Ska du bygga attefallshus eller bolundare? Detta behöver du veta!

Attefallshus och bolundare går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller och vilken typ av byggnad som passar dig bäst.

Har du planer på att bygga en komplementbyggnad på din tomt för att få mer utrymme för dina gäster, din hobby eller kanske för att använda som kontor?

Attefallshus och bolundare går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller och vilken typ av byggnad som passar dig bäst.

”Skillnaden mellan ett attefallshus och en bolundare är framförallt byggnadsarean. Ett attefallshus får vara max 25 kvadratmeter utan att det krävs bygglov”.

Vad är skillnaden mellan attefallshus och bolundare?

Skillnaden mellan ett attefallshus och en bolundare är framförallt byggnadsarean. Ett attefallshus får vara max 25 kvadratmeter utan att det krävs bygglov. Men från och med den 1 mars 2020 har regeringen beslutat att tillåta 30 kvadratmeter och då har man valt att kalla det för bolundare, ett namn inspirerat av bostadsminister Per Bolund. Med andra ord är bolundare ett större attefallshus som används som komplementbostad i och med dess storlek. Detta har man valt att tillåta för att göra det möjligt för fler att skapa bostäder och därmed minska bostadsbristen.

Bolundare måste vara beboligt

Även om det kan låta som att det inte skiljer särskilt mycket på ett attefallshus och en bolundare mer än arean, så är det olika regler beroende på vad du väljer. Bygger du ett hus som är 30 kvadratmeter, det vill säga en bolundare, krävs det att huset ska vara fullt beboligt. Det måste alltså ha både kök och badrum till skillnad från ett attefallshus. Med ett attefallshus får du göra vad du vill, du kan använda det som bostad, kontor, garage eller hobbyrum – så länge du inte bygger större än 25 kvadratmeter.

Vilka regler för attefallshus och bolundare bör jag ha koll på?

Du behöver inget bygglov för någon av byggnadstyperna, men du ska göra en anmälan till byggnadsnämnden och få klartecken att påbörja bygget. Dessa regler gäller för attefallshus och bolundare:

  • Höjden på huset får max vara 4 meter, du kan alltså bygga i två mindre våningar eller en våning med högre tak.
  • Du får bygga flera hus på din tomt men tillsammans får de inte överstiga 30 kvadratmeter
  • Huset får endast byggas i närheten av din bostad. Be grannar om lov om du ska bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
  • Du får bygga en altan till ditt attefallshus utan bygglov förutsatt att den byggs inom 3,6 meter från huset samt att golvet inte ligger högre än 1,8 meter från marken.
  • Du kan inte göra ROT-avdrag.
  • I vissa områden, som till exempel nära en flygplats får du inte bygga attefallshus och bolundare – kontakta byggnadsnämnden om du är osäker på vad som gäller för dig.
  • Följ Boverkets byggregler som kan skilja sig beroende på vad och var du bygger. Läs mer på Boverkets hemsida.

Källa: Boverket

Hur går jag till väga och vad kostar det?

Attefallshus finns i flera olika stilar och prisklasser och priset varierar beroende på vad du ska använda det till. Vill du bygga en bolundare är det bra att utnyttja varje kvadratmeter och därmed klokt att ha en tydlig och korrekt ritning att utgå ifrån när du planerar. Vill du ha hjälp med ritning och planering kan du anlita en arkitekt för att skräddarsy den lösning som passar dig bäst.

Känner du inte för att rita eller bygga själv finns det nyckelfärdiga attefallshus som du antingen sätter ihop på egen hand eller med hjälp av en hantverkare. Uppskattningsvis kan priset för ett bostadsfärdigt attefallshus landa mellan 100 000 och 700 000 kronor. Men om du ska bygga något enklare, exempelvis ett förråd, kan det landa på runt 30 000 kronor för en färdig byggsats.

Tips och inspiration

Är du ute efter ett gästhus, kontor, förråd eller hobbyrum? Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränserna. Vill du använda huset som ett extra boende kan du exempelvis maximera boytan med ett lyxigt och härligt loft som kan användas som sovrum. Eller varför inte en altan för sommarens varmaste dagar? Skjutdörrar och hörnhandfat sparar yta.

Ett annat tips är att du kan hyra ut din bolundare om du inte själv använder den. Oavsett vad du väljer för typ av attefallshus eller bolundare så är det viktigt att du tänker igenom allt som rör bygget innan det påbörjas. Välj material och teknik med omsorg för att skapa ett hus av god kvalitet och som är anpassat efter omgivningen.

Hitta proffs nära dig

Ska du bygga ett attefallshus eller en bolundare? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Våra medlemmar är duktiga hantverkare som gärna hjälper dig i ditt projekt.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Ombyggnad & tillbyggnad

Attefallshus och bolundare går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller och vilken typ av byggnad som passar dig bäst.
Har du hittat drömhuset? Oavsett om du köpt ett renoveringsobjekt eller ett hus som kräver små ingrepp är det viktigt att ha is i magen. Renoveringar kan bli mer kostsamma än du tror – och om de dessutom är oförutsedda kan det svida ordentligt i plånboken.
Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka både före, under och efter arbetet, så att du kan njuta av ditt nymålade hus en lång tid framöver.
Man brukar säga att det är en långsiktig investering att ta in en arkitekt i ett tidigt skede, eftersom det är dennes jobb som ligger till grund för de kommande byggkostnaderna. Här kan man alltså göra stora besparingar på lång sikt genom att ta in professionell hjälp.
Det börjar bli dags att planera våren och sommarens projekt och boka upp hantverkare. Under årets varma och torra månader kan du passa på att ta hand om husets utsida och trädgård.

Förutom läge, läge, läge, vad behöver man egentligen tänka på när man tittar på lägenheter och i synnerhet renoveringsobjekt? En…