5 vanliga fallgropar när du bygger hus – arkitekten berättar hur du undviker dem

Hör den erfarne arkitekten Per Söderberg dela med sig om de vanligaste fallgroparna när det kommer till att bygga hus.

Att bygga ett hus är ett enormt projekt och det är lika mycket jobb innan som under själva bygget. Många beslut ska tas och mycket kan gå fel. Vi har pratat med den erfarna arkitekten Per Söderberg, och i det här inlägget ger han sina bästa tips för att inte råka ut för de vanligaste fallgroparna.

Om Per Söderberg:

Per Söderberg är arkitekt och designer. Per började arbeta på arkitektkontor i Stockholm redan under gymnasietiden och är utbildad på Domus Academy i Milano. 1997 startade han eget arkitektkontor som är baserat i Stockholm och sedan dess har Per och hans team arbetat med både större och mindre uppdrag för privatpersoner så väl som för företag. 2010 startade Per även möbelföretaget No Early Birds som producerar svensktillverkade och hållbara möbler med en samtida och samtidigt tidlös design.

Bild på arkitekten Per Söderberg

”En arkitekt gillar utmaningar och att hitta lösningar som innebär att man kan bygga smartare och samtidigt komma undan billigare.”

Hitta hjälp via Dorunner

Fallgrop 1. Du väljer hus först, tomten sen

Vid husbyggen är det vanligt att tomten väljs ut först efter att ritningarna och planeringen av huset redan är färdigställt. Att välja rätt tomt borde i själva verket vara det första steget i processen, för att få ett drömboende som man kan växa i och bo i länge framöver. Du behöver fundera på om tomten och läget uppfyller dina behov nu och i framtiden. Enligt Per Söderberg, arkitekt och designer i Stockholm, spelar även tomten och dess läge roll för husets utseende och funktion.

– Som arkitekt tittar man på att huset ska passa in i omgivningen, det ska passa både i närområdet och byggnadsstilen i det större området. Ska man till exempel bygga hus ute i skärgården, i ett bostadsområde i Bromma eller ute på landsbygden vill man anpassa arkitekturstilen till det området, säger Per Söderberg.

Andra saker som påverkar husets utformning är hur kuperad tomten är, det vill säga nivåskillnaderna i marken. Finns det berg på tomten kan man behöva spränga och utföra andra markarbeten. Har du redan bestämt dig för ett bostadsområde påverkas förstås utbudet av tomter och beroende på vad som erbjuds får du planera ditt hus utifrån den tomt du väljer.

Totalrenovering och utbyggnad av villa i Stockholm. Design och arkitektur av Per Söderberg arkitektstudio.

Fallgrop 2. Du glömmer tänka på husets placering

Visst vill du ha ett hus där solen lyser i precis rätt läge vid rätt tid på dagen och där du kan njuta av utsikten? Hur huset är placerat mot de olika väderstrecken och naturen runtomkring spelar stor roll för hur du kan utnyttja husets olika delar och uteplatser. Titta också på grannhusen om det finns sådana, hur lever de och hur minimerar du deras insyn?

– Förutom de självklara aspekterna som väderstreck och läge, lyssnar en arkitekt in kundens önskemål och ställer frågor om deras nuvarande och framtida behov. Finns det till exempel en vision om att bygga ut i framtiden, planerar vi husets storlek och placering efter en eventuell tillbyggnad eller ombyggnad, berättar Per.

Skapa en gratis offertförfrågan

På Dorunner hittar du tusentals medlemsföretag, såväl byggföretag som arkitekter och arkitektbyråer. Genom att skicka in en förfrågan via oss kan du få upp till fem offerter från olika företag, och sedan jämföra priser och tjänster med varandra för att hitta något som passar just dig. Dessutom kan du läsa omdömen från tidigare kunder.

Skapa uppdrag nu!

Totalrenovering och utbyggnad av villa i Stockholm. Design och arkitektur av Per Söderberg arkitektstudio.

