Vad kostar det att anlita ett företag för ett takbyte?

Går du i tankar för en takbyte? Det är oftast många faktorer som avgör det slutgiltiga kostnaden för när du ska lägga om nytt tak. Här går vi igenom allt från hur mycket det eventuellt skulle kunna kosta till hur du tar reda på när det är dags att byta tak.

Ett tak kan hålla sig mellan 15 – 30 år beroende på vilken typ av material som ligger på taket. Men som med mycket annat, så gäller det att hålla ett öga på det med jämna mellanrum då taket konstant tar stryk från väder och vind.

Kostnaden för att byta tak kan variera kraftigt beroende på materialval samt storleken och komplexiteten av arbetet. Generellt sett är ett typiskt prisintervall för att byta tak mellan 1 200 – 3 000 kr per m2, och då är både arbetskraft, materialinköp och viss tilläggskostnad inräknad.

Faktorer som avgör den exakta kostnaden är bland annat vilken typ av tak du vill byta till, skicket på ditt nuvarande tak, storleken på ytan  arbetet ska ske på. Sedan är det även en faktor om arbetet utförs i en storstad eller en liten stad och sist men inte minst hur komplext taket är, det vill säga, hur många hörn och vinklar taket har.

Hitta hjälp via Dorunner

”För att få ett hum kan man säga att det genomsnittliga priset ligger på 600 kr per timme eller 1 500 kr per kvadratmeter”

Byta tak - Kostnad

Att byta tak är ett jobb som tar i snitt mellan 1 – 2 veckor med rätt företag som takläggare. En viktig jobb som kan rädda dig från läckage och fuktskador, problem som oftast blir väldigt dyrt om det skulle uppstå. Med tanke på att ett nytt tak ska ha en livslängd på 30 – 40 år beroende på materialval är det därför en utgift som man inte ska tumma på.

Så vad kostar det att lägga nytt tak?

Kostnaden för ett takbyte är en kombination av flera olika faktorer som påverkar priset. Det är allt mellan arbetskostnad, materialkostnad och tilläggskostnad såsom byggställ, container och resekostnad. 

För att få ett hum kan man säga att det genomsnittliga priset ligger på 600 kr per timme eller 1 500 kr per kvadratmeter. Att byta taket på en yta av 150 m2 har därför en genomsnittligt riktpris mellan 90 000 – 200 000 kr efter ROT-avdrag.

Kostnaden för att byta tak skiljer sig en hel del från takfirma till takfirma. Därför är kostnadsexempel du hittar online främst ett uppskattat genomsnittspris. Vill man ha ett mer gediget kostnads- och arbetsestimat är det alltid rekommenderat att ta in offerter från flera takläggare.

Arbetskostnaden för ett takbyte

Kostnaden för att byta tak varierar som sagt beroende på hur stort och komplicerat arbetet är, olika taktyper behöver även olika tillvägagångssätt.

En annan faktor att komma ihåg är att kostnaden för ditt takprojekt kan variera beroende på vart du bor och vilken  takfirman du anlitar för jobbet. Generellt sett tenderar priset i storstäder såsom Stockholm och Göteborg vara 10-20% högre än i mindre städer runt om i Sverige.

Här har vi räknat ut ett kostnadsestimat för arbetskostnaden*

Priset räknar på arbetskostnaden per kvadratmeter inklusive moms, baserad på vilken typ av tak som ska installeras. Tabellen är uppdelad i olika arbetsmoment som sker vid arbetet för att lägga om taket.

ARBETSMOMENTTEGELTAKBETONGTAKBANDPLÅTYTPAPP
Förarbete96969696
Rivning av tak1441449696
Tätskikt och läkt1921929696
Takbeklädnad19219219296
Totala arbetskostnad*624624480384

*Detta är ett estimat och ej den slutgiltiga kostnaden.

När det kommer till arbetskostnaden är det värd att tänka på att som privatperson har man även rätt till 30% ROT-avdrag för arbetet som görs kring ett takbyte.

Är det dags att byta tak?

