Installera tvättmaskin: Din kompletta guide

Behöver du installera en ny tvättmaskin? Lär dig allt om vatten- och elanslutningar, avlopp och hur du väljer rätt plats för din tvättmaskin. Oavsett om du vill göra det själv eller anlita en professionell rörmokare, hjälper vi på Dorunner dig att undvika problem och säkerhetsrisker.

Är det dags att installera din nya tvättmaskin? Vad kostar det? Att göra det själv kan vara överväldigande, men med rätt kunskap och förberedelse kan det bli en smidig process. Ska tvättmaskinen installeras i ett badrum, tvättstuga, garderob, eller kök? Av dig, en rörmokare, eller elektriker? I denna omfattande guide kommer vi att gå igenom allt från pris, avlopp och el – det du behöver veta för en korrekt och säker installation av din tvättmaskin.

Att installera en tvättmaskin kan vara en förvirrande uppgift för många. Men med rätt vägledning kan du göra det själv eller få professionell hjälp av en rörmokare för en smidig installation. I denna omfattande guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att installera din tvättmaskin korrekt och säkert.

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Genom att anlita en expert för att installera din tvättmaskin kan du vara säker på att jobbet blir gjort korrekt och att du undviker eventuella framtida problem.

Är det möjligt att installera en tvättmaskin själv?

I de flesta fall krävs ingen rörmokare eller elektriker för att installera en tvättmaskin. Finns eluttag, vatten och avlopp får du göra det själv om du har grundläggande kunskaper och följer tillverkarens anvisningar.

Känner du dig inte bekväm med att göra installationen själv, är det bäst att anlita en professionell hantverkare för att säkerställa en korrekt installation.

Det är dock alltid alltid bra att anlita en rörmokare för att säkerställa att installationen blir fackmannamässigt gjord. Skulle olyckan vara framme och installationen inte är fackmannamässigt gjord, kan det nämligen innebära att din hemförsäkring inte täcker en eventuell vattenläcka eller liknande.

Måste en rörmokare/elektriker installera tvättmaskinen?

Behöver du installera nya eluttag eller nya rör för vatten och avlopp måste behörig elektriker respektive rörmokare göra jobbet.

Genom att anlita en expert för att installera din tvättmaskin kan du vara säker på att jobbet blir gjort korrekt och att du undviker eventuella framtida problem. För professionell hjälp med att installera din tvättmaskin, kontakta oss på Dorunner AB. Vi har erfarna rörmokare som kan hjälpa dig med alla dina VVS-behov. 

Tekniker som installerar tvättmaskin

Koppla in el till tvättmaskinen

Har man ett eluttag stoppar man in kontakten så är elinstallationen klar. Det krav som finns är att eluttaget måste vara jordat och att det finns en jordfelsbrytare i elcentralen kopplad till uttaget. Det för att det rör ett utrymme med vatten och el i kombination.

Ska däremot tvättmaskinen installeras genom en så kallad fast installation, så klipps stickproppen av på sladden och tvättmaskinen installeras till en kopplingsdosa. Det här arbetet måste en behörig elektriker göra.

Koppla in vatten till tvättmaskinen

Det är bara kallvatten som kopplas till tvättmaskinen då den själv värmer upp vattnet för tvättning efter den temperatur du valt på programmet.

Viktigt att tänka på när det kommer till anslutning av vatten till tvättmaskinen är att vattenanslutningen ska ha en avstängningsventil med manöveranordning som är synligt placerad och lätt åtkomlig. 

Anslutningsrör för vatten till tvättmaskin ska vara provat och godkänt för avsedd användning. Den följer oftast inte med när du köper tvättmaskinen utan måste köpas separat. Du kan hitta anslutningsrör hos återförsäljaren av din tvättmaskin.

Koppla in avlopp till tvättmaskinen

Du kan ansluta tvättmaskinen till avloppet på tre sätt: direkt till en golvbrunn, kopplas på det ordinarie vattenlåset under diskhon eller genom att leda det till en spilltratt som är ansluten till ditt avlopp. Vilket du väljer beror på förutsättningarna i ditt badrum, tvättstuga eller våtutrymme. Det som är gemensamt med de tre alternativen är att inkopplingen görs innan vattenlåset så att du undviker dålig lukt i rummet.

Hur mycket kostar det att installera en tvättmaskin?

Priset för att installera en tvättmaskin kan variera beroende på olika faktorer, inklusive plats, typ av tvättmaskin och omfattningen av arbetet som krävs. Generellt sett kan kostnaden för att installera en tvättmaskin variera från några hundra till flera tusen kronor. För att få en exakt uppskattning är det bäst att kontakta oss och få upp till fem kostnadsfria offerter.

Kommer snart: Fastpristjänst för att installera tvättmaskin

Inom en snar framtid kommer vi på Dorunner AB att erbjuda en fastpristjänst för att installera tvättmaskiner. Med vårt fastpris kan du få en transparent och konkurrenskraftig kostnadsuppskattning för din tvättmaskinsinstallation. Håll utkik på vår hemsida för mer information om denna tjänst och hur du kan dra nytta av den för din nästa tvättmaskinsinstallation.

