Våra bästa tips när du ska lägga hallgolv

Få bästa tipsen för ditt slitstarka och lättskötta hallgolv. Vinyl, linoleum, laminat, klinker eller microcement - vilket material passar dig?

Är det dags att fixa nytt golv till hallen? Ett hallgolv utsätts för både smuts och slitage varje dag, och därför är det viktigt att välja ett slitstarkt golv som är lätt att rengöra. Du ska naturligtvis också utgå från vad du tycker passar ditt hem och din smak!

Klinker och microcement är slitstarka och praktiska alternativ. Även vinyl-, linoleum- och laminatgolv passar bra i en hall. Dessa material är slitstarka och lättstädade. 

I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelar med olika material för golv i hallen, samt hur du ska tänka när du sållar mellan golv för olika utrymmen.

Hitta hjälp via Dorunner

” Låt klinkergolvet markera hallen som rum. Detta kan vara extra effektfullt om du har öppen planlösning i ditt hem.”

Vad ska man ha för golv i hallen?

Hallen är entrén till ditt hem, vilket betyder att hallgolvet alltid blir utsatt för smuts och slitage. Här kommer du och dina familjemedlemmar in varje dag med smutsiga skor, väskor, ytterkläder, barnvagnar, hundar, paraplyn och så vidare. Graden av slitage och smuts på ett hallgolv kan givetvis variera mellan hushåll, men går aldrig att undvika helt och hållet.

Ett hallgolv ska vara slitstarkt, hållbart och estetiskt tilltalande

Genom att lägga hallgolv med rätt egenskaper kan du se till att utrymmet blir slitstarkt och hållbart. Det finns mängder av olika golvtyper med egenskaper som passar bra i en hall, och även varianter som passar mindre bra. Ett par exempel på mindre lämpliga golv i en hall är parkettgolv, som är oerhört fuktkänsliga, samt golv av porösa material som marmor.

Vilka golvmaterial är tåliga mot fukt, smuts och slitage egentligen, och vilken stil är rätt för din hall? Här har vi samlat våra bästa tips på golvmaterial som är både slitstarka, lättstädade och snygga.

Klinker passar bra om hallen utsätts för mycket smuts och slitage

Att lägga klinker på golvet i hallen är ett klassiskt inredningsval, framförallt om man är ute efter ett så slitstarkt golv som möjligt. Klinker är nämligen hårt, och är därför väldigt tåligt jämfört med exempelvis klassiskt trägolv eller parkett.

Klinkergolv kan skapa en kontrast till resten av hemmet

Trots påfrestningar av grus, fukt och annat som kan dras in utifrån behöver du inte oroa dig för skador på hallgolvet. Samtidigt har du möjlighet att låta klinkergolvet markera hallen som rum. Detta kan vara extra effektfullt om du har öppen planlösning i ditt hem.

Tips!

När du ska välja hallgolv behöver du inte bara tänka på hur slitstarkt det behöver vara, utan även på hur du kan maskera eventuell smuts på bästa sätt. 

Att städa ditt hallgolv varje dag för att minsta lilla smutsfläck syns direkt är inte hållbart, så välj därför gärna en golvfärg som kan dölja smutsen mellan städningarna.

Du kan ta hem några golvprover, och sedan hämta lite av den lera, jord, grus eller smuts som finns nära ytterdörren. På så vis kan du prova dig fram och hitta ett maskerande hallgolv!

Det finns valmöjligheter för alla smaker med klinkergolv

När du väljer att lägga in klinkergolv i din hall får du mängder av valmöjligheter kring plattornas former, storlekar, färger, mönster och strukturer. Om du vill ha en avskalad och enkel look i ditt hem kan du till exempel välja släta och enfärgade plattor till golvet.

Om du gillar iögonfallande inredning kan du i sin tur välja mer utstickande kulörer eller mönstrade plattor. Eller varför inte ordna ett helt eget mönster med plattorna? Genom att välja ut många olika sorters klinkerplattor och arrangera dessa på särskilda sätt kan du ge hallgolvet en helt unik look.

