Måla på tapet – måste man ta bort gammal tapet innan målning?

Dags för målning av väggarna? Har du en gammal tapet som sitter uppe? Då kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga. I det här inlägget går vi igenom hur du ska tänka när det kommer till att måla på tapet.

När det kommer till att måla på tapet finns det några saker som du måste ta hänsyn till innan du börjar. En av de vanligaste frågorna vi får höra är om man måste ta bort gamla tapeter innan man målar. Svaret är… det beror på!

Vilken typ av tapet och i vilket skick tapeten befinner sig i kommer att spela stor roll i denna fråga. Du kan måla på tapet utan några bekymmer om det är en fin och fast papperstapet du har på väggarna – självfallet efter lite förarbete. Har du däremot en tapet med vinyl kommer du behöva dra ned tapeten eller tvätta vinylskicket med målartvätt innan målningen.

Hitta hjälp via Dorunner

”Har du en slät och fin papperstapet som sitter bra på din vägg så är det en stark rekommendation att bara måla över den.”

För bäst resultat – ska jag riva bort eller måla över tapet?

En av de viktigaste aspekterna att tänka på innan du målar på en tapetserad vägg är ytan under. Oavsett hur du går till väga så behöver du se till att väggen är slät, fast och dammfri.

Måla över papperstapet

Har du en slät och fin papperstapet som sitter bra på din vägg så är det en stark rekommendation att bara måla över den. Genom att endast slipa och spackla för hål och skarvar, istället för att ånga ned tapeterna, sparar du dig både tid och pengar samt undviker att göra massa onödigt arbete. Ligger tapeterna kant-i-kant, då kan det till och med räcka med att bara laga och spackla eventuella hål du har på din vägg innan du målar. Kom dock ihåg att lägga på lite grundmålning innan, sen är det bara att köra igång!

Dags att riva bort papperstapeten

Om din vägg däremot är täckt av gammal, löst sittande papperstapet så kommer resultatet troligtvis bli bättre om du river bort det innan du börja måla. Som tur är behöver du sällan riva bort hela tapeten från väggen, oftast räcker det med att bara riva bort de löst sittande tapetdelarna och sedan spackla samt slipa där det blir tydliga kanter och skarvar. I det här blogginlägget redogör vi för några olika faktorer som kan vara avgörande när du ska besluta dig om du ska ta bort tapeten eller måla väggfärg direkt på tapeten. Vi tipsar även om hur du bäst förbereder din tapetserade vägg för en ny färg!

Ta hjälp av proffs

Vill du hellre spara både tid och kraft och låta någon annan hjälpa dig med målningen? Då har vi över 3000+ måleriföretag för dig att välja mellan!

Tapet du bör undvika att måla över

Det finns några typer av tapeter som du bör undvika att måla över, eftersom de är svåra att måla på och slutresultatet helt enkelt inte blir särskilt bra. Vinyltapet är en av dessa typer. Vinyltapeten har en yta av plast och kan ibland förväxlas med våtrumstapet.

Skillnad mellan vinyltapet och våtrumstapet

Jaha, vad är då skillnaden mellan dessa två? Det enklase är faktiskt att känna på tapeten. Våtrumstapet är oftast tjockare än vinyltapet och påminner mer om en våtrumsmatta. En annan indikation är att våtrumstapet är framtagen för att tåla fukt och förekommer oftast i badrum och ibland kök. Är det vardagsrummets väggar som ska måla om så kan du vara ganska säker på att det är vinyltapet du handskas med och inte en våtrumstapet.

Hur ska vinyltapet hanteras vid målning?

En av de största anledningarna till att du inte ska måla direkt på väggar med vinyl är för att väggfärgen riskerar att flagna efter att du har målat färdigt. Det beror på att vinylens glansiga plastyta helt enkelt gör det svårt för väggfärgen att fästa. För att måla på väggar med vinyl måste du därför först riva bort det yttersta lagret av vinylskiktet. Kvar finns då ett papperslager som du torkar av dammet från med en fuktig mikrofiberduk, innan du sedan kan börja måla. Ett annat alternativ är att använda målartvätt på vinylytan innan målningen. Är du ändå osäker på hur du ska gå till väga, och vill undvika misstag? Då kan du alltid lägga upp en förfrågan och ta hjälp av professionella målare.

Tvätta tapeten innan målning

Att tvätta av väggarna innan du börjar måla är ofta ett bra alternativ. En ren vägg och tapet hjälper all typ av väggfärg att fastna bättre på väggen och du undviker ojämna ytor med damm som fastnar under färgen.

Hur går man tillväga när man ska tvätta tapeten?

Du behöver dock inte alltid tvätta tapeterna med målartvätt innan du lägger på väggfärg, även om det är att rekommendera. Ibland räcker det med att bara damma av och torka ytorna med en torr mikrofiberduk. Vill du vara på den säkra sidan så kan också dra en duk med ljummet vatten över väggen. En bra grund är A och O! Är din vägg däremot väldigt smutsig och täckt med fettfläckar så bör du tvätta det med målartvätt. Se till att använda en svamp eller en fiberduk för att undvika att skada tapeten. TIPS! Börja längst ned på väggen och arbeta dig uppåt mot taket när du tvättar. Detta för att undvika att få tvättränder på din vägg när du sedan ska måla över tapeten, och för att hålla koll på vart du har tvättat och inte. Efter att du har tvättat tapeten är det dags att sätta igång med grundfärg! Är du däremot fortfarande lite tveksam kring vad du behöver inför en ommålning, pratar vi i denna artikel om vad du behöver tänka på när du ska måla om.

Tapetgrund – när behövs det och när kan man skippa?

Är dina väggar målade sedan tidigare behövs ingen grundfärg. Är det dock en omålad tapetserad vägg av textil- eller papperstapet, rekommenderar vi att grundmåla din vägg med en tapetgrund innan det ska målas över. Varför man grundmålar på tapeten är för att ge väggen en jämn grund samt för att att se till att tapeten inte släpper efter målningsarbetet. En grundmålning förbereder helt enkelt ytan och förhindrar färgen från att flagna. Om tapeten inte är ordentligt limmad kan dessutom blåsbildning skapas och även det motverkar du med en grundmålning. Kort och gott kan man säga att du med en grundmålning hjälper den nya färgen att fästa på tapetgrunden, och därmed uppnår ett snyggare resultat! Bra grundfärg hittar du bland annat hos märken så som Alcro eller JotunTIPS! Uppstår det ändå blåsor som inte försvinner efter att färgen har torkat, så är vårt bästa tips att skära bort delen där blåsan sitter, spackla över och måla med tapetgrunden igen.

Sammanfattningsvis

När det gäller renovering av hemmet är målning ett av de enklaste och mest prisvärda sätten att ge ditt rum ett nytt utseende. Men innan du gör det krävs en del förarbete för att uppnå ett bra resultat. Däribland att ta bort gamla tapeter, rengöra väggarna samt att grundmåla ytorna, innan du kan påbörja det faktiska målningsarbetet. Om din vägg är täckt av tapet och du vill måla över tapeten för att ge rummet ett nytt och fräscht utseende, så har du förhoppningsvis fått lite idéer kring hur du bäst förbereder dem för ett nytt lager färg. Vill du veta mer om hur du uppnår bästa resultat vid en målning – så har vi det perfekta artikeln för dig! Och till sist – stort lycka till med målningen!

Hitta rätt målare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt målarprojekt så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat målerifirmor hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målarfirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & tapetsering