Välj rätt klickgolv för olika utrymmen

Vilket golv ska man välja? Vilka typer av golv passar till vilka rum? Vilka olika typer av klickgolv finns det? Detta och mer i denna artikel.

Klickgolv är prisvärda, lättskötta och hyfsat enkla att lägga för den som är händig. Det har gjort klickgolvet till ett populärt alternativ.

Tricket är att välja rätt material för rätt rum, med tanke på rummets användning. Om du sköter ditt golv på rätt sätt kan det hålla i många år.

Vi har tittat närmare på hur du ska tänka när det gäller materialval till olika rum och hur du ska ta hand om klickgolvet så att det håller så länge som möjligt.

Hitta hjälp via Dorunner

”När det gäller att välja klickgolv för köket finns det flera faktorer att överväga, inklusive fukttålighet, hållbarhet och enkel rengöring.”

Klickgolv i laminat - slitstarkt och populärt

Det allra vanligaste klickgolvet är ett laminatgolv. Denna typ av golvbeläggning består vanligtvis av fyra lager sammanfogade material som ger en väldigt stark och hållbar yta. Det översta lagret av ett laminatgolv är ett slitskikt som är gjort av en hård och transparent melaminbeläggning. Detta skikt skyddar golvet mot repor, fläckar och slitage. Under slitskiktet finns ett tryckt mönsterlager. Designen är ofta gjord för att efterlikna utseendet på trä, sten eller andra material. 

Kärnskiktet utgör den mellersta delen av laminatgolvet och ger stabilitet och motståndskraft mot tryck och slitage. Det är oftast gjort av en fiberkärna som är impregnerad med harts för att göra det starkt och tåligt. Det sista lagret av ett laminatgolv är baksidan, som är gjord av en balansfilm. Denna film hjälper till att förhindra att fukt tränger in i golvet och ger samtidigt stabilitet.

Laminatgolv är mycket populära eftersom de är enkla att installera själv om du är lite händig. Vanligtvis levereras golvet i plankor eller klinkers som kan klickas på plats. Golven är också relativt enkla att underhålla och rengöra jämfört med vissa andra golvtyper eftersom ytan är behandlad för att vara tålig mot repor och fläckar. Läs mer om hur du lägger klickgolv i vår specialartikel.

Vilket golv ska man välja till olika rum?

Det finns några alternativ till laminatklickgolven. Vinyl-, linoleum- och korkklickgolv samt lamellparkett finns samtliga som klicksystem. 

Dessa kan dock vara lite mer ömtåliga än laminatgolven i vissa fall, så här gäller det att välja rätt golv för rätt rum och användning. 

Vilket golv ska jag välja? Lamellparkett passar exempelvis enbart i rum med låg luftfuktighet och där ytan inte utsätts för hårt slitage eller tuffa utmaningar, som vardagsrum, sovrum, etc. 

För de rum där kraven är högre har vi listat de bästa alternativen nedan.

Golv till kök, tvättstuga och groventré

När det gäller att välja klickgolv för köket finns det flera faktorer att överväga, inklusive fukttålighet, hållbarhet och enkel rengöring. För tvättstugor och groventréer, där det kan förekomma fukt, grus, smuts och tungt slitage, är det ännu viktigare att välja ett golv med dessa egenskaper. Här är några typer av klickgolv som kan passa i den här typen av utrymmen.

Vinylklickgolv

Är ett populärt och praktiskt val för köket. Det är vattentåligt, vilket är viktigt eftersom köket ofta är utsatt för spill och fukt. 

Vinylgolv kan motstå fläckar, repor och slitage och är också lätt att rengöra. 

Det finns ett brett utbud av mönster och färger att välja mellan, inklusive trä- och stenimitationer.

Laminat klickgolv

Kan också vara en bra valmöjlighet för kök och liknande utrymmen. 

De är relativt reptåliga och tål normalt fukt och fläckar, men det är viktigt att undvika att lämna vatten stående på ytan under långa perioder eftersom det kan tränga in i fogarna. 

Ett laminatgolv är också lätt att rengöra. Laminatgolv kan imitera trägolv men finns också i alla färger och stilar.

Kork klickgolv

Är ett mer unikt och miljövänligare val för den som sätter klimat och hållbarhet i främsta rummet. 

Kork är naturligt fukttåligt och kan motstå spill om det är ordentligt förseglat. 

