Får man byta blandare själv?

Innehåll

Att byta blandare är i många fall ganska enkelt och du får göra det själv, även om det kan vara bekvämt och tryggt att ta hjälp av en rörmokare. Här kommer vi att gå igenom vad det innebär att byta blandare själv samt titta på vilka olika typer av blandare som finns på marknaden idag och vad de kan ha för funktioner. 

Om du inte bytt blandare på länge kan det hända att du blir förvånad över alla de möjligheter som finns. Utvecklingen på området går snabbt framåt och med modern teknologi kan vardagliga moment bli roligare, säkrare och bekvämare.

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Arbetskostnaden för att reparera en kran eller att helt byta ut den är oftast snarlika så då kan det vara värt att fundera på om du helt ska ersätta din gamla blandare.”

När ska man byta blandare?

En blandare av bra kvalitet har lång livslängd. Du kan också byta packning på en kran och utföra annat underhåll för att den ska hålla längre, ofta upp emot 20 år. Beroende på vad blandaren är gjord av för material kan dock utseendet förändras med tiden. Därför kan det vara värt att byta blandare och samtidigt få en som har de funktioner som just du värdesätter.

Är det lönt att byta packning i en läckande kran?

En köks- eller badrumsblandare som droppar eller läcker kan oftast repareras med en ny packning eller ventil. Kruxet är att reservdelar ofta är dyra eller svåra att få tag på. Läcker kranen är det oftast för att den är till åren och det kanske är dags att byta ut den ändå.

Arbetskostnaden för att reparera en kran eller att helt byta ut den är oftast snarlika så då kan det vara värt att fundera på om du helt ska ersätta din gamla blandare.

I många fall kan du byta blandare själv

När det gäller el och VVS är det vissa saker du inte får göra själv, hur händig du än är. Detta eftersom ett felaktigt utfört arbete kan leda till vattenskada och andra skador och få konsekvenser för fler än dig själv om du bor i ett flerbostadshus. 

Att montera en ny blandare är dock inte så komplicerat och det strider inte mot några regelverk att göra jobbet som lekman. Om monteringen innebär att du behöver byta slangar, dra om rör eller göra andra större förändringar är du välkommen att kontakta oss, för då kan det krävas en certifierad rörmokare.

Branschregler bör följas

Skulle det uppstå en vattenskada, bör du som regel ha följt de branschregler som gällde när våtrummet senast byggdes eller renoverades för att få ersättning från ditt försäkringsbolag. 

Vissa försäkringsbolag kan ersätta vattenskador även om man inte följt branschreglerna men mot en förhöjd självrisk. Kolla med ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan om vad som gäller för just er hem- eller villaförsäkring.

Bilder från Gustavsberg

Ska man göra det själv eller anlita en fackman?

Att byta blandare själv är inte särskilt svårt om du är normalt händig och har de verktyg som behövs, och inte behöver byta något mer än själva blandaren. Även om du får byta blandare själv så kan det vara skönt att låta en rörmokare ta hand om uppgiften. Då kan du vara trygg i att det blir korrekt utfört och du slipper lägga tid på att försöka förstå instruktionerna samt oroa dig för eventuella vattenskador och dess konsekvenser. En rörmokare kan också tipsa om bra blandare som passar utifrån din budget och dina behov.

Vad kostar det att anlita en rörmokare för att byta blandare?

Priset på att byta blandare kan variera och beror framförallt på vilket timarvode en rörmokare tar ut. När du bokar en rörmokare hos oss på Dorunner får du ett fast och mycket konkurrenskraftigt pris. 

Har du flera VVS-relaterade saker som behöver åtgärdas kan det vara smart att ta det vid samma tillfälle. Du vill kanske byta duschblandare och göra en felsökning av en cirkulationspump för golvvärme. Då passar vår tjänst Rörmokare 2h ypperligt.

Har du ett större arbete som ska göras och vill prisjämföra kan du använda vår offerttjänst. Då skapar du enkelt en uppdragsförfrågan i vårt formulär och får svar från upp till fem intresserade rörmokare. 

Mattsvart köksblandare från Gustavsberg
Bild från Gustavsberg
Tvättställs- och duschblandare i svart från Tapwell
Bild från Tapwell

Byta blandare själv – steg för steg

Exakt hur det går till att byta en blandare själv beror lite på vad det är för modell. I stora drag handlar det om följande steg:

 • Stäng av vattnet med vattenventilen i badrummet eller under diskbänken i köket.
 • Skruva loss den gamla blandaren från diskbänken eller tvättstället med en skiftnyckel och lossa alla anslutningar.
 • Installera den nya blandaren enligt medföljande instruktioner.
 • Anslut rören.
 • Slå på vattnet och testa alla funktioner och kontrollera att blandaren inte läcker.