Vinyl, laminat och linoleum ger dig ett snyggt och tåligt golv till hallen

Vinylgolv, laminatgolv och linoleumgolv är bra val om du vill ha ett snyggt men praktiskt hallgolv. När det gäller hållbarhet är dessa material dessutom förvånansvärt tåliga. 

Vinylgolv, laminatgolv och linoleumgolv har ytskikt som står emot fukt hyfsat väl, vilket innebär att smuts, lera och vattendroppar från skor inte kommer att orsaka några skador på golvet. De döljer också damm och smuts ganska effektivt, vilket gör dem idealiska för golvet i hallen.

Vad är skillnaden mellan laminatgolv, vinylgolv och linoleumgolv?

Skillnaden mellan laminatgolv och vinylgolv är att laminat är tjockare, och att det har en viss mängd trä i sig. Det gör att laminatgolv håller sig varmare på vintern jämfört med vinylgolv.

Eftersom laminatgolv innehåller trä är materialet lite mindre fukttåligt än golv av vinyl. Med det sagt kan laminatgolv förses med färger och lack som gör det mer beständigt.

Linoleum är i sin tur en annan typ av vinylgolv som tillverkas av bland annat linolja, kolofonium och trämjöl, vilket gör det till ett naturligt och miljövänligt material. Precis som laminatgolv och klassiskt vinylgolv är linoleum slitstarkt och motståndskraftigt mot fukt. Den stora fördelen med linoleum jämfört med andra typer av golv är att det inte avger några skadliga ämnen till luften när det utsätts för solljus eller värme. På så vis är det ett utmärkt val för alla som vill ha ett hållbart men samtidigt elegant hallgolv.

Möjligheten att lägga ditt hallgolv med klickmetod

En annan stor fördel med hallgolv av linoleum, vinyl eller laminat är möjligheten att nyttja klickgolv som installationsmetod. Klickgolv är en metod som utesluter användningen av lim, tack vare en särskild typ av fog som gör du enkelt kan klicka samman plattorna.

Vinylgolv, laminatgolv och linoleumgolv kan efterlikna olika material

Golv av vinyl, laminat och linoleum går att hitta i många olika färgnyanser mönster, texturer och stilar, så du kan enkelt hitta ett alternativ som passar din inredning. Dagens golv av dessa material kan bland annat efterlikna trägolv, samt golv av sten, skiffer eller betong. Det betyder att du får massor av valmöjligheter när det kommer till att matcha resten av din inredning i hemmet.

För en varm och välkomnande hall i klassiskt stil rekommenderar vi att du väljer trämaterial till golvet. För en härlig, industriell look kan du i sin tur hitta laminat-, linoleum- och vinylgolv som påminner om betong. Oavsett vilken stil du söker kan du vara säker på att det finns en variant som ger ditt golv i hallen både vackert och tåligt.

”Golv av vinyl, laminat och linoleum går att hitta i många olika färgnyanser mönster, texturer och stilar…”

Microcement ger ditt hallgolv en rustik look och tålig yta

Microcement är ett ganska nytt golvmaterial som har blivit populärt under de senaste åren. Det är tillverkat av cement och harts, och kan installeras som ett lager ovanpå en befintlig betongyta. Materialet är mycket slitstarkt, vattentåligt och dessutom förvånansvärt lätt att underhålla och rengöra.

Välj mellan olika nyanser på microcementen till ditt hallgolv

Microcementytor har en unik rustik struktur som ger ett mycket bra grepp för skor. Den vanligaste microcementen finns i en gråaktig färg, precis som betong eller sten, men det går också att få materialet i olika färger. Du kan välja mellan en slät yta, eller en grövre yta som påminner mer om puts.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din golvrenovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få upp till 5 offertförslag från kontrollerade företag utan att förbinda dig till något.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »