Måla om – hur mycket väggfärg behövs?

Hur mycket väggfärg behövs egentligen när du ska måla om? Vi går igenom hur du ska tänka innan du beslutar hur mycket färg som ska köpas in.

När du ska måla om ett rum eller en yta är en av de första frågorna du kanske ställer dig ”Hur långt räcker målarfärgen?”. Det finns några olika tumregler du kan följa, men generellt så kan svaret på den frågan skilja sig beroende på några olika faktorer, bland annat vilken typ av väggfärg du använder, färgens ton och tillståndet på den yta du ska måla.

I denna artikel går vi igenom dessa tumregler, hur långt kommer på 10 liter färg till exempel? Och hur räknar man ut färgåtgången? Vi går djupare in på de olika faktorerna och hur de kan påverka hur mycket väggfärg du behöver köpa för ditt nästa projekt.

Hitta hjälp via Dorunner

”en klassisk tumregel brukar vara att 10 liter väggfärg räcker till en yta på ca 50–80 kvadratmeter”

Hur mycket väggfärg behöver jag - vanliga tumregler

Räkna ut ytan

Det första du behöver göra innan du ska måla om är att räkna på ytan som ska ommålas. Det gör du enklast genom att mäta och multiplicera rummets längd, bredd och takhöjd med varandra. Om ett rum till exempel är 4 meter långt, 5 meter brett och har 3 meter i tak, så får du fram 60 kvadratmeter (4x5x3=60) vilket då är ytan som ska målas. Kom dock ihåg att räkna bort fönster, lister och andra delar som inte ska målas. Räkna också med att behöva göra två strykningar, vilket innebär att ytan ska dubblas. Om du köper färgen själv i butik, be personalen i färgbutiken om hjälp för att räkna ut hur mycket du behöver till ditt rum, om du är osäker.

Ta hjälp av räkneverktyg online

Om du vill vara extra säker på att du har valt rätt mängd väggfärg finns det några kalkylatorer online som kan hjälpa dig. Vi har spanat in Rustas färgkalkylator och tycker den är toppen! Allt du behöver göra är att ta måtten på rummet eller ytan du ska måla och sen gör kalkylatorn resten.

Hur långt räcker 10 liter färg?

Hur räknar man egentligen ut hur mycket färg som kommer gå åt? Tja, tyvärr är det inte fullt så enkelt som man kan hoppas utan det finns en del faktorer som påverkar. Men en klassisk tumregel brukar vara att 10 liter väggfärg räcker till en yta på ca 50–80 kvadratmeter, räknat med två strykningar räcker alltså detta till ett rum på ungefär 20-30 kvadratmeter beroende på hur tunna lager du målar och hur förutsättningarna ser ut.

Hur mycket kostar 10 liter väggfärg?

Ett bra riktmärke är att en hink med 10 liter färg kostar runt 500–2500 kronor.

Vill du istället ta in proffshjälp?

Hos oss hittar du över 3500 målerifirmor som kan hjälpa dig med hela processen, från att lägga täckpapp på golvet till att slipa väggen jämn och slutligen lägga ett perfekt lager väggfärg. Det sparar dig både tid, energi och gräl med sambon.

Vad påverkar färgåtgången?​

Typ av väggfärg​

Olika färgtyper har olika egenskaper och därför är det viktigt att göra ordentlig research om den inomhusfärg du har valt. Många högkvalitativa målarfärger kräver ofta en mindre färgmängd för att du ska uppnå ett perfekt resultat. Det innebär i sin tur att du inte behöver köpa in lika mycket som du kanske hade behövt om väggfärgen varit av en lägre kvalité. Detta är dock bara en generell riktlinje, och kvalitén på färgen kan variera oberoende pris. Hör med en expert vad som gäller för just den väggfärg du har valt.

Tonen på din kulör - ljus eller mörk

Färgens ton och kulör påverkar också hur mycket färg du behöver. För att uppnå full täckning med en ljusare kulör behöver du oftast applicera fler lager väggfärg än vad du behöver göra med mörkare kulör. Detta beror på att ljusa färger reflekterar mer ljus än mörka färger, vilket gör att varje lager färg är mindre koncentrerat.

Ytans skick – bra eller dåligt

Om ytan på din vägg är i gott skick, det vill säga slät, jämn och fri från sprickor kommer du sannolikt att behöva mindre väggfärg jämfört med om ytan på din vägg är ojämn, grov och sprucken eller på något annat vis i dåligt skick. Därför behövs helt enkelt mer färg för att täcka en vägg med dålig yta. Därför är också förarbetet när du ska måla extremt viktigt. Läs mer om hur du uppnår bästa resultatet vid din målning här.

Vad kostar det att måla om?

Ytterligare en fråga som gärna dyker upp i samband med en ommålning. Läs vår artikel Måla om – vad kostar det per kvadratmeter? för att ta reda på mer om det.

Så, hur mycket väggfärg behöver du?

Svaret på den frågan kan variera beroende på några olika faktorer, men förhoppningsvis har den här artikeln gett dig en god uppfattning om grunderna. Tänk på att om du är osäker på hur mycket färg du ska köpa in, så är det alltid bättre att överskatta än att underskatta. Så köp hellre ett par liter för mycket.

Tänk på att detta bara är allmänna riktlinjer – för att få en exakt beräkning av hur mycket färg du behöver är det alltid bäst att rådgöra med en expert, antingen en målerifirma eller personalen i färgbutiken. Och kom ihåg att förarbetet sätter grunden för ditt slutgiltiga resultat, så se till att inte slarva med det! Och slutligen, stort lycka till med ditt väggmålningsprojekt!

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt målningsprojekt så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande måleriföretag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & tapetsering
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »