Renovera badrum – 5 enkla tips på hur du ger badrummet ett ansiktslyft

Rädd att din badrumsrenovering ska bli både stor och kostsam? Vi ger dig några enkla och smarta tips på hur ditt badrum kan se ut som nytt igen utan att behöva spendera en förmögenhet.

En badrumsrenovering kan vara ett skrämmande projekt – för att inte tala om dyrt! Men det betyder inte att ditt badrum inte kan fräschas upp och förnyas utan att det ska kosta skjortan.

Vi har samlat några enkla tips för att få badrummet att se ut som nytt igen utan att behöva spendera en förmögenhet. Att renovera badrummet steg för steg och satsa på att få in nya detaljer kan ibland vara mer värt än att göra en totalrenovering.

Hitta hjälp via Dorunner

1. Satsa på detaljerna när du renoverar badrum

När man ska renovera badrum så kan det vara lätt att fokusera på de stora förändringarna, som att installera ny duschkabin eller byta ut kommoden. Ibland är det dock de små detaljerna som får hela badrummet att kännas nytt och fräscht.

Att installera en ny duscharmatur, handduksstång eller tvättställsblandare i annat material än krom kan göra en stor skillnad och är ofta mycket billigare än att bygga om hela badrummet. Mer inspiration för dina badrumsdrömmar här.

Duscharmatur

Vilken duscharmatur du väljer är en smaksak, men det finns några saker du bör tänka på. Dels ska armaturen matcha din badrumsstil, dels ska den vara lätt att hålla ren och framför allt ska den fungera med din installation. Tänk på hur mycket vatten du vill ha i duschen, vilket tryck armaturen ska klara av och om du vill ha en regndusch eller inte. När du väljer duscharmatur är det alltså viktigt att ta hänsyn till din personliga smak men också till de praktiska aspekterna.

Handduksstång

Du kan enkelt skapa en unik look i ditt badrum med hjälp av en handduksstång. Välj en stång i rostfritt stål, aluminium eller mässing för att få ett snyggare och mer exklusivt look på badrummet. På samma sätt som med duscharmaturen är det viktigt att välja en handduksstång som matchar din inredning och är lätt att hålla ren.

I slutändan så är handduksstången ett praktisk verktyg som gör livet lite enklare i badrummet och som tillåter dig att få upp fler handdukar på ett stilfullt sätt som också kan bli en snygg detalj i ett badrum. Idag finns det många olika typer av handduksstänger att välja mellan, så det gäller att hitta den som passar din smak.

Tvättställsblandare

Ett klassisk val av tvättställsblandare är bland annat från de två tyska märkena Grohe eller Hansgrohe, mycket tack vare deras design och kvalité. Däremot kan du även hitta många fina och unika tvättställsblandare på IKEA som sticker ut kan passa olika typer av stil och inredning.

Värt att tänka på är att hålla ett extra öga på vilken typ av blandare som passar till just ditt tvättställ och anpassa storleken på din blandare efter tvättställets storlek. Har du ett mindre tvättställ så passar det bäst med en mindre blandare, men har du istället ett högt fristående tvättställ så passar det bättre med en högre blandare. Det gäller helt enkelt att anpassa din blandare till ditt tvättställ och således ta hänsyn till alla rör.

Vill du vara säker på att dina installationer blir rätt gjorda så kan det vara klokt att anlita en erfaren hantverkare. Då kan du försäkra dig om att allting installeras på rätt sätt och undvika onödiga skador eller läckage.

Få hjälp med din renovering

Är du osäker på hur du ska omfamna renoveringen av ditt badrum, och vill undvika onödiga misstag, så är det oftast gynnsamt att anlita hantverkare. Hos oss på Dorunner kan du enkelt lägga upp ett uppdrag, oavsett om du vill göra en totalrenovering av ditt badrum, eller om du bara vill göra en partiell badrumsrenovering.

Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av.

Att renovera badrum ses ofta som en bra investering i det långa loppet och kan dessutom ge din bostad ett högre värde vid försäljning.

