Hur lång tid tar det att bygga hus?

Det finns tyvärr inget rakt svar på frågan hur lång tid det tar att bygga ett nytt hus. Det varierar en hel del beroende på om du väljer att köpa ett modulhus eller om du anlitar en byggfirma som bygger ditt hus från lösvirke.

I den här artikeln går vi igenom de olika alternativ för att ge dig ett bättre hum om tidsåtgången.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Hur lång tid tar det att bygga ett prefabricerat hus?

Ett prefabricerat hus, eller ett så kallat modulhus, innebär att husdelar kommer färdiga från hustillverkare och monteras på plats med hjälp av en kran. Detta alternativ brukar ta 4-6 månader. Det kan ta mer eller mindre tid beroende på bland annat husmodell, tid på året och förutsättningarna på tomten. Med andra ord är ett prefabricerat hus, eller ett så kallat modulhus ett bra alternativ om du vill att det ska gå snabbare. Eksjöhus är ett exempel på ett företag som tillverkar snygga och funktionella prefabricerade hus.

Hur lång tid tar att bygga ett hus med lösvirke?

Ska du bygga hus eller bygga ut med lösvirke och anlita en byggfirma, kan det också gå relativt snabbt att få det färdigt, förutsatt att projekteringen är rätt utförd. Tidsåtgången beror också på hur stort huset ska bli och hur många hantverkare som kommer att jobba samtidigt. Komplexiteten på huset påverkar också. Om du exempelvis väljer en standardlösning går det förstås snabbare än om du ska bygga ett arkitektritat hus. Med andra ord går det aldrig att säga exakt hur lång tid det tar, men vi kan räkna ut en genomsnittlig tidsåtgång från tom tomt till inflyttningsfärdigt hus:

  • Dialog med eventuell arkitekt, anbudsprocess och bygglovsansökan till kommun – 4-6 månader.
  • Markarbete – 1-2 månader
  • Arbete med att gjuta grunden – 1-2 månader
  • Timmerarbete (tätning av huset) – 2-4 månader
  • Invändiga arbeten – 3 månader

 

Räkna alltså med ett år eller mer för ett husbygge med lösvirke där du anlitar en byggfirma.

Hur hittar jag rätt byggfirma?

Har du bestämt dig för att låta en byggfirma bygga ditt nya hus är det alltid bra om du kontaktar flera olika för att jämföra pris, erfarenhet och kompetens. Det är bra att be om referenser från tidigare arbeten som de har utfört för att avgöra vilken firma som passar bäst för just ditt husbygge. Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika firmor och även läsa omdömen från tidigare kunder.

Nymålat rött hus
Utomhusmålning gul träfasad

Hur lång tid tar det att bygga hus själv?

Vill du bygga hus med dina egna händer? Vad spännande! Det krävs förstås en hel del jobb från din sida, men å andra sidan är det ett spännande projekt som resulterar i ett hem som du känner utan och innan, och kan vara otroligt stolt över. Det tar i regel längre tid att bygga ett hus själv än om du anlitar rutinerade yrkeshantverkare. Du behöver sannolikt göra det vid sidan om ditt vanliga arbete, med andra ord på kvällar och helger.

Lägg undan mer tid är du tror

Räkna alltså med minst ett år eller mer beroende på hur mycket tid du kan lägga ner på det per vecka. Med det sagt rekommenderar vi att du noga tänker igenom beslutet att bygga hus själv för att avgöra om det är värt mödan och den tid det tar, eller om du hellre köper ett nyckelfärdigt hus alternativt låter professionella hantverkare göra jobbet åt dig.

Planera ordentligt

Gör en noggrann projektplan över husbygget för att enklare se vad som behöver göras och för att uppskatta den tid du behöver lägga ner. På så sätt får du en mer realistisk bild av projektet. Att bygga ett hus med sina egna händer är något som kommer kräva tid och inte minst energi från dig, men även en eventuell familj blir påverkad av all tid och tanke husbygget kräver under relativt lång tid. Ett familjeråd kan vara på sin plats innan beslutet tas!

Hur mycket kostar det att bygga hus?

Kostnaden för att bygga hus varierar beroende på olika faktorer, som till exempel var du bor, vilken konstruktion och stil du vill ha, samt materialval. Även entreprenadformen påverkar priset. Om du väljer att låta en byggfirma sköta alla delar av processen, inklusive projektering och kontakt med underleverantörer, kan det bli lite dyrare än om du anlitar flera entreprenörer för olika delar av arbetet, så kallad delad entreprenad. Det beror helt på hur mycket tid och möda du själv kan och vill lägga ner på projektet. Läs vår tidigare artikel om du vill räkna på ett ungefärligt pris per kvadratmeter.

Att köpa ett prefabricerat hus är billigare än ett arkitektritat hus som blir ett mer kostsamt projekt, men som samtidigt innebär en mer långsiktig investering då du får ett skräddarsytt hem som stämmer överens med dig och din familjs behov och önskemål. Här kan du läsa om fördelarna med att anlita en arkitekt.

Hur lång tid tar det att få bygglov?

Något som många glömmer är den tid tar att ansöka om bygglov, så se till att göra det i god tid när du har alla dina handlingar redo. Enligt plan- och bygglagen har du rätt att få besked på din bygglovsansökan inom 10 veckor. Då är det viktigt att alla bygglovshandlingar har skickats med och är kompletta, för har du missat något får du i värsta fall vänta i 10 veckor till på besked. I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om bygglov.

Lycka till med ditt husbygge!

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Bygga hus

Leave a comment