Måla om! Hur ska jag tänka?

Om du går i tankar på att måla om hemma finns det en hel del saker att tänka på för att det ska bli både snyggt och hålla länge. Ett ordentligt grundjobb skapar förutsättningar för att du ska bli riktigt nöjd för en lång tid framöver, vilket är både hållbart och kostnadseffektivt i längden.

Känns färgen i vardagsrummet helt plötsligt inte rätt? Eller har du köpt drömbostaden men behöver täcka över förra ägarens färgval på väggarna? 

Om du går i tankar på att måla om hemma finns det en hel del saker att tänka på för att det ska bli både snyggt och hålla länge. Ett ordentligt grundjobb skapar förutsättningar för att du ska bli riktigt nöjd för en lång tid framöver, vilket är både hållbart och kostnadseffektivt i längden.

Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka när det är dags att måla om, så att du kan bestämma dig för om du ska ta dig an jobbet själv eller anlita ett proffs.

Hitta hjälp via Dorunner

”Ett ordentligt grundjobb skapar förutsättningar för att du ska bli riktigt nöjd för en lång tid framöver, vilket är både hållbart och kostnadseffektivt i längden”.

Förbered för grovjobbet

Är du ivrig att komma igång med målandet, är förarbetet troligtvis en syssla du inte vill lägga ner onödig tid på. Men man brukar säga att färgen inte täcker över ett slarvigt grundarbete. Vill du istället fokusera på det roliga, t.ex. välja den perfekta färgen, kan du med god hand lämna över grovjobbet till våra duktiga målare.

Är väggarna målade sedan innan, räcker det oftast med att spackla igen gamla hål och andra ojämnheter, för att sedan slipa ner dessa med ett fint sandpapper. Tänk på talesättet ”så mycket du spacklar får du slipa”. Är väggarna istället tapetserade, kan du välja mellan att antingen riva bort tapeterna och spackla väggen jämn, eller spackla tapetvådernas skarvar för att jämna till ytan. Tänk på att det kan vara ett ganska tungt jobb att dra ner gamla tapeter, och att de ofta krävs att de ångas bort med en speciell ångmaskin, som får klistret att släppa från väggen, vilket gör att du kan dra ner tapeterna från väggen.

När väggen väl är redo för färg, kommer jobbet med att städa väggarna för att få bort smuts och orenheter som kan skada färgen samt att tejpa skarvar, eluttag och lister med maskeringstejp. Även dessa steg är oerhört viktiga för att få ett slutresultat som om ett proffs skulle gjort det.

Använd stege när du ska måla om

Välj rätt färg

Att välja exakt rätt kulör och färg kan vara ett jobb i sig. Ibland kan det snarare handla om en känsla du vill förmedla i ett rum med kulören, snarare än att du vet vilken faktisk färg du vill använda. 

Fundera över dina rutiner och vanor, och vad dina behov är i förhållande till rummet du ska måla. I sovrummet kan en mörkare färg få dig att sova bättre, men en ljusare färg kan istället få dig att vakna på morgnarna. 

Tänk på att ljusa färger i allmänhet får ett rum att se större ut, medan mörkare kulörer förvisso kan göra rummet mindre, men bidrar till en mer ombonad och personlig känsla.

Att mixtra med blanka eller matta färger kan också skapa helt nya dimensioner i rummet. Personalen på din färghandel är expert på det här området och kan hjälpa dig med färgvalet. En vanlig rekommendation är att köpa med sig ett par färgprover och måla upp på den aktuella väggen. Hur färgen ser ut i färgburken skiljer sig ofta mycket hur den ser ut på väggen. Rummets ljusförutsättningar är enormt viktiga för hur en färg uppfattas.

Ha även saker så som hur ljuset faller i rummet i åtanke – både när det gäller elektriskt och naturligt ljus. Rådfråga vänner och bekanta, eller fråga en erfaren målare om råd om du valt att lämna över jobbet till en expert.

Dags att måla

När det äntligen är dags att måla är verktygen och metodiken a och o. Att måla med roller är det enklaste och snabbaste tillvägagångssättet – men vad många inte vet är att typ av roller också ger olika resultat. En långluggad roller ger mer struktur på väggen medan en kortluggad roller resulterar i en mer slät yta. Använd en mindre pensel för små områden runt eluttag, fönster och dörrar. Sedan kan du måla över det hela med din roller, för att få samma finish överallt.

Grunda gärna din vägg med en neutral grundfärg och måla sedan två lager med din valda kulör. Oavsett hur fint det blev efter första lagret, är det andra lagret som ger väggen sitt långsiktigt hållbara och släta slutresultat. Följ färgburkens rekommenderade torktid och glöm för all del inte att ta bort maskeringstejpen innan färgen torkat helt – så slipper du få med dig halva väggfärgen på köpet. Här hittar du fler tips hur du lyckas med målningen.

Låt en målare hjälpa dig med ommålningen

Om du istället vill ta hjälp av en certifierad och kvalitetssäkrad målare för ommålning av dina väggar, tak eller golv, kan Dorunner snabbt få fram alternativ för jobbet. Vi ger dig upp till fem offerter som du kan jämföra i pris och genom kundomdömen och referensjobb. Allt du behöver göra är att välja kulören.

Beige vägg vid målning inomhus

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din renovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Kök