Hjälp med dränering – vad kostar det?

Vad kostar det egentligen att dränera huset? Hur lång tid tar det? Och vad kan hända om man inte dränerar i tid? Det och mycket mer går vi igenom i denna artikel.

Om du undrar hur mycket det kostar att få hjälp med dränering är du inte ensam. Även om dräneringsproblem och problem med fukt kan vara ett stort besvär och kräver omedelbar uppmärksamhet, är det viktigt att förstå kostnaden för dräneringstjänster i förväg för att kunna förbereda sig ekonomiskt. Generellt kan man säga att en dränering kostar mellan 1680-2100 kronor per löpmeter, efter ROT-adrag.

I denna artikel går vi in djupare på:

 • Vad en dränering kostar i snitt, vi ger dig en prisuppskattning
 • Vilka faktorer som kan påverka kostnaderna
 • Hur ofta du behöver dränera
 • Hur lång tid en dränering tar
 • Vad som kan hända om du inte dränerar
   

Dessutom ger vi dig användbara tips på vad du ska tänka på när du anställer en dräneringsspecialist, så som att exempelvis ta in flera offerter för att kunna jämföra.

Hitta hjälp via Dorunner

”I regel brukar man säga att det tar mellan 7 och 10 arbetsdagar att genomföra en dränering.”

Vad kostar det att dränera huset?

Kostnaden för avloppstjänster kan variera stort, men i regel så bör du räkna med att det är en ganska omfattande kostnad.

Kostnaden räknas i kronor per löpmeter

När man pratar om kostnad för dränering så gör man ofta det per löpmeter. Det vill säga avståndet runt huset. Har du ett hus som är 10 meter långt och 10 meter brett så är det alltså 40 löpmeter som ska dräneras.

Materialkostnad

För att få en rimlig prisuppskattning bör kostnaden för dränering delas upp i två delar: materialkostnad och arbetskostnad. Materialkostnaden står för allt material som kommer att behövas vid din dränering, så som dräneringsrör, geotextilduk, dräneringsgrus, täcklist mm. Även isolering, som ofta görs i samband med dräneringen, tillkommer som materialkostnad. Ett bra riktmärke är att räkna med en materialkostnad på mellan 900 kr och 1 400 kr/löpmeter.

Arbetskostnad

För arbetskostnaden kan du räkna med runt 600-900 kr/löpmeter. Visst går det att lösa en dränering själv, och oftast kommer du undan betydligt billigare om du gör det. Men det är ett omfattande och komplicerat jobb som kräver både erfarenhet och god kunskap, och därför är det inte att rekommendera.

Ska du ändå göra det själv så behöver du hyra en grävmaskin, vilket kommer kosta dig runt 1 000 och 2 000 kronor per dag att hyra, plus utlägg för bränsle samt även ofta en utkörningskostnad.

Ska du göra dräneringen själv så rekommenderar vi att läsa vår artikel Dränering – det här är värt att veta. Där ger vi dig en checklista på saker att veta innan du drar igång arbetet, samt punktar upp hur du går till väga.

Anlita professionell markentreprenör

Vid ett så omfattande arbete som detta rekommenderas det alltid att anlita experter på området, i detta fall professionell markentreprenörer. Då ingår både material och arbete och priset för det brukar ligga på mellan 2 400 och 3 000 kronor per löpmeter. Tänk dock på att priset kan variera väldigt mycket beroende på förutsättningarna och det finns en hel dfel saker som påverkar priset. Är vattnet till exempel extra vattenfyllt? Finns det växter, rabatter, altaner, trappor eller stenbeläggningar runt huset som försvårar grävarbetet? Har det trängt in fukt i källaren som behöver åtgärdas?

Tips är alltid att ta in offerter från flera företag för att kunna jämföra och få en bra uppfattning om priset för dräneringen.

Dorunner logo

Behöver du dränera huset?

Hos Dorunner kan du hitta den hjälp du behöver när du ska dränera om huset. 

Hitta din hjälp här.

Dränera hus - kostnad

1 löpmeter40 löpmeter60 löpmeter100 löpmeter
2,4-3k kr96-120k kr144-180k kr240-300k kr

Kostnad efter ROT-avdrag

1 löpmeter40 löpmeter60 löpmeter100 löpmeter
2,4-3k kr96-120k kr144-180k kr240-300k kr

Kom ihåg att detta bara är en uppskattning och att det är en hel del faktorer som kan påverka priset.

När ska jag dränera, hur ofta ska jag dränera och hur lång tid kommer det ta?

Hur vet man att man måste dränera?

Att veta om ditt hus behöver dräneras är viktigt för att du ska kunna åtgärda dräneringsproblem och förhindra ytterligare skador. Tecken på att ditt hus är i behov av en dränering, kan bland annat vara vatten som samlas vid husets grund, problem med fukt i källaren, våta fläckar på väggar eller golv, eller sprickor i husgrunden.

Även om ovan tecken är bra för att få veta att en dränering krävs, så vill du ju helst undvika dessa symtom, eftersom det innebär mer arbete och högre kostnad. Det gör du genom proaktiv dränering, snarare än reaktiv och akut dränering. Men hur vet man om huset ska dräneras eller inte? Det bästa sättet är att hålla koll på när det senaste skedde. Man brukar säga att ett hus ska dräneras var 30:e år.

