Så vet du om du har fukt i huset

Fuktskador är ett ständigt hot mot husägare och är ett problem som kommer drabba de flesta någon gång i livet. Tyvärr upptäcks skadorna ofta för sent vilket kan leda till kostsamma renoveringar. Så hur vet du egentligen om du är drabbad? I den här artikeln hjälper vi dig att reda ut eventuella frågetecken.

Varför får man fuktskador?

Fuktskador uppstår för att materialet som finns i väggar och golv inte klarar av de naturliga fuktbelastningarna som huset utsätts för. Det kan vara allt ifrån regnvatten, matlagning eller markfukt.

För att komma fram till hur fuktig luften är används ofta begreppet relativ fuktighet (RF). Den talar om hur mycket vatten det finns i luften i förhållande till hur mycket vatten luften maximalt kan innehålla vid en viss temperatur. Vid 100% RF är luften mättad och fukten fälls ut i form av små vattendroppar. I Sverige är den genomsnittliga luftfuktigheten ca 80%. När det är över 70% RF så trivs mögelsvampar och andra mikroorganismer – inte konstigt att vi då och då får problem med fukt i källaren.

Varm luft innehåller mer vatten än kall luft. Detta märks tydligt på årets alla årstider. När varm luft möter kalla ytor kondenserar det i form av vattendroppar. Ett exempel är om man har ett riktigt kallt glas vatten ute i värmen på sommaren. På utsidan av glaset kommer det då att bildas vattendroppar. Det fungerar på samma sätt i huset. Har man då t.ex. en krypgrund så kommer varmt luft dra in på sommaren, det kommer sedan gå in i det kalla utrymmet i grunden och där kommer det kondensera och bli till fukt. Även utvändigt oisolerade källare har samma problem. Det är kallare i marken än inomhus. Där värme och kyla möts bildas fukt – vilket då kommer att ske någonstans inne i väggen.

3759659365_35d31ae169_b

Hur märker man att huset är drabbat?

Det är tyvärr inte alltid som det syns att huset är fuktskadat. Oftast så märks det genom att det luktar illa där det är fukt- och mögelskadat, det kan till exempel lukta lite som en jordkällare. När man bor i huset så är det inte alltid helt lätt att märka förändringen av lukt utan vanligast är att det är vänner och bekanta som märker att det luktar konstigt. Lukten sätter sig även i kläder och inredningen i hemmet.

Det finns även fall där fuktskadorna inte gett ifrån sig någon avvikande lukt vilket leder till att det är svårt att upptäcka fukten i tid. Därför kan det vara bra att göra en fuktmätning eller fuktbesiktning vid jämna mellanrum, så du kan upptäcka eventuella problem tidigt och vidta åtgärder innan det blir dyrt.

Så kan du märka av fukt:

  • Det luktar unket – som en jordkällare
  • Det känns fuktigt i husgrunden eller på vinden
  • Synliga bevis på fukt – exempelvis missfärgningar
  • Kondens på väggar (framförallt under sensommaren för husgrund)
  • Synligt mögel
  • Bubblig plastmatta i badrum eller tvättstuga
  • Färg släpper, exempelvis runt fönster

Behöver du dränera om huset? Här kan du läsa mer om frågor du bör ställa innan du sätter igång.

Vill du ha hjälp med en fuktskada? Anlita ett proffs