Hjälp, jag ska köpa hus! Bästa tipsen för att undvika oförutsedda renoveringar

Ska du köpa hus? I denna artikel förbereder vi dig inför ditt husköp genom att gå igenom olika scenarion och renoveringssituationer som kan uppstå.

Har du hittat drömhuset? Oavsett om du hittat ett renoveringsobjekt eller ett hus som kräver små ingrepp är det viktigt att ha is i magen. Renoveringar kan bli mer kostsamma än du tror – och om de dessutom är oförutsedda kan det svida ordentligt i plånboken.

Här går vi igenom några saker du bör ha koll på innan du köper hus och ger dig tips på hur du ska undvika otrevliga renoveringsöverraskningar.

Hitta hjälp via Dorunner

”På Dorunner hittar du experter som kan hjälpa dig med både besiktning och att kostnadsuppskatta eventuella nödvändiga renoveringar”.

Vad bör jag ha koll på?

Hus kräver underhåll och upprustning vid jämna mellanrum. Har du inte koll på skicket på huset du köpt är risken stor att du får en hel del oförutsedda utgifter. Se alltid till att noggrant kontrollera tak, isolering, fasad, dränering, kök och badrum vid ett husköp, problem med fukt- och vattenskador är inte roliga och kan bli långvariga. Ha extra koll på rum där det finns indraget vatten och på ytor som utsätts för väta utifrån. Skadad eller dålig isolering och tätning kan orsaka fuktskador som leder till mögel, vilket i sin tur kan orsaka onödigt stora uppvärmningskostnader.

Skillnaden mellan osynliga och dolda fel

Man skiljer på osynliga och dolda fel vid ansvarsutkrävande. Osynliga skador är sådana skador som man som köpare får räkna med utifrån husets pris, ålder och skick. Ett hus som har fler än 25 år på nacken kommer vanligtvis att kräva en del renovering på grund av slitage, och i vissa fall kan även gammal byggpraxis för olika konstruktioner ses som risker som behöver åtgärdas. För dessa typer av skador får köparen räkna med att betala för upprustningen. Handlar det istället om fel som köparen inte hade kunnat förutse, såsom en icke fackmannamässig renovering som behöver göras om, bär säljaren ansvaret för detta.

Hur ofta behöver badrum renoveras?

När det kommer till våtrum och stammar är en tumregel att stammar håller i omkring 60 år och tätskikten i ett våtrum 30 år, innan de behöver bytas ut. Här hittar du mer info om badrumsrenoveringen och vad du ska tänka på.

Hur ofta behöver man dränera om huset?

Källaren är en yta som blir utsatt för fukt utifrån. Lite beroende på hur källaren används brukar man rekommendera att dränera om var 25-30:e år. En fingervisning att det är dags att dränera om kan vara att putsen släpper från källarväggarna.

4 tips för att undvika oväntade skador

Läs besiktningen: 

Det är alltid en god idé att få huset besiktigat innan ett köp. Lika viktigt är också att lusläsa protokollen från besiktningen, och ställa frågor till ansvarig om det är något du inte förstår. Misstänker du fel på bostaden kan du ta dit en fackman som tittar på skadorna innan du slår till. På Dorunner hittar du experter som kan hjälpa dig med både besiktning och att kostnadsuppskatta eventuella nödvändiga renoveringar.

Underhåll:

När drömhuset väl är köpt är underhåll a och o. Genom att kontinuerligt laga trasiga takplattor, täta isolering och måla och laga sprickor i fasaden, kan du se till att ditt hus mår bra och på så vis hålla större skador borta. Det är ofta ett bättre alternativ rent ekonomiskt att se över renoveringsbehoven i huset löpande, istället för att låta skadorna spridas och därmed tvingas genomföra större och mer omfattande renoveringar.

Kontrollera skicket:

Använd näsan, ögonen och öronen för att kontrollera att ditt hus inte har några skador. Känner du exempelvis en obekant doft av mögel eller hittar gråsuggor i huset, kan det vara ett tecken på fukt som behöver åtgärdas.

Renovera i tid:

Renovering av skador och slitage är aldrig något man ska vänta med. Att lägga pengar på renovering innan den riktiga faran är framme, kommer troligtvis spara dig pengar i långa loppet.

Ta in offerter från företag som kan hjälpa dig

Om skadan väl är framme eller om du önskar hjälp med underhåll för att förhindra större skador, är det väl värt mödan att ta fram flera offerter för jobbet. På Dorunner hittar du behörig personal som kan hjälpa dig att navigera i allt som behövs åtgärdas i ett hus. En rekommendation är att ta in hjälp tidigt, för att undvika att problemen sprider sig.

När du gör en offertförfrågan hos oss får du upp till fem offerter och kan därmed enkelt jämföra jobben och företagen med varandra. På Dorunner har alla företag en profil där du kan läsa omdömen från tidigare kunder, titta på referensbilder och se information om certifikat och försäkringar – allt som kan hjälpa dig att välja det bästa företaget för just ditt jobb. Är du osäker på vilka certifikat som krävs för olika typer av jobb? Kolla in vår Certifikatguide.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din renovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Husbygge
Bygga hus

Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus är kostsamt, men exakt hur kostsamt är svårt att säga och beror på en rad olika faktorer. Här ger vi dig en bild av vad som påverkar priset, och vilka kostnader som vanligtvis tillkommer.

Läs mer »