Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Genom att isolera golv som är kalla kan du få ner energiförbrukningen och därmed även boendekostnaden. Det är särskilt lönsamt i gamla hus.

Bra golvisolering är viktig för att förbättra energieffektiviteten, skapa en bekväm inomhusmiljö, minska ljudöverföring och skydda mot fuktrelaterade problem. Dessutom kan det öka värdet på huset.

Här har vi samlat allt du behöver veta om att isolera golv, både underifrån och ovanifrån.

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Isolering av golv i ett gammalt hus kan vara en utmaning, men det kan ge betydande fördelar när det gäller energieffektivitet och komfort. ”

Vilka fördelar får man genom att isolera golv?

Energieffektivitet
Genom att isolera golvet kan du minska värmeförluster och förbättra energieffektiviteten i ditt hem.

Komfort
Isolering av golvet kan bidra till att skapa en bekväm inomhusmiljö. Isolering hjälper också till att jämna ut temperaturvariationer och göra golvytan mer behaglig att gå på.

Ljudisolering
Golvisolering minskar överföringen av ljud både inomhus och utifrån, vilket kan vara särskilt användbart om du bor i ett område med mycket trafikbuller eller om du vill minska överföringen av ljud mellan två våningsplan.

Fukt- och kondensskydd
Genom att isolera golvet med en ångspärr förhindrar du fukt att tränga in i golvet från marken eller krypgrunden. Risken för mögel- och rötskador minskar om du håller fukt borta, och du skyddar golvmaterialet.

Hur isolerar man golv?

Golv kan isoleras både ovanifrån och underifrån. Ett sätt att isolera ovanifrån är att bryta upp golvbrädorna för att lägga in isoleringen. På så sätt får man både ett varmare och nytt golv. 

Vill man isolera underifrån gör man det från ett kryp- eller torpargrund. Att isolera underifrån är ett alternativ om man har tillräckligt med utrymme i kryp- eller torpargrunden och inte vill byta golv.

Har du ett gammalt hus kan det vara klokt att rådfråga en erfaren expert, till exempel en byggnadstekniker eller hantverkare, för att få råd och rekommendationer som är anpassade till ditt specifika hus.

Isolering av golv i ett gammalt hus kan vara en utmaning, men det kan ge betydande fördelar när det gäller energieffektivitet och komfort. 

I äldre hus är det viktigt att täta eventuella källor till luftläckage runt golvet, såsom springor, glipor eller hål.

Använd tätningstejp, tätningsmassa eller expansiv skum för att försegla dessa områden och minska luftinfiltrationen. 

Fukt är en annan vanlig utmaning i äldre hus. Se till att hantera eventuella fuktproblem eller fuktkällor innan du isolerar golvet.

Hur isolerar man golv underifrån?

Att isolera golv från undersidan kallas även för krypgrundsisolering. 

Så här gör du:

1. Förbered
Rensa eventuell oönskad eller skadad isolering från krypgrunden. Se till att krypgrunden är torr och fri från fuktproblem.

2. Välj isoleringsmaterial
Det finns olika isoleringsmaterial som passar för krypgrunder. Exempelvis isoleringsmattor, isoleringsplattor eller lösvirke. Här bör du ta hänsyn till isoleringsförmåga, fuktresistens och eventuella brandskyddskrav.

Tips!

Det kan vara värt att installera golvvärme om du isolerar ett golv ovanifrån. 

Golvvärme ger inte bara bättre komfort utan kan även höja värdet på huset. 

Här finns 5 frågor och svar om golvvärme samt en artikel som tittar närmare på kostnaden för golvvärme.

3. Eventuell ångspärr
Om krypgrunden är fuktig eller om det finns risk för fuktinträngning kan det vara fördelaktigt att installera en ångspärr för att förhindra fukt att tränga igenom isoleringen. Ångspärren placeras på den varma sidan av isoleringen, närmast golvet.

