5 viktiga råd för att undvika fallgroparna vid offert från hantverkare

Det finns mycket att tänka på när det är dags för renovering. Det är ofta förenat med en stor kostnad så det är viktigt att det blir rätt. Här är några snabba men viktiga råd att tänka på när du kollar på offerten från hantverkaren för att undvika oväntade kostnader och andra tråkiga överraskningar längre fram i projektet.

Vad ingår?

Det är viktigt att du som konsument är tydlig med vad du vill ska ingå i arbetet för att inte få en otrevlig och dyr överraskning senare i byggskedet. När du har fått din offert så ska det finnas en del där jobbet som ska utföras specificeras. Kolla igenom denna noggrant och dubbelkolla att det jobbet du önskar få gjort står med och att det inte står med något som du inte önskar få gjort.
Det är även viktigt att kolla om de planerar att använda underentreprenörer eller om de står för hela jobbet själva. Om de använder underentreprenörer så bör det fortfarande finnas en huvudansvarig för projektet och priserna för underleverantörerna finnas i samma offert.

Fast eller löpande pris?

Fast pris är det som vanligen rekommenderas eftersom risken då läggs på hantverkaren och det är upp till denne att jobba för att deras kostnad inte ska överstiga det fasta priset. Dessutom vet du hur mycket projektet kommer kosta dig och det blir svårare för projektet att dra iväg i pris om du inte väljer dyrare material eller liknande. Löpande pris kan vara okej om det handlar om mindre jobb som enbart tar någon timme att utföra. Det är dock sällan som ett löpande pris rekommenderas framför fast pris.

Materialval

Är det något speciellt material du vill använda eller enligt en viss standard som du vill att bygget ska göras? Då behöver detta också vara specificerat i offerten. Är inget annat specifikt avtalat kan hantverkaren välja billigaste möjliga material och använda enklaste möjliga standard.

Städningen

Bortforsling av material och städningen är något som många kan missa om det inte står i offerten. Ingår det eller tar de extra betalt för det? Har du möjlighet att hyra släp och köra bort skräpet själv så kan detta även vara en möjlighet till att minska kostnaden.

Förskottsbetalning

Förskottsbetalning är i nästan alla lägen inte någonting som du bör acceptera. Betalning bör ske när servicen är utförd, för att säkerställa leverans samt om något fel skulle uppstå på grund av hantverkaren. Det finns dock några få lägen där förskottsbetalning kan accepteras och det är om betalningen är för till exempel material där materialet redan har levererats.
Skärmavbild 2017-07-04 kl. 11.37.49
Relaterade artiklar:
Dessa försäkringar bör du ha när någon jobbar i ditt hem
5 saker att tänka på när du tecknar avtal med en tjänsteleverantör
Så vet du att en tjänsteleverantör är seriös