Vad kostar det att anlita en arkitekt?

Vad kostar det att anlita en arkitekt? Och varför ska man anlita en? Vi har samlat svaren på det och en hel del till i den här artikeln.

Går du i tankarna att anlita en arkitekt till ditt byggprojekt? Är du osäker på vad det egentligen innebär, vad det kan kosta och vad du får för pengarna? Här har vi samlat allt du behöver veta för att hitta den mest passande arkitekten för dig.

”Genom att ta in en arkitekt tidigt i processen säkerställer du att bygget går rätt till och du minskar riskerna för fel. ”.

Vad gör en arkitekt?

Att anlita en arkitekt innebär att du kan få hjälp med allt från arkitektritningar, detaljritningar och bygglovsritningar till enklare skisser och idéer – litet som stort. Kanske behöver du interiör- eller möbelskisser inför ett inredningsprojekt, bygglovsritningar till en tillbyggnad, garage eller uterum, eller ritningar till ett helt nytt hus. Av en arkitekt får du hjälp med planeringen inför det tilltänkta bygget. Med bra och tydliga ritningar är det lättare för hantverkare att göra rätt från början och arbeta mer effektivt.

Varför ska du anlita en arkitekt?

Det finns flera fördelar med att anlita en arkitekt för ditt projekt. Även om det kan kännas dyrt tjänar du på investeringen på lång sikt. Genom att ta in en arkitekt tidigt i processen säkerställer du att bygget går rätt till och du minskar riskerna för fel. Dessutom kan du få hjälp att visualisera dina idéer utefter dina behov och önskningar. Vill du ha något platsbyggt eller har du en vision som du inte riktigt kan sätta på papper? En arkitekt förstår hur man bygger smart och vet vad som kommer funka och inte funka. En proffsig arkitekt kan även se till att ditt nya hus blir mer energieffektivt.

Vad kostar en arkitekt?

Hur väljer du rätt arkitekt?

Precis som med de allra flesta tjänster kan det vara svårt att välja rätt företag. Självklart vill du ha någon inom din budget, utan att tumma på kvalitet och slutresultat. Ett tips är att hitta någon som gjort liknande arbeten tidigare som det du är ute efter. Då blir det lättare för såväl arkitekten som för dig att veta om ni är en bra match. Läs gärna vårt tidigare inlägg för fler tips om vad du ska tänka på när du letar efter en arkitekt.

Det är bra om du redan har koll på krav, behov och tilltänkt budget så att du kan förmedla dessa vid ett första möte med din arkitekt. På så sätt blir det lättare för arkitekten att förstå vad som ska prioriteras och vad man kan spara in på för ett så smart bygge som möjligt.

Timpris för en arkitekt

De flesta arkitekter tar betalt per timme, men det kan också gå att få ett fast pris där ni kommer överens om vad som ska ingå, om du föredrar det. Timpriset baseras oftast på hur många timmar det tar för arkitekten att ta fram arkitektritningen. Enligt en grov uppskattning kan timpriset för en arkitekt landa på mellan cirka 750–1500 kronor i timmen, beroende på arkitektens erfarenhet och specialistkunskaper. Tänk på att det är en tidsåtgång för att ta fram själva ritningen, och att det tar mer tid om du vill att arkitekten ska vara med under själva byggresan också.

Vad kostar en arkitekt?

Vad påverkar totalpriset?

Kort och gott finns det ett flertal faktorer som påverkar totalpriset. Det handlar dels om storleken på det planerade bygget, dels komplexiteten, det vill säga hur avancerat projektet är. Förutom ritningar kan även arkitekten ansöka om bygglov för byggherren, alltså du. Om projektet kräver att man måste ansöka om dispens från olika detaljplaner kan arkitekten behöva sammanställa sådana inför bygglovsansökan, vilket tar längre tid och på så sätt blir det dyrare. Även vilken arkitekt du väljer påverkar priset. En arkitekt med lång erfarenhet och flera goda referenser kan ta mer betalt. Även om det blir dyrare än om du exempelvis anlitar någon som precis har tagit examen vet du å andra sidan vad du får för pengarna med en välrenommerad arkitekt.

Arkitektritningar och bygglovsritningar

För vissa projekt kan du behöva bygglov, och för att ansöka om bygglov behövs ett bra underlag. Ofta behövs en bygglovsritning som tydligt visar planeringen inför det tilltänka bygget. Det kan vara för ett helt hus, ett garage, en tillbyggnad eller ett uterum. Det är vanligt att anlita en arkitekt för en arkitektritning, vilket är ett samlingsnamn för alla former av ritningar utförda av en arkitekt, såsom bygglovsritningar. Flera arkitektbyråer erbjuder dessutom 3D-modeller av ritningar, utan extra kostnad. Fråga din arkitektbyrå vad de erbjuder så du vet vad du kan förvänta dig.

Vad kostar en arkitekt?

Låt arkitekten vara med under hela byggprocessen

Som vi skrev ovan kan det i totalpriset ingå att arkitekten hjälper till under hela byggprocessen. Det kan vara allt från att arkitekten sammanställer och skickar in bygghandlingar till projektledning av själva bygget. Fördelen med att låta arkitekten ta hand om dessa delar är att du då har ett proffs på plats som har koll på att projektet fortlöper enligt plan.

Huruvida du endast anlitar en arkitekt för planering och ritningar eller för att leda en hel byggprocess framåt, beror självklart på din egen kunskapsnivå och budget. Har du resurser för det kan ett större byggprojekt verkligen underlättas av en extern person som har koll på allt. Men är du själv kunnig inom bygg och att leda projekt kanske du endast behöver hjälp med vissa delar från arkitekten. Låt dina behov och arkitektens färdigheter styra er arbetsmässiga relation.

Hitta en arkitekt nära dig

Dags att bygga nytt eller bygga ut och ta hjälp av en arkitekt för jobbet? På Dorunner hittar du tusentals medlemsföretag som kan stå till tjänst när du har hantverks- och tjänstebehov, däribland arkitekter och arkitektbyråer. Genom att skicka in en förfrågan via oss kan du få upp till fem offerter från olika företag, och sedan jämföra priser och tjänster med varandra för att hitta något som passar just dig. Dessutom kan du läsa omdömen från tidigare kunder.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från arkitekter. 

Husrenovering

Vad innebär ett stambyte? Hur lång tid tar det och hur ofta krävs det? Vi har svaren på de vanligaste frågorna.
Hur platsbygger man en garderob och vad kostar det? Vi samlat information och tips till dig som funderar på att platsbygga en garderob.
Vad kostar det att anlita en arkitekt? Och varför ska man anlita en? Vi har samlat svaren på det och en hel del till i den här artikeln.
Genom regelbunden stamspolning så kan du spara många tusenlappar i långa loppet. Här besvarar vi på de vanligaste frågorna när det kommer till stamspolning.
Skapa mer boyta genom att gräva ut källaren. Vi listar de regler som gäller för att källaren ska kunna gå från biyta till boyta.
Fel och misstag i samband med badrumsrenoveringar ökar i takt med att vi renoverar allt mer. Ofta beror det på att kompetensen brister hos de som utför arbetet, och det kan bli kostsamt att rätta till i efterhand.

Leave a comment