Korkgolv ger också en mjukare och bekvämare känsla under fötterna och kan minska buller och ljud i köket.

Linoleumgolv klickgolv

Är tillverkade av naturliga och förnybara material, vilket gör dem till ett miljövänligt val. 

De är också fukttåliga och motståndskraftiga mot fläckar och slitage.

Keramiskt klickgolv

Också känt som klickplattor, är ett annat lämpligt alternativ för tvättstugor och groventréer. 

Dessa golv är mycket tåliga, även mot fukt. 

De ger en snygg och slitstark yta, och kan hantera hög trafik och tung användning. 

Hitta golvläggare

Oavsett vilken typ av klickgolv du väljer, bör du se till att golvet installeras korrekt och att följa tillverkarens rekommendationer för underhåll och rengöring. Detta kommer att bidra till att golvet håller länge och behåller sitt utseende och sin funktionalitet. 

Konsultera gärna din byggbutik eller en professionell golvläggare för att försäkra dig om att du väljer rätt typ av golv. Är du osäker bör du hitta hjälp med att lägga golvet. Det är särskilt viktigt i rum där det förekommer vatten, fukt, spill och hårt slitage. 

Genom Dorunner kan du be om offerter från professionella golvläggare.

Golv till badrum och andra våtutrymmen

Det finns klickgolv som är speciellt utformade för att passa i badrum. I våtutrymmen är det alltid extra viktigt att golvet installeras korrekt så att du inte råkar ut för fuktskador. Vi rekommenderar att hyra in en professionell golvläggare som kan säkerställa att golvet verkligen är vattentätt. Sen är det även viktigt att välja en typ av klickgolv som klarar av den fuktiga miljön i badrummet. Här är tre alternativ.

Vattentåligt vinylklickgolv

Är vanligtvis det bästa valet för badrum. Det finns specifika varianter av vinylgolv, såsom SPC (Stone Plastic Composite) och WPC (Wood Plastic Composite), som har en stark vattentät kärna och är särskilt lämpliga för våtutrymmen som badrum. De är motståndskraftiga mot fläckar och fukt och kan enkelt torkas av och rengöras.

Vattentåligt laminatklickgolv

Vissa tillverkare erbjuder speciella laminatklickgolv som till skillnad från andra laminatgolv har vattentäta egenskaper, som en vattentät yta eller förseglade fogar. Dessa laminatgolv är alltså utformade för att motstå fukt och läckage och kan vara ett alternativ för badrummet. Det är dock viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för användning i fuktiga miljöer och undvika att lämna stående vatten på ytan.

Korkklickgolv med vattentät försegling

Här är det viktigt att välja en variant med en vattentät försegling för att skydda mot fukt och spill. Detta ger en bra kombination av komfort, värme och vattentålighet.

Golv för småbarnsrum och andra utrymmen med tuffare slitage

Rum med lite mer intensiv användning, som exempelvis barnrum, kan med fördel ha ett klickgolv som är extra hållbart, tåligt mot repor och slitage samt lättstädat. Vinylklickgolv, laminatgolv och korkklickgolv tål alla lite tuffare tag och har hög tålighet mot repor och slitage. Vinyl och kork lämpar sig särskilt bra för barnrum eftersom de är mjuka att gå på och kan minska risken för skador från fall.

För att skydda golvet ytterligare kan det vara smart att placera mattor eller lekmattor i de mest intensivt använda områdena på golvet, som lekhörn eller vid skrivbordet.

Tips! Hur sköter man klickgolvet?

Dammsug, swiffa eller sopa regelbundet för att avlägsna damm, smuts och skräp.

Använd en lätt fuktad trasa eller en mild rengöringsprodukt speciellt utformad för golvtypen, när det behövs. Undvik överdriven användning av vatten samt att använda starka kemikalier eller slipande rengöringsmedel som kan skada ytan på golvet.

Torka upp spill omedelbart för att förhindra att vätskan tränger in i fogarna och orsakar skador. Undvik vassa och skarpa föremål som kan repa golvet. Även om golvet är reptåligt så klarar inget golv vassa föremål. Dra inte tunga möbler över golvet, använd istället möbelfiltar för att skydda ytan och klistra möbeltassar under stolsben och bordsben.

Hitta rätt golvläggare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför golvläggningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Upptäck skickliga golvläggare i ditt närområde och ta emot flera anpassade offertförslag helt utan några förpliktelser.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »