Har du ROT eller RUT kvar? Så maximerar du avdraget!

Du har väl nyttjat ROT och RUT-avdraget för i år? Vi går igenom vad du ska tänka på och hur avdraget fungerar.

Du som inte redan har nyttjat skattereduktion i år har i bästa fall 75 000 kronor som kan användas för renoveringar och hushållsarbete. Men för att kunna använda sig av årets RUT- och ROT-avdrag måste jobbet vara utfört, fakturan skickad och inbetald före årets slut om avdraget ska godkännas på årets skattereduktion. Det är med andra ord hög tid att börja fundera över de där renoveringsprojekten för att maximera rot- och rutavdraget innan året är slut.

Har du pengar kvar att nyttja på avdraget? Passa på att ta en storstädning inför julen, måla om eller varför inte passa på att sätta in en kamin? Passa på att ta tag i det där projektet som ni funderat på en tid.

Hitta hjälp via Dorunner

”För att få göra ett ROT eller RUT avdrag är det viktigt att den tjänsteleverantör du anlitar innehar en F-skattesedel.”

Så fungerar avdraget

ROT och RUT ges endast på arbetskostnaden, inte på materialet. Har din hantverkare exempelvis fakturerat 40 timmar i arbetstid á 500 kronor/h och 2 000 kronor material, så ger det en totalkostnad på 22 000 kronor. Men har du då ROT-avdrag får du istället en faktura med en arbetskostnad på 14 000 kronor (70% av 20 000), vilket ger en totalkostnad på 16 000 kronor. Du som privatperson ansöker dock inte själv om rot- eller rutavdrag utan det gör den som utför tjänsten. Det du som privatperson behöver dubbelkolla är att det på fakturan är tydligt specificerat vad som är materialkostnad och vad som är arbetskostnad.

Vad räknas som ROT-/RUT-berättigat?

Med ROT-arbete menas reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad. Till RUT-arbete räknas bland annat hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning. Skattereduktionen är i bästa fall 50 procent av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 75 000 kronor per person och år.

Är du osäker på hur mycket ROT- och RUT du har kvar att nyttja i år kan du kolla detta på Skatteverkets hemsida där du enkelt loggar in via mobilt BankId, eller helt enkelt slår dem en signal.

Krav på utföraren

För att få göra ett ROT eller RUT avdrag är det viktigt att den tjänsteleverantör du anlitar innehar en F-skattesedel. Det är även okej att anlita en person med A-skatt. Då får du göra avdrag för arbetet som motsvarar den arbetsgivaravgift som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen.

För att få ta del av ROT- och RUT-avdraget behöver följande kriterier uppfyllas:

 • Du har fyllt 18 år vid beskattningsårets utgång.
 • Du är bosatt i Sverige.
 • Du betalar skatt i Sverige.

Regler gällande ROT-avdraget

Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till rotavdrag om det utförs i, eller i nära anslutning till, en bostad som du äger och bor i. Bostaden kan också vara en fritidsbostad eller en bostad som du äger men dina föräldrar bor i. Observera att du måste betala för arbetet för att kunna göra ett ROT-avdrag. Du får inte rotavdrag för följande:

 • bygga ett helt hus.
 • bygga en friliggande byggnad, tex garage.
 • för om- eller tillbyggnader som sker de fem första åren efter husets värdeår.


Du får däremot rotavdrag för reparation och underhållsarbeten för ett nybyggt småhus som syftar till att återställa eller bibehålla en byggnad eller en lägenhet i nyskick. Vanliga åtgärder är att man målar om, byter till likvärdiga golv, tak och väggmaterial.

Regler gällande RUT-avdraget

Hushållsarbete kan ge rätt till rutavdrag om:

 • det utförs på tomt eller i trädgård i nära anslutning till bostaden
 • det utförs i en bostad som du bor i eller använder som fritidsbostad
 • en bostad som dina föräldrar bor i eller använder som fritidsbostad

 

Nedan följer exempel på vad du som kund kan få rutavdrag för. Observera att det endast är arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag.

 • barnpassning
 • flyttjänster
 • data och IT-tjänster
 • kläd- och textilvård
 • personlig hjälp och omsorg
 • städ- och rengöringsarbeten
 • snöskottning
 • trädgårdsarbete
 • reparation av vitvaror

Vill du veta mer?

Känns det fortfarande krångligt med ROT och RUT? Vi har samlat ytterligare information i nedan inlägg – så ta en titt om du vill veta mer om hur avdraget fungerar!

Allt du behöver veta kring rut- och rot-avdrag

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt kommande projekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar Dorunner
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Kök