Ta in flera offerter och hitta bästa företag för jobbet. Det tar bara några minuter och är helt förbehållslöst.

Materialkostnad när du ska byta tak

Typ av material på ditt takbeklädnad är något som har stor påverkan på slutpriset. Ska du byta tak behöver du veta vilken typ av takpannor ditt tak är beklätt med. Byter du ut tak av tegel eller betong kanske det inte är en stor prisskillnad, men jämför man ytpapp med betongpannor då kan det bli upp till mer än 50% skillnad i materialkostnad.

Har man en komplex utformning på sitt tak såsom valmat tak eller mansardtak innebär detta också ett högre slutpris. Sist men inte minst ska man inte glömma att räkna med kostnaden för allt arbetsmaterial som krävs för jobbet, såsom tegelläkt, vindskivor, underlagspapp, trådspik, med mera.

Här har vi räknat ut ett kostnadsestimat för materialkostnaden*

Prisuppskattningen räknar på hur mycket materialkostnaden blir per kvadratmeter baserad på val av takbeklädnad.

MATERIALTEGELTAKBETONGTAKBANDPLÅTYTPAPP
Arbetsmaterial173173173133
Takbeklädnad50070026083
Total materialkostnad*673873433217

*Detta är ett estimat och ej den slutgiltiga kostnaden.

Vid byte av taktyp kan man räkna med att takstolar och underlagstak kan behövas byggas om. Vid ändring av material, konstruktion eller färg så kan man behöva be om bygglov, då detta innebär att utseende på huset även förändras. Hör därför av dig till byggnadsnämnden i din stad.

Totalkostnaden för kvadratmeterpriset när du ska byta taket

Sammanfattningsvis kan man räkna ihop dessa tabeller för att få den totala kostnaden per kvadratmeter. Värt att komma ihåg är att detta är ett estimat och reflekterar ett snittpris för en takomläggning. Vill man ha ett mer exakt kostnadsestimat är det därför alltid rekommenderat att ta in offerter från flera takfirmor. En bra tumregel är att ta in minst tre offertförslag för att hitta ett bra pris.

TOTALTTEGELTAKBETONGTAKBANDPLÅTYTPAPP
Arbetskostnad624624480384
Materialkostnad673333433217
ROT-avdrag-187-187-144-115
Totalkostnad*1 110770769485

*Prisestimatet räknar på kr per kvadratmeter, inklusive moms. ROT-avdraget är 30% avdrag från arbetskostnaden. Något att tänka på är att övriga tilläggskostnader såsom resekostnader, container och byggställ inte är inkluderat i tabellen och kan tillkomma i slutpriset. Detta är ett estimat och ej den slutgiltiga kostnaden.

Övriga kostnader

Andra kostnader som kan tillkomma i samband med byte av taket är:

 • Resekostnader: ca 5 000 – 8 000 kr (för 100+ kvm)
 • Container: ca 5 000 kr
 • Hängrännor och stuprör: ca 6 000 kr
 • Skydds-, bygg- och takställning: ca 20 000 kr
 • Bygglov: ca 10 000 – 20 000 kr (för upphandlingar & ansökningsavgifter)

Nytt tak?

Hitta experter inom takbygge snabbt, tryggt och gratis. Läs omdöme från tidigare kunder, se referensprojekt och entreprenörernas certifikat. Allt på ett och samma ställe.

När behövs bygglov vid byte av tak?

Viktig att komma ihåg är att om ditt hus ändrar utseende på grund av takbytet, vare sig det handlar om färg, material eller konstruktion – då ska du alltid höra av dig till byggnadsnämnden i din stad. Ligger huset i ett område med detaljplan, då kommer du med störst sannolikhet behöva be om bygglov om huset får ett ändrad karaktär pågrund av takomläggningen.

Väljer du däremot att lägga om med samma takpannor som tidigare utan några större justeringar på dess utseende, går det oftast bra att lägga om taket utan ett bygglov. Är du osäker, hör av dig till din kommun eller till byggnadsnämnden.

