Renovera ditt golv med microcement

Microcement är ett hyfsat nytt, väldigt tåligt och inte minst populärt renoveringsmaterial. Dess egenskaper ger en modern, stilren och industriell look, och är enklare att använda vid renovering än traditionell betong. Här tar vi upp allt som kan vara värt att veta om microcement.

Många väljer att använda microcement för att renovera golv, väggar och andra ytor i såväl kök som badrum och hall.

Microcement på golv ska helst appliceras i två lager, och du behöver slipa emellan. Du kan lägga microcement på golv av de flesta typer, bortsett från massivt trägolv. I badrum och våtrum behöver du se till att det finns ett godkänt tätskikt under.

Tack vare att microcementen tål både fukt och slitage passar det perfekt att använda i en hall, ett kök eller badrum.

Är du intresserad av att skaffa golv som består av microcement? Läs vidare om fördelarna med materialet, och hur det appliceras på golv.

Hitta hjälp via Dorunner

”Då microcementen appliceras med spackel för hand kan du ge ditt golv ett unikt utseende.”

Vad är microcement?

Microcement är en tunn och cementbaserad blandning som har blivit mycket populär på senare år, och är även känd som designcement, microbetong och microtopping.

Materialet består i huvudsak av små cementkorn som blandats med latex och olika tillsatser, vilket ger det en extra stark vidhäftningsförmåga och kan användas för att täcka såväl golv som väggar och andra ytor. Något som gör det till ett mycket mångsidigt material att ge hemmet nytt liv med.

Microcementens egenskaper

Microcement är mycket hållbart och motståndskraftigt. Materialet blir hårt efter torkning, och denna hårdhet bidrar till en enorm motståndskraft mot repor och sprickor. Det är dessutom 100 % vattentätt!

Det har ett modernt och industriellt utseende som många uppskattar att inreda hemmet med idag. Då microcementen appliceras med spackel för hand kan du ge ditt golv ett unikt utseende.

Underhåll och rengöring av microcement

En annan stor fördel med att använda microcement till golv är att det kräver mindre underhåll än betong och kakel. Det är lätt att rengöra och behöver inte tätas lika ofta som andra material.

Du kan använda de flesta typer av rengöringsmedel för att städa ytor av microcement, men undvik helst produkter som innehåller ammoniak eller blekningsmedel.

Viktigt att veta också är att nylagt microcement kan vara ganska känslig. Det är när dem väl har torkat ordentligt för både microcementet och lacken som den verkligen börjar hårdna och man inte längre behöver vara lika försiktig med det.

Visste du att...

Microcement är inte alltid vattentätt i sig, men det är många tillverkare som har börjat skapa vattentät microcement. 

Däremot ska man alltid applicerar lack på microcementen som avslut – och det är under denna steg som materialet blir vattentätt.

Kostnad för att använda microcement

Microcement är varken det dyraste eller billigaste materialet. Det kostar lite mer än helt vanligt kakel, men brukar trots det vara ett mer kostnadseffektivt material att arbeta med.

Du behöver till exempel inget fogmaterial till skillnad från när du arbetar med kakel, och eftersom du kan applicera microcementen på de flesta sorters underlag behöver du inte lägga pengar på något rivningsarbete.

Då materialet är väldigt tåligt kan du även dra nytta av det länge, vilket är en god anledning att göra investeringen. Precis som med många andra material sjunker kvadratmeterpriset med storleken på den yta som ska renoveras.

Stora valmöjligheter vad gäller färger och struktur

Ett vanligt missförstånd är att microcement endast finns i gråaktiga färger. Faktum är dock att microcement finns i nästan oändligt många färger!

Med det sagt är det utan tvekan mest populärt att välja en färg som grått, beige eller gråbeige. Beroende på hur du väljer att applicera microcementen kan du också skapa olika strukturer på ditt golv.

Om du väljer att anlita en yrkesperson för arbetet är det ett bra tips att leta upp en bild som stämmer överens med dina förväntningar, både vad gäller färg och applicering.

Kom dock ihåg att microcement är ett hantverk som inte går att kopiera rakt av, och varje applikation är unik och ingen annan likt.

Microcement: Golv och andra ytor i hemmet

Du kan använda microcement för att renovera golv och olika ytor i hela hemmet. Resultatet blir en modern, rå och tidlös betonglook, utan att faktiskt behöva använda betong.

Fördelarna med att välja microcement istället för ett klassiskt betonggolv är att en betongplatta får mycket större tjocklek, eftersom gjutningen av betonggolv sker på höjden. Microcement är däremot 3 mm i höjd, något som underlättar installationen då man inte behöver ta hänsyn till höjdskillnader mellan olika golvmaterial och dörrar. 

En annan fördel är att microcement till skillnad från cement är mindre benägen till att dra till sig märken och fläckar då materialet inte är är lika poröst, och är därmed även mer tålig för vatten och sprickor.