Hur lång tid tar det att dränera ett hus?

Hur lång tid det tar att dränera ett hus beror vanligtvis på dräneringssystemets storlek och komplexitet samt hur allvarligt ditt eventuella dräneringsproblemet är. I regel brukar man säga att det tar mellan 7 och 10 arbetsdagar att genomföra en dränering. Dräneringsarbeten kan dock komma att kräva extra tid, beroende på förutsättningarna. Det är viktigt att komma ihåg att dräneringsprojekt kan ta längre tid än beräknat på grund av oväntade problem, så därför är det bra att planera i enlighet med detta och budgetera för eventuella förseningar.

Vilken tid på året ska man dränera?

Den bästa tiden för dränering är vanligtvis under vinterhalvåret, eller när det är lite kallare ute. Detta för att mark och ytor är fastare under denna period, vilket helt enkelt innebär att det gör mindre skada på gräsmatta och mjuka ytor.

Men generellt så är det inga konstigheter att dränera när som helt på året. Det enda du ska vara vaksam för är om det är så kallt att det är tjäle i marken. Vår och höst är därför troligtvis den bästa tiden.

Hur ofta behöver man dränera om ett hus?

När det gäller underhåll av dräneringen varierar frekvensen beroende på hur gammalt ditt dräneringssystem är och hur mycket slitage det har utsatts för med tiden. Men ett bra riktmärke är att det bör ske var 30:e år. Om du är osäker på när ditt hus senast dränerades är det alltid bäst att rådgöra med en professionell markentreprenör.

Har du fler frågor om dränering? I vår artikel 10 frågor att ställa innan du gör en omdränering kanske du hittar svar.

Behöver jag verkligen dränera?

Vad kan hända om man inte dränerar?

Om dina dräneringsrör inte fungerar ordentligt och vatten inte leds bort från huset som det ska, kan det orsaka ett antal problem som sträcker sig från mindre irritationer till allvarliga hälsorisker.

Om fukten inte leds bort på rätt sätt kommer den att samlas vid husväggen och så småningom tränga in i husgrund och bottenplatta. Har du dessutom en källare så kan fukten leta sig in i källaren och därifrån ta sig upp till övriga utrymmen i huset. Inte bara kan det leda till dyra renoveringar, det kan även innebära en hälsorisk om det går så långt att mögel börjar utvecklas.

Minsta tecken på fuktproblem bör alltså tas på största allvar och det är viktigt att snabbt komma i kontakt med en professionellt företag som kan hjälpa dig.

Måste man dränera hus som inte har källare?

Ja, även hus utan källare måste dräneras. Fukt som samlas runt huset påverkar även husgrund och bottenplatta vilket kan orsaka stora problem. Så oavsett om du har källare eller inte så är dräneringen viktig för huset.

Vill du läsa specifikt om hur du leder bort vattnet från husgrunden kan du göra du det i vår artikel: Så leder du bort vattnet från husgrunden.

Tips för att hitta en prisvärd avloppsreparationstjänst

Att hitta en prisvärd markentreprenör som kan hjälpa dig med arbetet behöver inte vara en skrämmande uppgift om du vet vad du ska leta efter. Här är några tips om hur du hittar rätt företag för dina behov och till ett överkomligt pris:

 • Gör din efterforskning – Innan du anlitar någon, läs recensioner och be om rekommendationer från vänner och familjemedlemmar som tidigare har använt sig av markentreprenörer. Detta hjälper dig att hitta en pålitlig yrkesman som kan uppfylla dina behov och priskrav på arbetet.
   
 • Ta in offerter från olika företag – När du letar efter markarbetare, se till att få offerter från minst tre olika företag så att du kan jämföra priser och hitta den mest prisvärda men ändå pålitliga tjänsteleverantören. Hos Dorunner får du upp till fem offerter från olika företag när du (gratis) skapar ett uppdrag.
   
 • Ställ frågor – Innan du anlitar någon, kom ihåg att ställa många frågor. På så vis minskar ni risken för missuppfattningar och att du känner dig ”lurad”. Våga vara jobbig.
   

Genom att ta dig tid att undersöka och jämföra företag och tjänster i ditt område kan du vara säker på att du får mest valuta för pengarna när det gäller dräneringsarbeten.

Hitta rätt företag – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför dräneringsarbetet löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga markentreprenörer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat markarbetare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Husunderhåll

Vad kostar det att åtgärda fuktskada i krypgrund?

Har du drabbats av fuktskador? Hur stora kostnaderna blir beror främst på var fuktskadan har drabbat ditt hem eller din fastighet. Här besvarar vi de mest relevanta frågorna; hur farligt är det med fuktskador, när bör jag ta itu med problemet och vilka metoder finns tillgängliga för att åtgärda dem – och framför allt: Vad blir kostnaden?

Läs mer »
Stambyte

Stambyte – vi svarar på de vanligaste frågorna

Frågorna är ofta många när det börjar dra ihop sig till ett stambyte. Vad innebär ett stambyte? Kan du bo kvar i villan eller lägenheten under tiden? Och hur lång tid tar det? Vi ger dig svar på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när stammarna måste bytas.

Läs mer »