Bygglov – allt du behöver veta

Hur lång tid tar det att få bygglov, varför behövs bygglov och vem beslutar om man får bygglov eller inte? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om bygglov.

Oavsett om du ska bygga ut, bygga nytt eller bygga om kan du behöva bygglov. Utgå alltid från att ett bygglov behövs så blir du positivt överraskad om du slipper.

Hur lång tid tar det att få bygglov, varför behövs det och vem beslutar om man får det eller inte? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om bygglov.

bygglov konceptuell hus

Hitta hjälp via Dorunner

Bygglov – hur funkar det?​

Även om det finns generella riktlinjer att utgå ifrån skiljer det sig mycket från kommun till kommun. När du ansöker om bygglov är det din kommuns riktlinjer som ska följas. Vad som godkänns i grannkommunen spelar ingen roll.

Hitta rätt hjälp

Hitta just din kommun på
Sveriges kommuner och Regioner (SKR)

Hitta länsstyrelsen för din region
Länsstyrelsen

Varför behövs bygglov?​

Hur du nyttjar marken som du vistas och bor på påverkar inte bara dig, utan även din omgivning, miljön och samhällsutvecklingen. Att bygga nytt eller bygga om innebär förändringar som ofta lever kvar under en lång tid, och därmed kan beröra många människor. Inte bara dig och dina närmaste grannar.

Förutom att det finns säkerhetsaspekter så måste det du bygger smälta in på ett bra sätt med miljön och byggnader runtomkring och får inte täcka grannens havsutsikt, till exempel. Det är bland annat detaljplanen och områdesbestämmelserna för din fastighet som ligger till grund för vad som gäller för just dig.

Vad prövas när jag ansöker om bygglov?

Det som prövas vid din ansökan är framförallt placering av byggnaden/bygget samt yttre utformning – alltså hur det är tänkt att se ut.

Hur snabbt måste jag börja bygga efter att jag fått bygglov?

När du väl har fått bygglovet utfärdat av byggnadsnämnden, måste du börja bygga inom 2 år och vara färdig inom 5 år. Så, sök inte bygglov om du inte är redo att börja bygga inom en tvåårsperiod, eller om du inte planerar färdigställa bygget inom en femårsperiod.

Anmälan av bygge till kommunen

Trots att bygglov inte alltid behövs är det ibland nödvändigt att bara göra en anmälan till kommunen. Det är inget som kan avslås, men måste ändå göras. Vid byggnation av ett Attefallshus måste du exempelvis skicka in en anmälan till byggnadsnämnden. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid Attefallshus.

När behövs bygglov?

Bygglov behövs oftast vid såväl nybyggnad som tillbyggnad och ombyggnad. Även vid mindre byggen såsom uppsättning av murar och staket kan ett bygglov behövas. Ska du t.ex. göra om en friggebod till en vedeldad bastu behöver du bygglov för att sätta in en rökkanal och det finns tydliga riktlinjer kring var kaminen får placeras i förhållande till väggar.

Tänk på att husvagnar, husbilar och foodtrucks som är tänkta att stå på samma ställe under en längre tid ofta kräver bygglov. Även skärmtak, carportar och byggen utan väggar kräver ofta det. För att ta reda på om du behöver bygglov, och vad som förväntas av dig, ska du vända dig till din kommun.

Image description

Vem gör vad – hur ser beslutskedjan ut?

Det är alltid kommunen som beslutar om det krävs bygglov eller inte. Ofta finns bygglovshandläggare som arbetar med detta. Vid frågor om vad som gäller för just dig och ditt bygge – vänd dig därför till din kommun. Det är också dit din ansökan om bygglov skickas.

Börja inte bygga innan du fått startbesked

När du skickat in din ansökan inväntar du ett startbesked, innan dess får du inte påbörja bygget, om du gör det i alla fall riskerar du böter. Du som byggherre är ansvarig för att bygget sedan genomförs enligt den plan du skickat in.

Nyttja inte bygget förrän du fått ett slutbesked

När bygget är färdigt meddelar du kommunen som utfärdar ett slutbesked. Först då är ditt bygge godkänt och redo att nyttjas. Om du får avslag från kommunen och vill överklaga beslutet vänder du dig till Länsstyrelsen.

Vad kostar ett bygglov och hur lång tid tar beslutet?

Bygglov kostar och oftast är det en handläggningskostnad för att kommunen arbetar med hanteringen av ditt ärende. Men hur mycket du betalar beror bland annat på vad du ansöker om bygglov för. Hur lång tid det tar att få ett bygglov beviljat skiljer sig från kommun till kommun, men det finns vissa lagar och regler att förhålla sig till.

När du väl har skickat in en fullständig bygglovsansökan med alla de bygglovshandlingar som efterfrågas har kommunen enligt lag tio veckor på sig att ge dig ett besked. Tar det längre tid än så kan du få din avgift reducerad.

I snitt tar det ungefär fyra veckor för att få ett bygglov utfärdat. Dessa tidsramar är dock under förutsättning att du inte blir ombedd att komplettera din ansökan, i så fall förlängs tiden som kommunen har på sig att ge besked.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt byggprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Vill du veta mer om vad som krävs för att få bygglov?

Våra anslutna hantverkare har lång erfarenhet av att bygga nytt och bygga om, och har koll på alla nödvändiga praktikaliteter kring bygglov av ditt bygge. Gör en uppdragsförfrågan hos oss och få upp till fem kontaktförslag från våra medlemsföretag.

Alla företag hos oss har en egen företagsprofil där du kan hitta information kring certifikat och omdömen och recensioner från tidigare kunder.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Bygg & Renovering
grävning under vinter

Gräva ut källare – vad kostar det?

Att gräva ut en källare är ett spännande projekt som kan ge ditt hem ett stort mervärde. Det är ett utmärkt sätt att öka det användbara utrymmet i ditt hem utan att behöva expandera utåt. Det är dock viktigt att tänka på kostnaderna för grävningen innan du tar dig an ett så stort projekt.

Läs mer »

Tänk på det här innan du bygger ett uterum

Du kanske är en av dem som drömmer om ett uterum att mysa i när hösten kommer, men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar? I den här artikeln hittar du det du behöver tänka på innan du börjar planera ditt uterum.

Läs mer »
Garage och carport håller din bil ren

Bygga garage eller carport – kostnader, regler & tips

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst? Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Läs mer »