Så vet du att en tjänsteleverantör är seriös

Att anlita hantverkare kan kännas som en djungel av osäkerhet. Hur vet man att valet av företag är rätt? Vi går igenom olika knep för att ta reda på om företaget du tänkt anlita är seriöst eller inte.

Idag finns det hundratals tjänsteföretag som alla konkurrerar om samma kunder. Konkurrensen är hård och det finns massvis med bolag att välja på. Googla på badrumsrenovering Täby så får du tusentals resultat inom några sekunder.

Hur vet du vilka företag som är seriösa? Är det de som kommer med kostym? De som skickar offerten inom 2 timmar? I den här artikeln får du 10 tips på hur du kan ta reda på om tjänsteföretaget är seriöst eller inte.

Dorunner utnämnd till ”Bästa plattform för att hitta hantverkare”

Hitta hjälp via Dorunner

”Genom att använda Dorunners förmedlingstjänst så går det snabbare att kolla upp om företaget är seriöst eller inte. Vi kollar alla våra företag att de har F-skatt, är momsberättigade och att de inte har några skulder hos Kronofogden.”

Googla

Ett bra första steg är att Googla tjänsteföretagen som du funderar att ingå avtal med. Bara genom att Googla ett bolag kommer att kunna ge dig mycket värdefull information. Finns det några trådar i forum om företaget? Länkar något annat seriöst företag till detta tjänsteföretaget? Finns de med i något blåsväder i medierna?

Gå igenom hemsidan och Facebook

Att snabbt kolla igenom hemsidan kan ge dig en första känsla över om bolaget är seriöst eller inte. Finns alla nödvändiga kontaktuppgifter? Adress? Mejladress? Telefonnummer? Finns det ingen sådan information finns det skäl till tvivel.

Sociala medier har gjort de möjligt för konsumenter att komma närmare företagen. Plötsligt kan vi visa tusentals andra vad vi tycker om ett bolag i ett enda inlägg. Därför är Facebook en ypperlig plats för att ta reda på om ett tjänsteföretag är seriöst eller inte. De allra flesta har idag en Facebook-sida och här kan tidigare kunder skriva på företagets vägg och även lämna en rekommendation och recension om företaget.

Använd Konsumentverket

Att kolla hur många anmälningar företaget har hos Konsumentverket (KO) är ett väldigt bra sätt för att försäkra sig om ett tjänsteföretags seriositet. Du kan både söka på specifika ärenden och söka på anmälningar.

Använd allmänna reklamationsnämnden

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, är en myndighet dit missnöjda kunder kan vända sig för att lösa en tvist mellan konsument och företag.

Ett företag som har mycket anmärkningar via ARN inger ingen större trygghet, och rimligen sätter detta käppar i hjulet för ditt förtroende. Använd Google och skriv ”ARN ’företagets namn’” eller ”ARN anmälan ’företagets namn’”.

Använd svarta listan

Hemsidan Råd&Rön, utgiven av Sveriges Konsumenter, är också fördelaktig när du ska ta reda på om tjänsteföretaget är seriöst eller inte. Där sammanställs nämligen en svart lista på företag att undvika, på företag som struntar i att följa ARN:s beslut om hur tvister med kunder bör lösas.

Svarta listan är ett gediget journalistiskt arbete och uppdateras två gånger per år med sådan precision att vissa företag hellre pungar ut pengar till den missnöjda kunden än att hamna på listan.

Företagen hamnar inte bara på en lista, utan på en karta på Råd&Röns hemsida. Där är företagen geografiskt markerade och kan sorteras utifrån kommun/land eller bransch – allt för att ge dig snabbare och smidigare svar på dina frågor.

Tjänsteförmedling kollar upp företagen åt dig

Känns det för krångligt? Genom att använda Dorunner förmedlingstjänst så går det snabbare att kolla upp om företaget är seriöst eller inte. Vi kollar alla våra företag att de har F-skatt, är momsberättigade och att de inte har några skulder hos Kronofogden.

Dessutom har alla våra företag en egen profilsida där du kan hitta information kring certifikat och tidigare omdömen och recensioner. Vill du få bättre koll på vilka olika certifikat som krävs? Spana in vår Certifikatguide.

Dorunner blev utnämnd till bästa plattform för att hitta hantverkare av Testproffs 2024.

Kolla redovisningen

Använd sidor så som allabolag.se. Där kan du gratis se bolagshistorik, bolagsmän, siffror och annat som kan vara värdefullt i din jakt på mer information. Det är också möjligt att ta en fullständig kreditupplysning, men detta kostar några kronor.

Kolla omdömen

Det finns fler sidor som är till för att få en uppfattning om vad andra tyckt om tjänsteföretaget. Kolla därför sidor så som Trustpilot och Reco och se om de har fått några negativa omdömen som sticker ut och som tyder på att bolaget är oseriöst.

Är företaget certifierat?

Det är viktigt i renoveringar att bolaget är certifierade för att göra den typen av renovering som du ska göra. Ska du till exempel göra om ett badrum så är det viktigt att kolla så bolaget har alla nödvändiga certifikat.  I detta fallet att de är certifierade för våtrum, det kan du kolla upp på Svensk Våtrumskontroll (GVK). Är det en elektriker du vill anlita så kan du kolla upp dem på Elsäkerhetsverket där de måste vara registrerade. Är de inte registrerade där så är det ett oseriöst bolag.

Kontakta företaget

Alla företag fungerar olika, men något som kännetecknar de flesta seriösa är en god kundservice. Med detta menas trevligt bemötande och snabba svar på dina frågor.

Klicka dig fram till företagets kontaktsida och tveka inte att dra iväg ett mejl eller ringa ett samtal. Är de otrevliga så är det antagligen inget företag som du vill ingå ett avtal med.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Regler