4. Installera isoleringen
Placera isoleringsmaterialen mellan golvbjälkarna i krypgrunden. Se till att isoleringen täcker hela ytan utan glipor eller luckor. Använd gärna tätningstejp för att täta eventuella glipor eller springor för att förhindra luft- och fuktinträngning.

5. Kolla ventilation
Se till att krypgrunden är ordentligt ventilerad för att undvika ackumulerad fukt. Kontrollera att ventilationsöppningar är rena och fria från hinder.

Notera att isoleringsmetoder kan variera beroende på din specifika krypgrund och golvkonstruktion. Rådfråga en expert för att få specifika instruktioner och rekommendationer baserat på just dina förhållanden.

Hur isolerar man golv ovanifrån?

Att isolera ett golv ovanifrån kan vara ett praktiskt alternativ om du inte har möjlighet att isolera det från undersidan, till exempel om golvet är beläget på översta våningen eller om det är svårt att komma åt undersidan av golvet.

1. Förbered
Ta bort eventuell befintlig golvbeläggning, såsom mattor, trägolv eller laminat. Se till att golvytan är ren och fri från ojämnheter eller skador.

2. Välj isoleringsmaterial
Det finns olika isoleringsmaterial att välja mellan, såsom isoleringsmattor, isoleringsplattor eller lösvirke. Valet beror på dina preferenser och behov, samt vilken typ av golvbeläggning du planerar att installera efter isoleringen.

3. Tillpassa isoleringsmaterialet
Mät golvytan noggrant och klipp eller skär isoleringsmaterialet i rätt storlek för att passa. Se till att materialet täcker hela ytan utan glipor eller luckor.

4. Installera isoleringen
Placera isoleringsmaterialet jämnt över golvytan. Om du använder isoleringsmattor kan du enkelt rulla ut dem. Om du använder isoleringsplattor eller lösvirke kan du placera dem i rader eller lager.

5. Fyll eventuella glipor
Se till att fylla eventuella glipor eller springor mellan isoleringsmaterialet för att undvika kalluft att komma in eller varmluft att läcka ut. Använd gärna tätningstejp eller tätningsmassa för att försegla gliporna.

6. Installera ångspärr
Om det behövs kan du installera en ångspärr ovanpå isoleringslagret för att förhindra fukt att tränga igenom golvet. Ångspärren bör läggas ovanpå isoleringsmaterialet och överlappas och tejpas för att skapa en tät försegling.

7. Avsluta med golvbeläggning
När isoleringen och eventuell ångspärr är på plats kan du fortsätta med att installera önskad golvbeläggning, till exempel trägolv, laminat, klinker eller matta, enligt tillverkarens instruktioner.

Tänk på att isoleringsmetoder kan variera beroende på typen av golv och ditt specifika fall. Det kan vara bra att konsultera en expert för att få specifika instruktioner och rekommendationer för isolering av golv.

Måste man använda plast när man isolerar golv?

Ångspärren är en plastfilm eller ett folieliknande material som används för att förhindra att fukt tränger igenom isoleringen och når golvmaterialen eller andra konstruktionsdelar. 

I kalla klimat med högre skillnader i temperatur och fuktighet mellan inomhus- och utomhusmiljön är användning av ångspärr mer vanligt förekommande för att förhindra kondensation, fuktproblem och mögelbildning.

Vissa isoleringsmaterial har inbyggda ångspärrsegenskaper, vilket kan eliminera behovet av en separat plastfilm. Till exempel har vissa typer av skumisolering eller isoleringsplattor en inhägnad struktur som fungerar som en ångspärr.

Vad kostar det att isolera golv?

Kostnaden kan variera beroende på storlek på golvytan, valt isoleringsmaterial, arbetskraftskostnader och eventuella förberedande arbete som behövs.

Räkna med en kostnad på runt 2 000 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar både material- och arbetskostnader. Golvisolering omfattas av ROT-avdrag.

Vill du ha en närmare kostnadsuppskattning för just ditt projekt så är det bra att kontakta en eller flera experter för att be om offerter baserade på dina specifika behov och förutsättningar. 

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför renoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Golv samt El & Värme
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.