2. Upp med nya speglar

Ett av de enklaste och billigaste sätten att fräscha upp och inreda ditt badrum för ett ordentligt ansiktslyft samt slippa stora kostsamma renoveringskostnader är att sätta upp speglar.

Speglar utan ram

Att byta ut spegelskåpet mot stora speglar utan ram går både snabbt och enkelt, samt ger badrummet en mer exklusiv känsla samtidigt som det gör att badrummet känns större. Speglar ökar dessutom ljusets intensitet i rummet, så att bara byta ut speglarna är helt klart en värd (och jämförelsevis ganska billig) investering.

Speglar utan ram är bra av flera olika anledningar. För det första skapar det ett snyggt och modernt intryck, och dessutom passar det bra in med nästan all typ av inredning. För det andra så skapar det en mer rymlig och luftig känsla, och för det tredje är speglar utan ram ofta lättare att hålla rena jämfört med spegelskåp.

Vill du ha en extra stor spegel i badrummet så rekommenderar vi att anlita ett proffs för att få den monterad ordentligt och undvika skador. Stora speglar måste nämligen monteras in i väggen för att vara säker på att de inte faller ner och skadar någon.

Hittar du inte den spegel du vill ha så går det faktiskt att beställa specialmåttade speglar, men då kan du behöva kontakta en glasmästare. De hjälper dig att ta fram rätt mått på spegeln för en inte alltför dyr peng.

Skåpspeglar

Vill du däremot ha speglar med skåp så kan det vara värt att se till att det finns LED-belysning inbyggt, då det både är energisnålt och ger badrummet en skön belysning.

En idé för hur du kan göra skåpspeglar lite snyggare är att montera en ram på speglarna, det skapar ett lite mer sofistikerat och moget intryck. I badrum med en mer traditionell inredning så passar speglar med ram däremot väldigt bra och då kan ramen dessutom fungera som en skyddande kant runt spegeln och mot eventuella stötar.

Värt att tänka på är att välja en plats för spegeln där du har gott om ljus, gärna från flera olika håll. Då slipper du ha en extra ljuskälla vid spegeln när du till exempel ska sminka dig eller få till en extra skarp rakning.

3. Installera ny belysning

Belysningen i ditt badrum kan verkligen vara en avgörande faktor för ditt badrum. Med bra och genomtänkt belysning ser ditt badrum ljusare och fräschare ut, medan en dålig belysning kan ge helt fel känsla.

Spotlight

En bra idé är att sätta upp spotlights som kan regleras för att ge en snygg punktbelysning. I ett vanligt fyrkantigt badrum kan det vara en idé att placera spotlights längst med väggarna, för att låta ljuset reflekteras av kakel och klinker och på så vis lysa upp rummet. Det gör att badrummet känns fräschare och dessutom är det inte så värst dyrt eller svårt att installera.

LED-belysning

Om du däremot vill ha något lite annorlunda kan du prova med LED-lampor eller ljusdioder bakom badrumsspegeln för att ge ett mjukt ljus till ansiktet, vilket är perfekt vid exempelvis sminkning och rakning. Genom att använda LED-belysning kan du även spara mycket energi jämfört med traditionella glödlampor.

Kristallkrona

Eller varför inte go all in och sätta upp en kristallkrona över badkaret? Kristallkronor ger ett lyxigt och glamouröst intryck och kan förvandla hela rummet. En kristallkrona kan vara det perfekta valet för dig som vill ge badrummet ett exklusivt uttryck, och det går oftast att göra riktigt bra kap på kristallkronor i second hand-butiker, det gäller bara att hålla utkik.

4. Lägg till lite färg

Att måla om badrummet är en av de största och mest effektiva knepen för vid en badrumsrenovering. Med lite färg kan du helt enkelt ge ditt badrum inte bara ett lyft, utan ett helt nytt liv.

Måla om väggar och golv

Väggar och golv är oftast det första man ser när man kommer in i badrummet. Därför kan det vara en investering som gör stor skillnad när det kommer till att renovera badrum, och kan helt klart vara värt att lägga lite extra kraft på. En enkel tumregel är att mörka väggar och golv gör att rummet känns mindre, medan ljusa väggar och golv får rummet att kännas mer luftigt.