Fallgrop 3. Du har inte koll på regler och bestämmelser

Vad och hur stort du får bygga varierar beroende på var din tomt ligger. Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Finns det en detaljplan för tomten avgör det alltså hur du får bygga. Ännu en anledning att välja tomt först och hus sen. Har du köpt en detaljplanerad tomt behöver du ta reda på vad som gäller, och du behöver söka bygglov. I bygglovsansökan behöver du ha med bygglovsritningar som tydligt visar planen för det tilltänkta bygget, och det är inte helt lätt att veta hur en sådant underlag ska se ut.

– Jag tror generellt att det är svårt att ha full koll på alla regler och bestämmelser. Då är det bra att få hjälp av någon som är erfaren, exempelvis en arkitekt. Vanliga frågor jag får av kunder rör just dessa saker, hur stort får man bygga och vilka material man kan använda, berättar Per och tillägger att det kan vara bra att anlita en arkitekt åtminstone i början av ett projekt för att skapa ritningar som hjälper dig att få godkänt på bygglovsansökan.

Fallgrop 4. Du glömmer att tänka på förvaringen

Ett luftigt kök med stor sällskapsyta, öppen planlösning och extra yta för kontor och gästrum hamnar ofta högt upp på önskelistan när man planerar sitt drömhus. Förvaring såsom inbyggda bokhyllor, garderober, städskrubbar och förråd är kanske inte det första man tänker på, trots att det är väldigt viktigt.

– Det är tråkigt att rita ett fint hus som inte har någon inbyggd förvaring. Man vill ofta ha en luftig och öppen planlösning och glömmer på så vis bort förvaringen och man lämnas med en massa prylar som ligger framme. Det kan vara värt att ta lite av boytan för att få mer plats för förvaring, säger Per.

En arkitekt kan skräddarsy ditt hem efter din livsstil och familjekonstellation. Tillsammans kan ni ha en dialog kring dina behov och önskemål. Har du behov av en större klädkammare? Förråd med plats för barnvagn? Jobbar du hemma mycket och behöver extra förvaring på ditt kontor? Din livsstil påverkar behovet av förvaring – en arkitekt hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Vill du läsa mer om vad en arkitekt kan göra för att förverkliga ditt drömhus? Läs vårt tidigare inlägg här.

Ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnation av Fritidshus i Stockholm Skärgård. Design och arkitektur av Per Söderberg arkitektstudio.

Ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnation av Fritidshus i Stockholm Skärgård. Design och arkitektur av Per Söderberg arkitektstudio.

Fallgrop 5. Du tar in en arkitekt för sent – eller inte alls

Att det kostar en del att anlita en arkitekt skrämmer många och det är lätt att tänka att man klarar det på egen hand. Att anlita en duktig och proffsig arkitekt tidigt i en byggprocess är dock värt varenda krona. För vad är viktigare i husbygget än att du får ett funktionellt hus med ett naturligt flöde för hela familjen som dessutom uppfyller alla olika regelverk.

En arkitekt skapar en helhet i allt från stil och material till planlösning och kan hjälpa dig hitta en passande tomt som överensstämmer med dina önskemål. Ett arkitektritat hus höjer dessutom värdet på bostaden. Pengarna du lägger på en arkitekt nu kommer du få tillbaka senare.

– En arkitekt gillar utmaningar och att hitta lösningar som innebär att man kan bygga smartare och samtidigt komma undan billigare. Det går att göra jobbet själv, eller låta byggfirman göra det åt dig, men var beredd på att det är utmanande, tidskrävande och ökar risken för fel, avslutar Per.

Läs vårt tidigare inlägg Vad kostar det att anlita en arkitekt? om du är nyfiken på vad en arkitekt kostar och vad som ingår i priset

Hitta rätt arkitekt – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt husbygge så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga arkitektbyråer, eller hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Detaljbild från totalrenovering och utbyggnad av villa i Stockholm. Design och arkitektur av Per Söderberg arkitektstudio.

Totalrenovering och utbyggnad av villa i Stockholm. Design och arkitektur av Per Söderberg arkitektstudio.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från arkitekter. På så vis får du en bra första uppfattning om vad det kan komma att kosta.

Fler artiklar inom Husbygge
Bygga hus

Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus är kostsamt, men exakt hur kostsamt är svårt att säga och beror på en rad olika faktorer. Här ger vi dig en bild av vad som påverkar priset, och vilka kostnader som vanligtvis tillkommer.

Läs mer »