Hur lång tid tar det att bygga hus?

Att svara på frågan "hur lång tid tar det att bygga ett hus" är sällan en lätt uppgift. Men i detta inlägg har vi gjort ett försök!

Det finns tyvärr inget rakt svar på frågan hur lång tid det tar att bygga ett nytt hus. Det varierar en hel del beroende på om du väljer att köpa ett modulhus eller om du anlitar en byggfirma som bygger ditt hus från lösvirke.

I den här artikeln går vi igenom de olika alternativ för att ge dig ett bättre hum om tidsåtgången.

Hitta hjälp via Dorunner

”Det tar i regel längre tid att bygga ett hus själv än om du anlitar rutinerade yrkeshantverkare.”

Hur lång tid tar det att bygga ett prefabricerat hus?

Ett prefabricerat hus, eller ett så kallat modulhus, innebär att husdelar kommer färdiga från hustillverkare och monteras på plats med hjälp av en kran. Detta alternativ brukar ta 4-6 månader. Det kan ta mer eller mindre tid beroende på bland annat husmodell, tid på året och förutsättningarna på tomten. Med andra ord är ett prefabricerat hus, eller ett så kallat modulhus ett bra alternativ om du vill att det ska gå snabbare. Eksjöhus är ett exempel på ett företag som tillverkar snygga och funktionella prefabricerade hus.

Hur lång tid tar att bygga ett hus med lösvirke?

Ska du bygga hus eller bygga ut med lösvirke och anlita en byggfirma, kan det också gå relativt snabbt att få det färdigt, förutsatt att projekteringen är rätt utförd. Tidsåtgången beror också på hur stort huset ska bli och hur många hantverkare som kommer att jobba samtidigt. Komplexiteten på huset påverkar också. Om du exempelvis väljer en standardlösning går det förstås snabbare än om du ska bygga ett arkitektritat hus. Med andra ord går det aldrig att säga exakt hur lång tid det tar, men vi kan räkna ut en genomsnittlig tidsåtgång från tom tomt till inflyttningsfärdigt hus:

  • Dialog med eventuell arkitekt, anbudsprocess och bygglovsansökan till kommun – 4-6 månader.
  • Markarbete – 1-2 månader
  • Arbete med att gjuta grunden – 1-2 månader
  • Timmerarbete (tätning av huset) – 2-4 månader
  • Invändiga arbeten – 3 månader

Räkna alltså med ett år eller mer för ett husbygge med lösvirke där du anlitar en byggfirma.

Hur lång tid tar det att bygga hus själv?

Vill du bygga hus med dina egna händer? Vad spännande! Det krävs förstås en hel del jobb från din sida, men å andra sidan är det ett spännande projekt som resulterar i ett hem som du känner utan och innan, och kan vara otroligt stolt över. Det tar i regel längre tid att bygga ett hus själv än om du anlitar rutinerade yrkeshantverkare. Du behöver sannolikt göra det vid sidan om ditt vanliga arbete, med andra ord på kvällar och helger.

Räkna alltså med minst ett år eller mer beroende på hur mycket tid du kan lägga ner på det per vecka. Med det sagt rekommenderar vi att du noga tänker igenom beslutet att bygga hus själv för att avgöra om det är värt mödan och den tid det tar, eller om du hellre köper ett nyckelfärdigt hus alternativt låter professionella hantverkare göra jobbet åt dig. Gör en noggrann projektplan över husbygget för att enklare se vad som behöver göras och för att uppskatta den tid du behöver lägga ner. På så sätt får du en mer realistisk bild av projektet. Att bygga ett hus med sina egna händer är något som kommer kräva tid och inte minst energi från dig, men även en eventuell familj blir påverkad av all tid och tanke husbygget kräver under relativt lång tid. Ett familjeråd kan vara på sin plats innan beslutet tas!

Hitta en proffsig entreprenör hos oss

Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika byggfirmor och läsa omdömen från tidigare kunder för att hitta den entreprenör som är bäst lämpad för att bygga ditt nya drömhus. Lycka till!

Skapa ett uppdrag hos Dorunner här.

Hur mycket kostar det att bygga hus?

Kostnaden för att bygga hus varierar beroende på olika faktorer, som till exempel var du bor, vilken konstruktion och stil du vill ha, samt materialval. Även entreprenadformen påverkar priset. Om du väljer att låta en byggfirma sköta alla delar av processen, inklusive projektering och kontakt med underleverantörer, kan det bli lite dyrare än om du anlitar flera entreprenörer för olika delar av arbetet, så kallad delad entreprenad. Det beror helt på hur mycket tid och möda du själv kan och vill lägga ner på projektet. Läs vår tidigare artikel om du vill räkna på ett ungefärligt pris per kvadratmeter.

Att köpa ett prefabricerat hus är billigare än ett arkitektritat hus som blir ett mer kostsamt projekt, men som samtidigt innebär en mer långsiktig investering då du får ett skräddarsytt hem som stämmer överens med dig och din familjs behov och önskemål. Här kan du läsa om fördelarna med att anlita en arkitekt.

Hur lång tid tar det att få bygglov?

Något som många glömmer är den tid tar att ansöka om bygglov, så se till att göra det i god tid när du har alla dina handlingar redo. Enligt plan- och bygglagen har du rätt att få besked på din bygglovsansökan inom 10 veckor. Då är det viktigt att alla bygglovshandlingar har skickats med och är kompletta, för har du missat något får du i värsta fall vänta i 10 veckor till på besked. I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om bygglov.

Hur hittar jag rätt byggfirma?

Har du bestämt dig för att låta en byggfirma bygga ditt nya hus är det alltid bra om du kontaktar flera olika för att jämföra pris, erfarenhet och kompetens. Det är bra att be om referenser från tidigare arbeten som de har utfört för att avgöra vilken firma som passar bäst för just ditt husbygge. Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika firmor och även läsa omdömen från tidigare kunder. Lycka till med ditt husbygge!

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför husbygget löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika byggfirmor och läsa omdömen från tidigare kunder för att hitta den entreprenör som är bäst lämpad för att bygga ditt nya drömhus.

Fler artiklar inom Husbygge
Bygga hus

Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus är kostsamt, men exakt hur kostsamt är svårt att säga och beror på en rad olika faktorer. Här ger vi dig en bild av vad som påverkar priset, och vilka kostnader som vanligtvis tillkommer.

Läs mer »