Har du en gammal plastmatta eller vinylgolv i badrummet? Grattis! Det är faktiskt den bästa typen av yta att måla på, då färgen har lättare att fastna och håller längre. Tänk dock på att använda färg som är anpassad för ändamålet.

Är du däremot sugen på att måla kakel och klinker. Ja, då kanske du skulle behöva behöver tänka om, och istället funderar på att byta ut plattorna. Eftersom färgen kommer att försvinna mycket snabbare på en yta som kakel och klinker, speciellt efter att den utsätts för vatten under en längre period.

Måla om taket

Varför nöja sig med att måla väggar och golv? Taket är ofta en oskadd yta som man glömmer bort när det kommer till att renovera badrum. Att måla om taket kan ge ditt badrum ett helt nytt och personligt uttryck.

Att måla taket är en av de enklaste renoveringarna, och det kan göras på relativt kort tid. Tänk dock på att försöka knyta ihop färgerna till resten av din inredning för att behålla harmonin och elegansen.

Vi rekommenderar att köra på ljusa och milda kulörer eftersom det ofta bidrar till en fräsch känsla. Som en bonus kommer även de vita ytorna helt plötsligt kännas ännu vitare!

5. Fixa till golvet

Byt ut gammalt kakel, klinker och golv

Om du har gammalt kakel eller klinker i ditt badrum kan det vara dags för ett byte, en enkel renovering som får badrummet att se ut som nytt igen. Dessutom behöver det inte kosta en förmögenhet. Det finns flera alternativ när det kommer till kakel, så se till att välja det som passar bäst för just ditt badrum.

När du ska renovera ett badrum är det alltid en god idé att ta bort de gamla plattorna först, det ger dig en bra grund att arbeta ifrån. Detta kan du göra genom att använda dig av exempelvis en hammare och en mejsel. Var dock försiktig så att du inte skadar annan klinker som ska vara kvar.

Vill du inte göra det själv, så finns det flera företag som kan hjälpa dig med att renovera badrummet. Då slipper du också gå runt och vara orolig inför, under och efter renoveringen. Att renovera ett badrum kan vara en bra investering som dessutom ökar värdet på din bostad.

Installera nytt golv

Golvet i ett badrum är ofta det första som blir skadat och slitet, och därför är det också en av de viktigaste delarna att byta ut när du ska renovera ditt badrum. Ibland räcker det med små åtgärder för att få ett helt nytt intryck.

Har du till exempel ett golv av klinkers så kan du byta ut endast en del av plattorna, eller varför inte lägga till något mönster istället för att byta ut hela golvet. Men om ditt golv är mycket skadat och slitet så kan det vara bäst att istället installera ett helt nytt golv. Det finns många olika alternativ när det kommer till detta, så välj det som passar bäst för ditt badrum.

Ett badrum är en så kallad ”högriskzon” när det kommer till golv, eftersom det är en yta som utsätts för mycket fukt och väta. Därför är det extra viktigt att lägga golven rätt så att det blir vattentätt och fuktfritt. Badrummet är bland de känsligaste platserna i huset och vid minsta fel kan det lätt bli en möglig mardröm. Därför rekommenderar vi alltid att anlita hantverkare vid renovering av ditt badrumsgolv.

Så, för att sammanfatta det hela…

Om du vill ge ditt badrum ett ansiktslyft finns det en hel del knep du kan ta till. Stora som små, dyra som billiga. Sätt upp ny spegel, installera ny belysning, lägg till en touch av färg, byt ut gammalt kakel och klinker, installera nytt golv eller modernisera badrumsskåp och möbler.

Din badrumsrenovering behöver inte kosta en förmögenhet, med lite planering och en god budgetering kan du göra mycket för att förnya ditt badrum. Byt ut gamla detaljer mot nya, fräscha och trendiga alternativ och du kommer att se en enorm skillnad. Se bara till att planera ditt projekt noga och kom ihåg att ta ett steg i taget, så kommer du snart att ha ditt drömbadrum klart!

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför badrumsrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Badrum