Att ansöka om bygglov vid byte av tak brukar ligga på ca 10 000 – 20 000 kronor. Värt att tänka på är att arbetet för taket måste påbörjas senast inom 2 år och vara klart inom 5 år från och med då du har fått godkänt på ditt bygglov. Tänk därför på att både budgetera för kostnaden och planera för tidsbegränsningen när du förbereder för att lägga om taket.

Tecken på att det är dags att byta tak

Det är alltid rekommenderat att göra regelbundna kontroller på taket. En tumregel är att lyfta på takpannorna och granska takläkten en gång om året. Ser du tecken på ruttnade takläkten, det vill säga att takläkten har börjat svartna, då är det en stark indikation på att det har blivit dags för att byta taket.

Fler tecken på att det är dags att byta tak:

 • Grus i hängrännor: ett tecken på att takmaterialet har börja vittra.
 • Spruckna eller trasiga takpannor / betongpannor: skapar möjlighet för fukt att tränga sig in, vilket i sin tur kommer att skapa större och mer kostsamma problem i längden.
 • Svart och rutten takläkt: fuktskador som behövs tas i tu med omedelbart innan problemet sprider sig.
 • Torrsprickor på takpapp: takstrukturen blir mer utsatt för fuktskador om det inte åtgärdas.

TIPS!

När du ändå är uppe på taket för den årliga inspektionen, då kan det vara en bra ide att ta bort mossa och annat som växer på taket för att öka dess livslängd. 

Är du osäker om det verkligen har blivit dags för att byta taket eller inte, hör då av dig till seriösa takläggare som kan inspektera ditt tak och ge ett tydligt svar kring behovet av ett takbyte.

Bygga själv eller ta in företag?

Är man händig och har erfarenhet av bygg- och renoveringsarbeten kan det absolut vara ett alternativ att lägga nytt tak på egen hand. Fördelen med detta är att man då sparar in en hel del på arbetskostnaden och bara behöver lägga ut för all material. Nackdelen är att man själv skulle behöva lägga ner flera timmar på att få jobbet gjort på egen hand.  Njuter man inte av det fysiska arbetet och inte har tidigare erfarenheter av renoveringsarbete, kan det bli väldigt slitsamt och man går miste om garantin som kommer med att anlita en takfirma.

Främsta anledningen till att anlita en professionell takläggare handlar om säkerheten. En seriös takfirma kommer alltid kunna ge dig en garanti för själva arbetet. Det vill säga, blir det några eventuella problem med taket i den närmsta framtiden kan du alltid kontakta samma takfirma för att dem ska komma och fixa problemet utan extra kostnadstillägg.

Sen handlar det om säkerheten kring att taket är tätt och välbyggt, något som ska skydda huset i många år framöver från läckage, fuktproblem och röta – ett problem som blir väldigt dyrt att åtgärda när det väl uppstår. Sist men inte minst handlar det om säkerheten under arbete. Erfarna takläggare vet vikten av att skapa en säker arbetsplats, speciellt när dem jobbar med något som har en stor chans för att det kan bli en olycka.

Summa summarum, är man händig och känner sig bekväm med det fysiska arbete kan det vara en alternativ. Men det ska väldigt mycket till för att man ska lägga taket själv. Den generella rekommendationen är att anlita en seriös takentreprenör för att få jobbet gjort på ett säkert sätt med försäkring för ett välgjort arbete.

Arbetsmoment som ingår i en takomläggning

Tänker du anlita en takfirma kan det vara skönt att veta vilka arbetsmoment den totala arbetskostnaden baseras på. I en offert ska du få information kring vad allt arbete och material kommer att kosta. Några moment som nästan alltid ingår i alla olika typer av takläggning är:

 • Rivning av nuvarande takbeklädnad.
 • Få upp byggställ och säkerhetsanordningar.
 • Sätta upp takpannor och takbeklädnader.
 • Fixa läkter, rännor och fuktspärr.

TIPS!