Microcement i badrum och andra våtrum

Microcement passar särskilt bra i våtrum som badrum, tvättstuga och kök tack vare dess vattentåliga egenskaper.

Väggar och golv i microcement kan ge ditt badrum, kök eller din tvättstuga en helt ny look med minimal ansträngning, eftersom du inte behöver avlägsna befintligt kakel eller klinker innan microcementen läggs på.

Andra användningsområden för microcement​

Hallen är en annan populär yta att lägga microcement-golv på, eftersom det utsätts för såväl fukt som smuts och slitage på regelbunden basis.

Materialet kan också användas för att förnya möbler av olika slag. Exempelvis bänkskivan i köket, eller bordsskivan på matbordet.


Viktigt att tänka på kring microcement och vissa underlag

De mest optimala underlagen för dig som vill skaffa golv av microcement är betong, kakel, klinker och flytspackel. 

Golvspån, golvgips, laminat, vinyl, murbruk samt plastmatta går också bra.

Helt enkelt så ger microcement dig en fin golvyta på (nästan) alla underlag du har att arbeta med!

Microcement rekommenderas inte på massiva trägolv

Det enda microcement inte borde användas på är direkt på ett massivt trägolv som exempelvis parkett.

Då finns det nämligen risk att cementen spricker på grund av rörelserna som kan uppstå i golv av trä, då trä är ett levande matrial.

Microcement på kakel och klinker

Microcement går att applicera direkt på kakelgolv och klinkergolv, vilket innebär att ditt projekt tar kortare tid att genomföra eftersom du slipper rivningsarbetet. Det är dock viktigt att se till att golvets tätskikt är på topp innan du gör något med microcementen.

Tätskikt i exempelvis badrum har normalt en livslängd på ungefär 25 år. Du bör alltså ta reda på hur lång livslängd tätskiktet har kvar innan du påbörjar din renovering med microcement.

Går det att använda microcement om man har golvvärme?

Det går att lägga microcement på ett befintligt golv med golvvärme. Kom bara ihåg att stänga av golvvärmen minst 12 timmar före du påbörjar arbetet.

Så renoverar du ditt golv med microcement

Det krävs varken specialmaskiner eller några särskilda förkunskaper för att skapa en snygg look i hemmet med microcement.

Däremot kan microcement kräva en del kunskap om materialet i sig, och hur man hanterar microcement vid applikation. Då varje applicering ger ett unikt utseende. 

Finns det tveksamheter, tveka inte att kontakta en golvläggare med kunskap kring microcement.

Förarbete och primer

Processen börjar med att förbereda golvets ytskikt genom att rengöra det noggrant, och eventuellt jämna till det med spackel. Om det finns hål eller större ojämnheter i golvets ytskikt är det ett måste att spackla, annars kommer ojämnheten att synas igenom microcementens tunna skick.

Därefter appliceras en särskild typ av primer – så kallad K-primer – för att säkerställa att microcementen går att fästa. Denna primer innehåller sand, vilket ger cementen en mycket bra fästgrund.

Hitta rätt golvläggare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför golvläggningen löser vi på Dorunner det åt dig. 

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Applicering av microcement

Efter förarbete och primer ska du blanda till din microcement. Många leverantörer erbjuder färdiga kit som innehåller såväl primer som microcement och ytbehandling. Läs hela instruktionsbladet noga så att blandningen går till på rätt sätt.

Efter detta är det dags att applicera ett lager microcement på golvet. Tekniken ska i princip påminna om när du brer smör på en macka.

Använd en hyfsat bred spackel och se till att ytan blir jämn och fin. Det gör dock inget om du inte lyckas skapa en perfekt yta direkt, eftersom du ska slipa senare.

Microcement kan beroende på projekt läggas i ett eller två lager. Det beror lite på vilket resultat du önskar.

Om du vill att microcementen ska läggas i två lager måste det första lagret torka i ungefär en timme innan nästa lager läggs.

Slipning

Efter att all microcement är applicerad måste även primern torka helt och hållet, vilket tar ungefär 15 timmar.

Efter detta går du över ytan med sandpapper, eller en slipmaskin. Här är det upp till dig om du vill ha ytan mer eller mindre jämn eller flammig.

Ytbehandling och avslutning

Efter förarbete, primer, applicering och slipning vill du också behandla ytan med så kallad sealer för att få ett skyddande ytskikt.

Sealern ska användas i flera lager, cirka två till tre, som ska torka ungefär en timme vardera.

Efter du lagt flera lager med sealer och dessa torkat kan du laga eventuella skavanker i golvet om du vill. Då appliceras helt enkelt mer microcement enligt samma procedur som ovan.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från golvläggare. Du får då en bra första uppfattning av vad det skulle kosta.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »