10 frågor att ställa innan du gör en omdränering

Funderar du på en omdränering? Här har vi svarat på de 10 vanligaste frågor som kommer att förbereda dig inför när det väl blir dags att dränera om.

Har du börjat fundera på om det kanske ändå inte är dags att dränera om huset? Innan du sätter igång med en dränering av huset så har vi samlat 10 frågor som du bör ställa dig för att se till att du är helt förberedd. 

Att dränera om är en bra investering och om du planerar att lägga isolering på källaren så kan det öka värdet på huset rejält eftersom du då får en hel våning till. Dessutom kan det hjälpa till att sänka energikostnaderna.

Dränera ditt hus

Hitta hjälp via Dorunner

”Är det över 30 år sedan dräneringen gjorde så är det med största sannlikhet dags att göra om dräneringen”.

När gjordes den senaste dräneringen?

Är det över 30 år sedan dräneringen gjorde så är det med största sannlikhet dags att göra om dräneringen. Finns det dessutom rabatter och träd tätt intill husgrunden så finns det risk att rötterna har trängt ner i rören och täppt till.

Vilken typ av husgrund behöver dräneras?

Arbetet som behöver göras är lite olika beroende på vilken typ av grund huset har, därför är det viktigt att ta reda på vilket typ av grund just ditt hus har. Förutsättningarna kommer då att bli mer eller mindre lämpliga att göra själv.

Kan du nyttja ROT-avdraget?

Det kan vara en relativt stor kostnad att dränera om huset men är definitivt en investering för att motverka framtida fukt- och vattenskador på huset. Däremot så ingår dräneringsarbetet i ROT-avdraget vilket innebär att du kan få göra en skattereduktion om du har utrymme för det.

Vill du läsa mer om hur RUT- och ROT-avdraget fungerar så har vi samlat allt du behöver veta i denna artikel.

Sakkunniga i din närområde

Vill du ta reda på vad det skulle kunna kosta att göra en dränering hos dig?

Eller få hjälp med att ta reda på förutsättningarna för att göra det själv här!

Kan du friställa hela grunden på en gång?

Eller behöver du friställa grunden bit för bit? Risken med att friställa hela grunden på en gång är att huset skulle kunna komma i rörelse vilket du vill undvika. Ta därför reda på förutsättningarna för ditt hus innan du börjar gräva.

Vart går markledningarna?

För att underlätta själva grävningen så är det bra att veta vart rören går någonstans. Annars är det lätt att en spade eller grävskopa råkar förstöra andra ledningar vilket kan skapa ännu större kostnad än den som är för bara dräneringen.

Vad har marken för sammansättning?

Om jorden kring huset består av täta jordarter, så som sten och berg – rinner inte vattnet undan vilket betyder att huset behöver en väl fungerande dränering. Är jorden väldigt genomsläpplig, till exempel som med jordtyperna sand och grus, passerar vattnet snabbt ut ur gropen igen. 

Detta innebär att risken för fuktskador på huset är minimala och därför är det inte alltid nödvändigt med dräneringsledningar runt huset. Normalmorän och silt tillhör måttligt genomsläppliga jordar. Står huset på dessa jordtyper passerar vattnet gropen i maklig takt, vilket innebär att det måste finnas en fungerande dränering runt huset. 

Jordtyperna kan även vara blandade med varandra. För att undvika fuktproblem så utgå från de förutsättningar som gäller för den tyngsta av de förekommande jordtyperna.

Vart leds vattnet idag?

Var sitter brunnarna? Finns det en stenkista för avledning av vatten, är systemet kopplat till kommunens system eller rinner vattnet någon annanstans? Detta är frågor som behöver besvaras innan ni påbörjar dräneringen.

Vilka tillstånd behövs från kommunen?

Tillåter kommunen att dagvattenledningarna och dräneringsslangarna kopplas till avloppsnätet? Kontakta din kommun och begär tillstånd för koppling till avlopps- eller dagvattensystem. Det krävs även tillstånd för koppling till stenkista på tomten.

När är det en bra tid att göra dräneringen?

Faktum är att du kan göra en dränering året runt. Att göra en dränering under senhöst/vinter kan till och med vara fördelaktigt. Eftersom det då ligger lite tjäle i marken slipper trädgården bli sönderkörd av tunga maskiner, fler tjänsteleverantörer har möjlighet att hjälpa till plus att trädgården inte används lika flitigt under denna årstid som på sommaren vilket innebär att du inte kommer störas lika mycket av arbetet.

Har du fortfarande fler frågor? Kolla in vår artikel om vad som är värt att veta kring dränering innan du sätter igång.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför att motverka framtida fukt- och vattenskador på huse löser vi på Dorunner det åt dig.

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Kök