Så vet du om du har fukt i huset

Tyvärr upptäcks skadorna ofta för sent vilket kan leda till kostsamma renoveringar. Så hur vet du egentligen om du är drabbad? I den här artikeln hjälper vi dig att reda ut eventuella frågetecken.

Fuktskador är ett ständigt hot mot husägare och är ett problem som kommer drabba de flesta någon gång i livet. 

Fuktskador uppstår för att materialet som finns i väggar och golv inte klarar av de naturliga fuktbelastningarna som huset utsätts för. Det kan vara allt ifrån regnvatten, matlagning eller markfukt.

Hitta hjälp via Dorunner

”När det är över 70% RF så trivs mögelsvampar och andra mikroorganismer – inte konstigt att vi då och då får problem med fukt i källaren.”

Varför får man fuktskador?

För att komma fram till hur fuktig luften är används ofta begreppet relativ fuktighet (RF). Den talar om hur mycket vatten det finns i luften i förhållande till hur mycket vatten luften maximalt kan innehålla vid en viss temperatur. Vid 100% RF är luften mättad och fukten fälls ut i form av små vattendroppar. I Sverige är den genomsnittliga luftfuktigheten ca 80%. När det är över 70% RF så trivs mögelsvampar och andra mikroorganismer – inte konstigt att vi då och då får problem med fukt i källaren.

Varm luft innehåller mer vatten än kall luft. Detta märks tydligt på årets alla årstider. När varm luft möter kalla ytor kondenserar det i form av vattendroppar. Ett exempel är om man har ett riktigt kallt glas vatten ute i värmen på sommaren. På utsidan av glaset kommer det då att bildas vattendroppar. 

Det fungerar på samma sätt i huset. Har man då t.ex. en krypgrund så kommer varmt luft dra in på sommaren, det kommer sedan gå in i det kalla utrymmet i grunden och där kommer det kondensera och bli till fukt. 

Även utvändigt oisolerade källare har samma problem. Det är kallare i marken än inomhus. Där värme och kyla möts bildas fukt – vilket då kommer att ske någonstans inne i väggen.

Hur märker man att huset är drabbat?

Det är tyvärr inte alltid som det syns att huset är fuktskadat. Oftast så märks det genom att det luktar illa där det är fukt- och mögelskadat, det kan till exempel lukta lite som en jordkällare. När man bor i huset så är det inte alltid helt lätt att märka förändringen av lukt utan vanligast är att det är vänner och bekanta som märker att det luktar konstigt. Lukten sätter sig även i kläder och inredningen i hemmet.

Det finns även fall där fuktskadorna inte gett ifrån sig någon avvikande lukt vilket leder till att det är svårt att upptäcka fukten i tid. Därför kan det vara bra att göra en fuktmätning eller fuktbesiktning vid jämna mellanrum, så du kan upptäcka eventuella problem tidigt och vidta åtgärder innan det blir dyrt.

Image description

Så kan du märka av fukt:

  • Det luktar unket – som en jordkällare
  • Det känns fuktigt i husgrunden eller på vinden
  • Synliga bevis på fukt – exempelvis missfärgningar
  • Kondens på väggar (framförallt under sensommaren för husgrund)
  • Synligt mögel
  • Bubblig plastmatta i badrum eller tvättstuga
  • Färg släpper, exempelvis runt fönster

Behöver du dränera om huset? Här kan du läsa mer om frågor du bör ställa innan du sätter igång.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din renovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Fasad- & Husunderhåll
Stambyte

Stambyte – vi svarar på de vanligaste frågorna

Frågorna är ofta många när det börjar dra ihop sig till ett stambyte. Vad innebär ett stambyte? Kan du bo kvar i villan eller lägenheten under tiden? Och hur lång tid tar det? Vi ger dig svar på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när stammarna måste bytas.

Läs mer »