Fasadspecial – 6 tips från proffsen

Står du inför en fasadrenovering? I detta inlägg ger vi dig 6 tips från proffsen som är väl värda att gå igenom innan du sätter igång.

Husets fina överrock och skydd. Fasaden är det första du ser när du närmar dig ett hus. Om den är vacker så är det härligt att se på byggnaden. Men en fasadrenovering handlar om mer än bara estetik. Oavsett om byggnaden har flera hundra år på nacken eller om den uppfördes förra årtiondet så gäller det att, med hjälp av proffs, sköta fasadens material och underhålla den med jämna mellanrum.

Träfasaden - den mest förekommande

I Sverige är träfasaden den mest förekommande. Det har sina skäl. Trä är ett smart material som minskar kostnader och förenklar renovering och uppdateringar. I södra Sverige så är en putsade fasad vanligare. Den finns på hus som har stått emot väder och vind i över hundra års tid!

Tegelfasaden - den hållbara lösningen

Tegelfasaden är populär över hela landet. Den är dyr men otroligt hållbar. Med tegel så kan du få ut flera hundra år av fasaden, detta med minimal fasadrenovering. Teglet kan alltså ses som en investering för framtiden.

Hitta hjälp via Dorunner

”Trä är bra då du ska bygga ut delar av huset. Däremot erbjuder inte trä samma långa hållbarhetstid som till exempel tegel och puts.”

6 tips väl värda att beakta inför en fasadrenovering

1. Kostnader för fasadrenovering

Budget är ofta tongivande i valet av fasadrenovering. Om det finns önskemål om att renovera fasaden helt och hållet, så är trä ofta det första valet. Detta på grund av att materialet är så pass kostnadseffektivt. Trä är bra då du ska bygga ut delar av huset. Däremot erbjuder inte trä samma långa hållbarhetstid som till exempel tegel och puts.

När du räknar på kostnaden för fasadrenoveringen så är det viktigt att tänka framåt och långsiktigt. Minskade kostnader för underhåll är också något som bör beaktas. Om fasaden ska smyckas och inkludera estetiska detaljer så kan det också påverka kostnaden för renoveringsprojektet. Se till att få en tydlig offert och välj med tanke på funktion, underhåll och estetik.

2. Totalrenovering eller ytlig behandling

Det här är en viktig punkt. En mindre renovering behöver inte innebära ett omfattande arbete. Men om du vill knacka ner hela fasaden så betyder det mer arbete och givetvis också högre kostnader.

Det som först ser ut som en mindre skada kan visa sig ligga djupare och då kanske det till sist blir så att en mycket större del av husets fasad måste renoveras. Det är viktigt att analysera på rätt sätt. En fasadrenovering som inte adresserar de problem som ligger dolda blir en onödig kostnad då de verkliga problemen tids nog gör sig påminda på ytan.

För att fatta rätt beslut så är det klokt att få hjälp av en fackman som kan undersöka fasadens skador och göra en bedömning. När det ändå ska renoveras så är det smart att göra så grundligt för längre hållbarhet.

Ska du bara renovera delar av fasaden så rekommenderas alltid att köra samma material som den gamla fasaden har. Om däremot hela fasaden behöver renoveras så tillkommer flera olika valmöjligheter.

3. Träfasadens fördelar

Träfasaden kan kännas särskilt lockande eftersom priset är lägre och dessutom det finns flera bra fördelar att vara medveten om. Med trä så blir det enklare att förändra husets utseende, och med det kommer också många fina val.

Med ett regelbundet underhåll så kan träfasaden liksom puts och tegel hålla i många år framöver. Fasader rekommenderas att genomgå tvätt och målning cirka var tionde år.

4. Sprickor i putsad fasad

När det finns sprickor i en putsad fasad så är det dags att göra något åt saken. Ofta är detta inge bra och en renovering kan behövas. Ett av de största riskerna med en spricka är att fukt kan tränga in. Det kan vara smart att kontakta och ta hjälp av en expert för att veta vilka skador som kan ha drabbat huset och vilka eventuella åtgärder som kan behövas.

Normalt sett så behöver man inte putsa om en putsfasad oftare än vart 50:e år. Men sprickor betyder ofta att en hel vägg måste putsas om.

Om du ska renovera putsfasad så är det verkligen viktigt att du vänder dig till en expert på området som kan hjälpa dig med renoveringen. God kunskap och lång erfarenhet är lika med en smidigare arbetsprocess och ett resultat som håller längre.

Ska du renovera fasaden? Passa på att göra en tilläggsisolering!

När du byter fasad kan det vara fördelaktigt att passa på att tilläggsisolera. En tilläggsisolering kan kännas dyrt att göra samtidigt som en fasadrenovering, men på lång sikt så sparar du faktiskt en hel del pengar eftersom tilläggsisoleringen sänker kostnaden för uppvärmning av huset.

Dessutom förbättras husets energiklassificering, vilket bland annat kan vara en avgörande faktor vid en eventuell husförsäljning. Så genom att tilläggsisolera kan du alltså öla värdet på din bostad.

5. Behöver du bygglov för ny fasad?

Kom ihåg att renovering av fasader faktiskt kan kräva bygglov. Om du ska göra något av följande saker, så kommer ansökning att krävas:

  • Byte av färg
  • Installation av balkong
  • Nya fönster
  • Nya dörrar

 

Börja alltid med att, i god tid innan, undersöka om din fasadrenovering kommer att kräva bygglov så slipper du jobbiga överraskningar när arbetet redan är klart!

6. Välj en lämplig entreprenör för arbetet

Sist men inte minst så är det förstås väldigt viktigt att välja rätt entreprenör för fasadrenoveringen. När du får kontakt med ett företag som renoverar fasader så ska de till exempel ha en ID06 legitimation.

Tillsammans med entreprenören bör du gå igenom viktig information så som hur renoveringen ska genomföras, hur lång tid den kommer att ta, och hur din säkerhet kan garanteras under renoveringsarbetets gång.

Kolla in vår Certifikatguide för mer information kring vilka certifikat som din hantverkare rekommenderas inneha vid olika typer av renoveringar.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din fasadrenovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Fasad & Tak