Har de offerter du fått in liknande arbetsmoment kan du enkelt jämföra alla prisförslag med varandra. Billigt betyder inte alltid bäst, utan kolla på vilka villkor, garantier, arbetsmoment, materialval, etc som ingår och vad de kostar.

Rekommendationen är att ta in minst tre offerter för att få ett bra hum om vilka priser som är rimliga för just ditt projekt. För att hjälpa dig i beslutsfattande kan det också vara nyttigt att kolla på företagets omdömen från tidigare kunder och deras referensprojekt.

Detta ingår INTE i takomläggningen

Visst kostar det att byta tak. Men upptäcker du att taket har fått ett rötangrepp, då kan kostnaden verkligen skjuta i höjd. 

Arbete kring att riva upp det gamla taket för att fixa rötan ingår tyvärr inte i kostnaden för ett takbyte. Därför är rekommendationen att alltid hålla ett öga på takets skikt och göra en kontroll en gång per år för att undvika sådana oförutsedda kostnader. 

Ska du ta in offerter från takentreprenörer är det därför extra viktigt att se till att alla arbetsmoment ingår och att arbetet blir gjort korrekt och med en tydlig garanti.

Att tänka på innan takomläggningen drar igång

Innan du drar igång med takomläggningen är det viktigt att gå igenom punkt för punkt med entreprenören kring vad du vill få gjort. Extra viktigt är det att skriva ett avtal kring det ni har kommit fram till så att båda parterna kan känna sig trygga med de förväntningar som finns för projektet.

Ett avtal ska kunna svara på följande frågor:

 • Har entreprenören ett organisationsnummer och F-skattsedel?
 • Vad är omfattningen av arbetet, material och transport till och från arbetsplatsen?
 • Vad är slutpriset för arbetet inklusive moms?
 • Har entreprenören räknat med ROT-avdraget för arbetskostnaden?
 • Vad blir slutkostnaden för allt material inklusive moms?
 • Finns det en betalningsplan?
 • När ska arbetet påbörjas, och när ska det senast slutbesiktas?
 • Hur mycket är vite för förseningar per påbörjad arbetsvecka?
 • Vad är garantitiden? Finns det ett skriftlig garanti för arbetet?
 • Har entreprenören försäkringar kring olycksfall, brand eller stölder?
 • Vad händer om det utförs extra arbete utan beställarens skriftliga beställning?

TIPS!

Tänk på att alltid ha en buffert i din budget för oförutsedda kostnader. Annars kan det lätt bli mycket stress och dålig stämning om ni upptäcker halvvägs att extra arbete behövs göras på grund av till exempel röta. Tänk också på att inte betala sista fakturan innan slutbesiktningen och eventuella fel har blivit utredda.

Glöm inte ROT-avdraget

Med ROT-avdrag har du rätt till 30% avdrag på arbetskostnaden (ej material och transport) för arbete kring reparation, underhållning eller om- och tillbygge av ditt bostad. Du kan nyttja upp till 50 000 kronor per år per person. Är ni flera i hushållet kan ni alltså söka ROT-avdrag för flera, så länge personen också äger bostaden.

Ditt takprojekt kommer med största sannolikhet att ingå i en reparation, underhållning eller om- och tillbyggnadskategori och du kan få 30% avdrag från arbetskostnaden, däremot finns andra krav som måste uppfyllas.

För att få ta del av ROT- avdraget behöver följande kriterier uppfyllas:

 • Entreprenören du anlitar har F-skattsedel.
 • Du har fyllt 18 år vid beskattningsårets utgång.
 • Du är bosatt i Sverige.
 • Du betalar skatt i Sverige.
 • Du äger och bor i bostaden arbetet sker på.
Det är företaget du anlitar som söker ROT-avdraget åt dig. Som privatperson är det därför viktigt att hålla ett extra öga på att det står specificerat i fakturan vad som är materialkostnad och vad som är arbetskostnad, eftersom avdraget endast kan dras av arbetskostnaden.
fixa taket

Hitta rätt entreprenör – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt takbyte löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från takläggare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Underhåll av tak & fasad