Tapetsera hemma? Din guide när du ska tapetsera

Att tapetsera kan vara ett utmärkt sätt att ge ett rum personlighet och stil, men det är viktigt att ta sig tid att välja rätt tapet och förbereda väggen på rätt sätt innan du börjar.

Att tapetsera är något som väldigt många kan dra sig för att göra. Mönsteranpassa och bubblor som inte går att få bort är bara två av alla tankar som spinner när man är en ovan tapetserare. Är det värt att försöka? Absolut! I den här artikeln hjälper vi dig att välja tapet och guidar dig när du väl ska sätta upp tapeten.

Det finns tusentals olika tapeter att välja mellan, olika strukturer, material, mönster och färger. Börja med att fundera på vart du ska ha tapeten. Vilka färger tapeten ska fungera med och vilken känsla du vill ha i rummet. När det är bestämt är det dags att börja kika på tapeterna. 

Köp hem en rulle av de du gillar och håll upp mot väggen för att testa i rummet du planerar att tapetsera i. Om du planerar att ha olika tapeter på väggarna, håll upp dem mot varandra för att se att de fungerar ihop och att du tycker om resultatet.

Hitta hjälp via Dorunner

”Se till att alla rullar du köper har samma tillverkningsnummer.”

Köpa tapeter

När det är dags att köpa tapeterna, se till att köpa på dig några fler rullar än du behöver. Om någonting går fel så har du några extra rullar att jobba med. Blir det någon rulle över kan du alltid lämna tillbaka dem (oöppnade), men se till att spara en rulle ifall det skulle bli någon reva i en tapet eller om någon går sönder.

Se till att alla rullar du köper har samma tillverkningsnummer. Det kan nämligen skilja sig något i nyanserna om du köper från två olika tillverkningsserier, vilket kan bli en jobbig överraskning när det väl är dags att tapetsera.

Olika tapeter

Papperstapet

Det finns flers olika typer av tapeter. Den vanligaste är papperstapeten men även denna kommer i tre olika tjocklekar, simple, duplex och triplex.

 Duplex är dubbelt så tjock som simpel och triplex är tre gånger så tjock som simple.

Vinyltapet ​

Vinyltapeten har en bas av papper men ett ytskikt av plast vilket gör den väldigt praktisk då den är enkel att torka av och göra ren. 

Det finns skillnader i kvalité på denna tapet också och därför är det viktigt att kolla på symbolerna som visar tvättbarheten på tapeten. 

Denna tapet är perfekt i utrymmen som ofta utsätts för smuts och annat stänk.

Textil- och fibertapeter​

Även dessa har en bas av papper men ett ytskikt av lin- eller konstfibertrådar. 

Dessa tapeter kan vara väldigt vackra men är rätt så ömtåliga och går lätt sönder.

Gör förarbetet

När du har köpt dina tapeter och det är dags att komma igång med arbetet, var noga med att gör förarbetet. Se till att gamla tapeter är nedrivna och att underlaget är jämnt. Tvätta, spackla och slipa underlaget innan du tapetserar för att få bästa möjliga resultat. Se till att underlaget inte är fuktigt så att nya tapeterna lossnar eller att underlaget är färgstarkt så att det lyser igenom de nya tapeterna.

Dubbelkolla att det inte sitter några spikar, skruvar eller tavelkrokar på väggarna. Ta bort lister och märk upp dem så att du enkelt kan sätta tillbaka dem när du har tapetserat klart. Slå av huvudströmbrytaren så att du kan ta bort stickkontakternas höljen.

Slippa göra tapetjobbet själv!

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför tapetseringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Innan du ska tapetsera

Att tapetsera kan vara lite knepigt om man aldrig gjort det förut. Köp därför gärna några rullar extra som du kan använda om något går fel. Ibland kan det behövas en eller två träningsrullar innan man fått in tekniken och det blir riktigt bra. Se till att inte ha för bråttom utan låt tapetseringen ta tid.


Är det några hål i väggen som du vill behålla för att använda igen så kan du stoppa tändstickor i hålen som kommer gör ett hål i tapeten och markera ut vart hålet är någonstans.

Till vanliga tapeter så kan man blanda tapetklistret själv. Använd kallt vatten och tillsätt klisterpulvret långsamt. Läs på burken innan för att få de rätta förhållandet mellan vatten och pulver. Blanda hela tiden så att klistret inte klumpar sig. Låt det nyblandade klistret stå och svälla ca 10-15 minuter innan du använder det. Det finns även färdigblandat tapetklister som man kan använda.

Dags att tapetsera

  1. Kolla mönsteranpassningen på tapeten du köpt. Hur ofta upprepas mönstret?

  2. Skär sedan upp tapeten utefter mönstret. Se till att ha marginal på våden. Om takhöjden är 260cm så skär tapetvåder som är 270cm.

  3. Ha på tapetklistret på tapeten, börja i mitten och jobba dig sen ut mot kanterna. Undvik att ha på klister på för många tapetvåder på en gång då klistret kan hinna torka. Snåla inte med klistret. När du kan rita ett mönster med fingret i klistret har du tillräckligt. Se till att klistret ligger jämnt över tapeten och att kanterna är täckta med klister.

    En fläck som saknar klister kommer att ge en bubbla.För att undvika att klister hamnar på tapetbordet eller det underlag du använder kan du använda tidningar. Ska du kapa tapeten vid taket så kan du lämna det oklistrat högst upp för att undvika fula klisterfläckar i taket.

  4. Nu är det dags att sätta upp tapeterna. Se till att loda tapeterna så att den blir rak även om väggen inte är det. Det är vanligt i äldre hus att det skiljer sig några centimeter vid golvet och vid taket och har du en mönstrad tapet som inte sitter rakt så kommer detta synas och intrycket av rummet kommer vara att det lutar.

    Ta det lugnt och se till att första loden blir rak, då blir det lättare senare, om tapeterna ska sitta kant i kant, att få resten av våderna raka. Använd ett vattenpass och rita sedan en lodrätt linje ca 53cm från där du tänkte börja tapetsera och använd den raka linjen till att passa in kanten på tapeten.

    Om tapeten hinner bita sig fast i väggen innan den är helt mönsteranpassad är det enklast att dra av tapeten igen och sen göra ett nytt försök. Att vrida tapeten kan skapa fula veck och i västa fall ta sönder tapeten.

  5. Stryk över tapeten med en borste eller vävskrapa så att tapeten fäster ordentligt överallt. Skulle det trots allt bli bubblor när tapeterna är uppsatta så kan du skära upp bubblorna som ett kors, sätta lim på kanterna och sedan trycka tillbaka tapeten igen.

  6. Torka bort limrester med ljummet vatten.

  7. Skär rent i taket och vid golvet, eller listerna om de sitter kvar. Ta även bort tapet där elkontakterna är.

  8. Låt tapeten 

Vill du måla istället? Här hittar du vår guide till hur du får bästa resultatet.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Vill du få hjälp med tapetseringen? 

Du kan enkelt få in flera offerter från proffsiga hantverkare genom att bara skapa en offertförfrågan.

Fler artiklar inom Kök