Inbyggd tvättmaskin och torktumlare i tvättstuga med träbänk

Vad ingår i att installera en tvättmaskin?

Att installera en tvättmaskin innebär flera steg och komponenter för att säkerställa en korrekt och säker installation. Här är några av de vanligaste sakerna som ingår i att installera en tvättmaskin:

Platsval

Först och främst måste du välja en lämplig plats för din tvättmaskin. Detta bör vara nära vatten- och avloppsförsörjning samt tillräckligt med utrymme för ventilation och för att öppna luckan.

Vattenanslutning

En tvättmaskin kräver en vattenanslutning för både varmt och kallt vatten. Detta innebär att ansluta maskinen till vattenledningen med hjälp av slangar och kopplingar.

Avlopp

För att tvättmaskinen ska fungera korrekt måste den vara ansluten till avloppet för att tömma använt vatten. Detta kräver att du ansluter avloppsslangen till en avloppsventil eller rör.

Elanslutning

Många tvättmaskiner kräver också en elektrisk anslutning för att driva maskinen. Detta innebär att du måste ansluta maskinen till ett eluttag med rätt spänning och strömkabel.

Nivellering

För att säkerställa att tvättmaskinen fungerar korrekt och inte skakar eller vibrerar under användning, måste den vara korrekt nivellerad. Detta innebär att justera maskinens fötter för att säkerställa att den står stadigt, jämnt och plant på golvet.

Testning

Efter att installationen är klar är det viktigt att testa tvättmaskinen för att säkerställa att den fungerar korrekt. Detta inkluderar att köra en tom tvättcykel för att kontrollera att vattenanslutningen och avloppet fungerar som det ska.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför installation av din tvättmaskin löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga rörmokare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat arbeten via oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

”Att installera en tvättmaskin kan vara en överkomlig uppgift med rätt vägledning och förberedelse”

Installera tvättmaskin på andra platser

Om det inte finns tillräckligt med utrymme i badrummet för en tvättmaskin, finns det andra alternativ att överväga. Många väljer att placera en tvätt- och torktumlare i en garderob. Det är dock viktigt att notera att denna typ av installation kan vara komplex och kräver att flera aspekter beaktas.

För att placera en tvättmaskin i en garderob måste den vara nära badrummet för att säkerställa tillgång till vatten och avlopp. Det är inte möjligt att bara göra hål i tätskiktet i badrumsväggen; det krävs noggrant arbete för att undvika vattenskador vid eventuella läckage. Att installera en tvättmaskin i en garderob kan därför bli kostsamt och ofta krävs en mindre renovering för att allt ska bli rätt utfört.

Lyckligtvis finns det lösningar som är mycket enklare och mer kostnadseffektiva. Ett sådant alternativ är att installera maskinen i köket. Om du känner att en  tvättmaskin inte hör hemma i ditt kök,  så är lösningen att bygga in, i ett köksskåp. På detta sätt kan du förenkla din vardag utan att kompromissa med kökets inredning.

Illustration med VVS-installatör lutandes mot tvättmaskin

Installationen av en tvättmaskin i köket är ofta ett bättre alternativ eftersom vatten- och avloppsanslutningar redan finns där, tack vare diskhon. Om du planerar att installera en diskmaskin samtidigt, kan du anlita en rörmokare som kan utföra båda installationerna på en gång!

För att få installera en tvättmaskin i köket måste det finnas en golvbrunn och ett vattenlarm. Om dessa saknas är en vattenfelsbrytare ett bra alternativ. Dessutom måste golvet där maskinen står vara vattentåligt. Om du till exempel har parkettgolv i köket kan det vara nödvändigt att lägga en våtrumsmatta där maskinen ska placeras.

Genom att överväga olika alternativ och planera noggrant kan du hitta den bästa platsen för din tvättmaskin, oavsett om det är i badrummet, garderoben eller köket.

Pojke som ska fylla tvättmaskin med smutstvätt.

Att installera en tvättmaskin kan vara en överkomlig uppgift med rätt vägledning och förberedelse. Oavsett om du väljer att göra det själv eller anlita en professionell, är det viktigt att säkerställa en korrekt installation för att undvika problem och säkerhetsrisker.

Kontakta oss på Dorunner AB för professionell hjälp med din tvättmaskinsinstallation och för att få reda på mer om våra tjänster och erbjudanden.

Fler artiklar inom VVS
Tvättmaskin och torktumlare

Installera tvättmaskin: Din kompletta guide

Behöver du installera en ny tvättmaskin? Lär dig allt om vatten- och elanslutningar, avlopp och hur du väljer rätt plats för din tvättmaskin. Oavsett om du vill göra det själv eller anlita en professionell rörmokare, hjälper vi på Dorunner dig att undvika problem och säkerhetsrisker.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.