Måla väggar inomhus – Kan man använda takfärg till väggar?

Många ställer sig frågan om det går att måla med samma färg som de använt på taket till när de också ska sätta färg på väggen. Svaret på detta beror på lite olika faktorer.

Men visst är det möjligt att måla med samma färg på både tak och väggar. Men en viktig aspekt att tänka på är om just takfärgens matta egenskap är vad du vill ha på dina väggar, och om detta verkligen skapar rätt stämning i rummet.

”När du målar dina väggar är det viktigt att ta hänsyn till de specifika kraven för varje yta, för att få ett bra resultat”

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Vad är det för skillnad på takfärg och väggfärg?

Väggar och tak inomhus har skilda funktioner i ett hem. Därför sätts också olika krav på dessa ytor, något som i sig sätter skilda krav på färgens egenskaper.

Vi går här igenom de viktigaste skillnaderna mellan dessa två färgsorter och varför de egentligen lämpar sig för två mycket skilda användningsområden.

Mattare glans

Taket målas oftast med helmatta färger som har mycket lägre glansvärde jämfört med färgen som används på väggen. Resultatet av detta blir då att den matta nyansen har mycket lättare att dra till sig fläckar och smuts, vilket ju sällan är ett bekymmer när det kommer till taket.

Måla med mattare glastal
Färg reflekterar olika beroende på glanstal

Undviker reflekterande ljus

Men varför målar man då ens med en matt färg till att börja med, kanske du undrar? Det är nämligen så att den låga glasen i takfärg gör att ljus från lampor och fönster inte reflekteras, vilket ger en bättre känsla.

Men en matt nyans kan även göra sig bra på väggar och miljöer som är ämnade för att skapa en lugnande stämning.

Målarfärg med tjockare konsistens

Tjockare i konsistens

Takfärg är i regel tjockare i konsistensen och torkar snabbare än färger avsedd för vägg. En egenskap som är fördelaktig när man målar tak, eftersom det minskar risken för färgstänk på möbler, väggar och golv.

FÄRG OCH RUM

Beroende på dina behov och dina preferenser är det alltså fullt möjligt att måla på både tak och vägg med samma takfärg, trots att det inte alltid är att rekommendera. Ska du trots allt göra det, så går vi igenom några viktiga saker att tänka på här nedan.

Att ta hänsyn till

En av de viktigaste sakerna att vara medveten om är att takfärgen onekligen kommer att dra till sig mycket mer smuts på väggarna än om du målar ditt hem med vanligt färg avsedd för väggar. Ta därför hänsyn till de specifika krav som varje yta och rum ställer på själva färgen!

Om du trots detta är helt inställd på att du ska måla väggen med takfärgen, har vi här några rekommendationer på hur du ska tänka och vilka utrymmen det kan passa för.

Sovrum och vardagsrum

Utrymmen som sovrum eller vardagsrum är oftast mer förlåtande vad gäller smuts och fläckar och därför är det helt okej att måla väggen med takfärg. Inte bara för att väggarna mer sällan behöver torkas av, men också för att dessa utrymmen ofta är avsedda att vila i. Den matta takfärgen är mer rogivande och därför passar det perfekt att måla med den på väggen i sov- och vardagsrum. Det skapar en harmonisk och vilsam stämning.

Måla väggarna i sovrum och vardagsrum

Allround färg om du ska måla på både tak och vägg

Har du bestämt dig och vill absolut ha samma kulör på både tak och vägg, men är osäker på den matta tonen på väggen? Då kan du alltid vända dig till en så kallad allround tak- och väggfärg.

En sådan takfärg är glansigare och går att användas i de flesta utrymmen. Ha dock i åtanke att du då målar med glansigare färg på taket än normalt, vilket kan ge mer reflektioner än vad du i vanliga fall är van vid.

Takfärg avsedda för både tak och väggar kan du enkelt hitta i butiker såsom Flügger eller Hornbach.

Hitta proffs nära dig

Ska du renovera badrummet? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Kök

I köket bör man aldrig måla väggen med takfärg. Resultatet må bli snyggt, men färgen kommer att bli extremt jobbig att handskas med i längden då det nästintill är omöjligt att torka rent om du skulle råka få till exempel matfett på din vägg.

Om du ändå skulle försöka ge dig på att torka en vägg som är målad med takfärg, så kommer du snart märka att färgen väldigt snabbt nötts ut och du lämnar en kal blank fläck efter dig.

Rekommendationen för väggmålning i köket är därför alltid att måla med halvblanka färger speciellt avsedda för väggar.

Vill du veta mer om kulörer på väggar så har vi här samlat allt som är värt att veta om väggfärg.

Måla väggarna i köket
Måla väggarna i våtrum

Våtrum

Våtrumsutrymmen såsom badrum, bör alltid målas med en speciell våtrumsfärg som tål fukt och vatten på både tak och väggar. Undvik därför att måla väggar och tak med vanlig takfärg i dessa utrymme, då dessa inte tål fukt.

Vi rekommenderar att alltid höra med din närmaste färghandelsbutik kring råd för hur du ska gå till väga om du ska ge dig på att måla om ditt våtrum.

Rummets avseende påverkar färgval
Färgpalett till målning inomhus

Utgå från rummets funktion

Vilken kulör eller färgsort du väljer på väggen avgör vilken stämningen du får i rummet. Tips är därför att alltid utgå från vad rummet är ämnat för när du bestämmer kulör. Ska du sova kanske du vill ha en rofylld stämning? Är rummet till för att lekas i, då kanske du hellre vill ha en energisk och lekfull ton?

Använda takfärg som grundfärg på väggen innan du börjar måla

Har du däremot en matt takfärg, men inte vill handskas med nackdelarna som kommer med den matta färgen på väggen? Då går det faktiskt fint att använda takfärgen som grundfärg på väggen.

Använder du takfärgen som grundfärg kan du dock behöva måla på flera gånger efter första strykningen för ett bra resultat. Det är även lätt hänt att färg på kanten av rollern lämnar efter sig ojämnheter som blir svåra att göra sig av med när färgen har torkat. När du målar se därför till att jämna ut all färg som hamnar på kanten innan det torkar för att få en jämn yta.

Självklart är det också alltid viktig med ett grundligt förarbete, bland annat för att få bort alla ojämnheter. Så glöm ej detta!

Måla inomhus med allroundfärg

Varför du ska måla taket innan du målar väggen?

Helt enkelt av den enkla anledningen att färg på taket kan droppa och skapa färgstänk på väggar, golv och möbler. Därför ska du alltid börja uppifrån och ned när du målar för att undvika onödigt arbete.

Måla taket innan du målar väggarna

Måla väggar med takfärg – summerat

När du målar dina väggar är det viktigt att ta hänsyn till de specifika kraven för varje yta, för att få ett bra resultat. Den generella riktlinjen är att du inte bör använda takfärg på väggen, men likt många andra målningssituationer finns här undantag.

Vill du ändå måla med takfärg på väggar är det bäst att göra det i utrymmen som sovrum och vardagsrum, där det är mindre sannolikt att väggen blir smutsig.

Om du fortfarande är osäker på hur du ska gå tillväga och vill få jobbet gjort på nolltid, ta då kontakt med en av våra 3000+ målerifirmor istället, och låt dem hjälpa dig.

Lycka till med din väggmålning!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Målning & tapetsering

Leave a comment