Tegeltak – en långsiktig och miljövänlig investering 

Tegeltak må vara en av de dyrare taken att lägga, men långsiktigt så är det faktiskt det billigaste och mest hållbara. I detta inlägg förklarar vi varför!

Ska du byta och lägga nytt tak på huset? När du ska välja takmaterial till ditt hus finns det en hel del faktorer du bör ta hänsyn till. Kostnad, hållbarhet, utseende och miljövänlighet är alla viktiga faktorer som alltid bör has i åtanke när du ska göra ditt val. Tips på takmaterial, som faktiskt passar in på alla dessa punkter ovan, är tegeltak.

Tegeltaken har funnits i Sverige i nära tusen år och de fortsätter att vara favoriten bland husägare. När tegeltaket introducerades i Norden så var det främst adeln och de allra rikaste som gärna investerade i den nya taktekniken. Men nu är tegeltaken tillgängligt för många fler.

Den främsta anledningen till tegeltakets stora popularitet är ofta dess långa hållbarhetstid. Flera historiska svenska byggnader, i Stockholm bland annat, har faktiskt ett tak av just tegelpannor. Dessa tak har alltså klarat sig i hundratals år utan att mista vare sig form eller färg.

Hitta hjälp via Dorunner

”tegeltaket ligger högst upp på listan vad gäller kostnad för material och arbete.”

Naturligt material

Takpannor av tegel tillverkas traditionsenligt av lera. De kan ha lite olika struktur och form men i grund och botten rör det sig om ett material för taket som är naturligt och därför mycket bra för miljön. Pannorna kommer med tiden att få ett särskilt utseende och det sägs att tegeltak bara blir mer och mer vackert genom tiden. Dessutom är det inte särskilt svårt att underhålla.

En långsiktig investering

Om du jämför kostnaden för olika typer av tak så inser du snabbt att tegeltaket och pannorna ligger högst upp på listan vad gäller kostnad för material och arbete. Men det är faktiskt inte så mycket dyrare än plåt- eller betongpannor.

Dessutom bör du tänka och räkna på kostnaderna för kommande takrenovering för att få fram en rättvis siffra på vad tegeltaket kommer att kosta dig i längden. Detta eftersom teglet ofta har en länge hållbarhetstid än vad andra tak har. Det innebär att om du drar ut det över flera år så kan taktegel faktiskt hamna längst ner på listan för vad det kostar.

Reparera delar av taket

Om du redan nu har ett tegeltak och inser att det behövs viss renovering så är det inte säkert att det kommer att kosta lika mycket som det kan komma att göra med andra sorters tak. Anledningen till detta är att du antagligen inte kommer att behöva byta ut hela taket, eftersom det går att plocka bort gamla tegelpannor som är skadade och bara byta mot nya pannor i tegel. På så vis besparar du dig därför både tid och pengar jämfört med en hel del andra takvarianter.

I och med att teglet är så hållbart så blir tegeltaket en investering. Kommande takrenoveringar kan bli billigare samtidigt som taket ger ett mycket gott skydd mot väder och vind. De tegelpannor som överlever den första vintern klarar många år till.

Om du redan nu har ett tegeltak och inser att det behövs viss renovering så är det inte säkert att det kommer att kosta lika mycket som det kan komma att göra med andra sorters tak. Anledningen till detta är att du antagligen inte kommer att behöva byta ut hela taket, eftersom det går att plocka bort gamla tegelpannor som är skadade och bara byta mot nya pannor i tegel. På så vis besparar du dig därför både tid och pengar jämfört med en hel del andra takvarianter.

I och med att teglet är så hållbart så blir tegeltaket en investering. Kommande takrenoveringar kan bli billigare samtidigt som taket ger ett mycket gott skydd mot väder och vind. De tegelpannor som överlever den första vintern klarar många år till.

Hitta takläggare genom Dorunner

Vill du överlämna en stundande takläggning eller takupprustning till proffsen? Hitta då en hantverkare hos Dorunner. Få upp till fem offerter från olika företag så att du enkelt kan jämföra priser och tjänster, och hitta den rätta takläggaren för just ditt tak.

Hitta hantverkare här

Fördelar och nackdelar med att ha ett tak i tegel

I Sverige är en stor del hus utformade för tegeltak och det gör det enkelt att välja just takpannorna i tegel. När detta tak läggs på rätt sätt så får man inte bara gott skydd mot vatten och smuts, teglet har också isolerande egenskaper.

Det finns vissa risker med fukt vilket beror på att tegeltaket kan vara svårt att förbereda och hålla tätt för attacker från sidorna. När det blåser och regnar så finns risken för att vatten ska ta sig in sidledes och det kan ses som en nackdel med tegeltaket.

Själva installationen att lägga tegeltaket kan bli dyrt, men däremot behöver reparationerna inte bli särskilt dyra. Om en bit blåser ner så kan du alltid bara byta bort just den gamla biten mot nya pannor.

Tips! Ofta kan du dessutom hitta begagnat tegel av hög kvalitet till mycket bra priser, så det kanske kan vara värt att prova!

Plegel istället för tegel?

Ett alternativ till tegel är så kallat plegel, det vill säga plattåk med tegelform. Dock råder det tveksamheter om det verkligen ger samma känsla som vanligt tegel. Många tycker att stilen och tonen inte känns lika äkta som vanligt tegel. Tegeltaket har en särskild plats i våra hjärtan och bidrar med en skönhet som också är viktig för vår boendemiljö.

Är du fortfarande osäker på vilken typ av tak som är bäst för dig? Kolla in våra tips till dig som går i tankarna att lägga om taket och vår stora takspecial.

Vilken färg på tegelpannorna?

Förutom alla praktiska saker du ska tänka på när du väljer tak, så finns det också några estetiska val du behöver göra. Ett tegeltak i sig skapar ett levande intryck och kan faktiskt påverka utseendet för hela huset. Men även genom att välja en specifik färg på teglet och dina pannor, så kan du påverka helhetsintrycket.

De flesta förknippar tegeltak med de två färgerna röd och orange, vilket är det vanligaste förekommande. Men faktum är att det går att ta fram tegel i betydligt fler färger än så. Förutom rött och orange så är färger så som svart, grått, brunt, mörkgrönt och även gult relativt vanliga.

Är du sugen på en ny färg på ditt tak, men är egentligen inte i behov av att byta ut hela taket, så är ett alternativ faktiskt att måla dina tegelpannor. Detta kan till och med vara att föredra då färgen nämligen kan ge ett extra skydd som innebär att taket kommer hålla över en längre tid. Se dock till att tvätta taket ordentligt innan du målar för att få bort smuts, mossa och gamla avlagringar.

Behöver du ha hjälp med ditt tegeltak?

Ta hjälp av Dorunner för att anlita ett proffs. När du lägger upp ett uppdrag får du upp till fem offerter från olika företag som vill hjälpa dig med ditt taktegel. På så vis kan du i lugnt och ro jämföra och välja vilka som är rätt för dig och som du vill fortsätta med.

Du kan även läsa omdömen från tidigare kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av innan du tar nästa steg. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Så för att sammanfatta

Ett tegeltak är en bra investering för ditt hem. Det är både hållbart, miljövänligt och ger ett utmärkt skydd mot väder och vind. Även om det kan vara dyrt att installera är tegeltak lätta att reparera och kräver lite underhåll. Så om du går i tankarna att lägga nytt tak på huset är tegeltak definitivt något att överväga. Använd Dorunner för att komma i kontakt med professionella hantverkare som kan hjälpa dig ta nästa steg med taket.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från takläggare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Tak & Fasad