5 viktiga råd för att undvika fallgroparna vid offert från hantverkare

Känns offerten omfattande och komplicerad? Här ger vi dig 5 tips på hur du undviker fallgropar i offerter från hantverkare.

Det finns mycket att tänka på när det är dags för renovering. Det är ofta förenat med en stor kostnad så det är viktigt att det blir rätt.

Här är några snabba men viktiga råd att tänka på när du kollar på offerten från hantverkaren för att undvika oväntade kostnader och andra tråkiga överraskningar längre fram i projektet.

Till exempel är fast pris oftast att rekommendera, och förskottsbetalning oftast EJ att rekommendera. Även saker så som städning och materialval kan vara bra att ha specificerat i en offert.

Hitta hjälp via Dorunner

”Fast pris är det som vanligen rekommenderas eftersom risken då läggs på hantverkaren och det är upp till denne att jobba för att deras kostnad inte ska överstiga det fasta priset.”

Vad ingår?

Det är viktigt att du som konsument är tydlig med vad du vill ska ingå i arbetet för att inte få en otrevlig och dyr överraskning senare i byggskedet. När du har fått din offert så ska det finnas en del där jobbet som ska utföras specificeras. Kolla igenom denna noggrant och dubbelkolla att det jobbet du önskar få gjort står med och att det inte står med något som du inte önskar få gjort.

Det är även viktigt att kolla om de planerar att använda underentreprenörer eller om de står för hela jobbet själva. Om de använder underentreprenörer så bör det fortfarande finnas en huvudansvarig för projektet och priserna för underleverantörerna finnas i samma offert.

Fast eller löpande pris?

Fast pris är det som vanligen rekommenderas eftersom risken då läggs på hantverkaren och det är upp till denne att jobba för att deras kostnad inte ska överstiga det fasta priset. Dessutom vet du hur mycket projektet kommer kosta dig och det blir svårare för projektet att dra iväg i pris om du inte väljer dyrare material eller liknande. Löpande pris kan vara okej om det handlar om mindre jobb som enbart tar någon timme att utföra. Det är dock sällan som ett löpande pris rekommenderas framför fast pris.

Materialval

Är det något speciellt material du vill använda eller enligt en viss standard som du vill att bygget ska göras? Då behöver detta också vara specificerat i offerten. Är inget annat specifikt avtalat kan hantverkaren välja billigaste möjliga material och använda enklaste möjliga standard.

Offerförfrågan genom Dorunner

Vi checkar kontinuerligt att alla Dorunner-anslutna företag har F-skatt, är momsberättigade och att de inte har några skulder hos Kronofogden. På så vis kan vi försäkra dig om att företaget du anlitar via oss är seriöst.

Vill du får bättre koll på de olika certifikaten som krävs för hantverkare, kan du spana in vår Certifikatsguide.

Städningen

Bortforsling av material och städningen är något som många kan missa om det inte står i offerten. Ingår det eller tar de extra betalt för det? Har du möjlighet att hyra släp och köra bort skräpet själv så kan detta även vara en möjlighet till att minska kostnaden.

Förskottsbetalning

Förskottsbetalning är i nästan alla lägen inte någonting som du bör acceptera. Betalning bör ske när servicen är utförd, för att säkerställa leverans samt om något fel skulle uppstå på grund av hantverkaren. Det finns dock några få lägen där förskottsbetalning kan accepteras och det är om betalningen är för till exempel material där materialet redan har levererats.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Regler