Tegeltak – en långsiktig och miljövänlig investering 

Tegeltaken har funnits i Sverige i nära tusen år och de fortsätter att vara favoriten bland husägare. När de tegeltaket introducerades i Norden så var det främst adeln och de allra rikaste som investerade i den nya taktekniken. Den främsta anledningen till tegeltakets stora popularitet är att det ger en lång hållbarhet. De flesta historiska svenska byggnader har just tegelpannor, och de har klarat sig i hundratals år utan att mista vare sig form eller färg.
Ett naturligt tegeltak
Takpannor av tegel tillverkas traditionsenligt av lera. De kan ha lite olika struktur och form men det rör sig i grund och botten om ett material som är naturligt och mycket bra för miljön. Pannorna kommer med tiden att få ett särskilt utseende. Ett tegeltak blir bara vackrare med tiden och det är inte svårt att underhålla.
Ett tegeltak är en investering
Om du jämför kostnaden för olika typer av tak så inser du snabbt att tegeltaket toppar listan vad gäller kostnad för material och arbete. Men det är faktiskt inte så mycket dyrare än ett plåt- eller betong-tak. Dessutom så måste du räkna på kostnader för kommande takrenovering för att få fram en rättvis siffra på vad tegeltaket kommer att kosta dig.
architecture-roof-windows-221525
Om du redan nu har ett tegeltak och inser att det behövs viss renovering så är det inte säkert att det kommer att kosta lika mycket som det kan komma att göra med annat material. Anledningen till detta är att du antagligen inte kommer att behöva byta ut hela taket. Det går att plocka bort de tegelpannor som är skadade och byta mot nya.
I och med att teglet är så hållbart så blir tegeltaket en investering. Kommande takrenoveringar kan bli billigare samtidigt som taket ger ett mycket gott skydd mot väder och vind. De tegelpannor som överlever den första vintern klarar många år till. Kanske blir de kvar då huset till sist utnämns som kulturhus och görs om till museum för kommande generationer!
Fördelar och nackdelar med tegeltak
I Sverige så är många hus utformade för tegeltak och det gör det enkelt att välja just tegel för takpannorna. När detta tak läggs på rätt sätt så får man inte bara gott skydd mot vatten och smuts. Teglet har också isolerande egenskaper.
Det finns vissa risker med fukt vilket beror på att tegeltaket kan vara illa förberett för attacker från sidorna. När det blåser och regnar så finns risken för att vatten kan ta sig in sidledes och det kan ses som en nackdel med tegeltaket.
Tegeltaket kan bli dyrt men reparationer behöver inte bli dyra. Om en bit blåser av så är det bara att byta ut just den biten. Dessutom så går det att finna begagnat tegel av hög kvalitet till mycket bra priser.
Vad gäller känslan så är det många som hävdar att plegel (plåttak med tegelform) aldrig ger samma stil och ton som äkta tegel. Tegeltaket har en särskild plats i våra hjärtan och bidrar med en skönhet som också är viktig för vår boendemiljö.
Vill du ha hjälp med ditt tegeltak? Anlita ett proffs via Dorunner