Olika typer av blandare​

Blandare är anpassade för att passa i olika typer av utrymmen. I grund och botten finns det:

 • Köksblandare
 • Tvättställsblandare, eller badrumsblandare som det också kallas i vardaglig tal
 • Duschblandare

Inom dessa grupper är dock valmöjligheterna desto fler!

Köksblandare

En köksblandare används i köket för att blanda varmt och kallt vatten. Den monteras oftast på diskbänken och är utformad för att du ska kunna fylla stora kastruller på ett enkelt sätt.

Köksblandare kan vara ganska olika varandra och utrustade med olika munstycken och många olika funktioner. Genom att byta köksblandare kan du uppgradera köket på ett sätt som verkligen märks i din vardag. Här är några exempel på funktioner du kan få med en modern köksblandare:

 • Utdragbar slang med spraymunstycke som kan dras ut för att till exempel skölja disken.
 • Extra högt utlopp så att du kan fylla till exempel hinkar och höga vaser.
 • Dubbla utlopp så att du kan använda varmt och kallt vatten samtidigt.
 • Termostatisk blandare som reglerar temperaturen på vattnet.
 • Inbyggd LED-belysning.
 • Sensorstyrd blandare som slås på och av genom handrörelser.
 • Funktioner som begränsar vattenflödet.
 • Inbyggt vattenfilter.
 • Möjlighet att få kolsyrat vatten direkt från kranen. 
Bil från Tapwell

Duschblandare

Duschblandare används för att reglera vattentemperaturen och påverka strålen i duschen. Duschblandare finns med olika funktioner som: 

 • Termostatstyrning
 • Skydd mot skållning som förhindrar att vattnet blir för varmt
 • Miljövänlig och ekonomisk funktion som begränsar vattenflödet
 • Munstycke med massagefunktion
 • Möjlighet att ha utloppet antingen uppåt eller nedåt
Bil från Tapwell

Tvättställsblandare

En tvättställsblandare, eller badrumskran, är utformad för handfatet i badrummet. De kan ha funktioner som:

 • Flödesbegränsning
 • Keramisk avstängning för exakt reglering av vattenflödet
 • Flexibla anslutningsrör
 • Inbyggd termostat för konstant vattentemperatur
Bil från Tapwell

Blandare är synliga detaljer som påverkar helhetsintrycket

Vad en blandare har för funktioner är viktigt men det estetiska är också viktigt. Att byta blandare själv eller med hjälp av en rörmokare ger dig möjlighet att välja mellan olika stilar och material. På så sätt får du ett kök, en tvättstuga eller ett badrum som är ett uttryck för dina estetiska preferenser.

En blandare i köket hamnar ofta i blickfånget och kan vara den där detaljen som tar helheten till nästa nivå. Att byta duschblandare kan vara ett viktigt steg mot ett badrum som du verkligen njuter av. Oavsett om du vill ha ett exotiskt kök med varma färger och speciella detaljer med kopparfinish, ett minimalistiskt badrum med rena ytor, rostfritt stål och hotellkänsla eller ett retroinspirerat kök eller badrum så finns det garanterat en blandare som passar just dig.

Hitta rätt hantverkare – vi hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst. 

Alternativt så kan du boka rörmokare till fast pris. Få svar inom 48h, betala med faktura 30 dagar och känna dig trygg med nöjd-kund-garanti & försäkring.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Hos oss kan du välja mellan skapa en uppdragsförfrågan och få upp till 5 offerter från intresserade företag, eller boka utvalda VVS-tjänster till fast pris. 

Fler artiklar inom vatten & avlopp
Man installerar vattenlås med kvinnlig åskådare

Vattenlås – allt du behöver veta

Vattenlås är en essentiell del av VVS-systemet i ditt hem, och de finns i olika former för olika ändamål. I detta omfattande guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om vattenlås, från dess funktion och betydelse till vanliga frågor om underhåll och byte.

Läs mer »

Vad kostar det att åtgärda fuktskada i krypgrund?

Har du drabbats av fuktskador? Hur stora kostnaderna blir beror främst på var fuktskadan har drabbat ditt hem eller din fastighet. Här besvarar vi de mest relevanta frågorna; hur farligt är det med fuktskador, när bör jag ta itu med problemet och vilka metoder finns tillgängliga för att åtgärda dem – och framför allt: Vad blir kostnaden?

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.