Snabbväxande häck – bästa tips när du väljer häck

Har du bråttom att få upp en häck som snabbt växer sig hög och skyddar mot insyn? Vi har samlat de främsta rekommendationerna du behöver för att sätta igång.

För dig som har riktigt bråttom kan det vara en idé att köpa en häck som redan är ett par meter hög, men då blir kostnaden förstås också högre. Har du tid att vänta och väljer lägre och billigare plantor till att börja med så finns det ändå flera växter som snabbt skjuter i höjden.

En snabbväxande häck kan kosta mellan några hundringar och upp till flera tusen kronor per meter beroende på vilken häckväxt du väljer och hur hög den är vid inköpet.

För att veta exakt vilken snabbväxande häck som passar på just din tomt, och hur du gör för att uppnå bästa resultat – har vi samlat allt du behöver veta i denna artikel.

Hitta hjälp via Dorunner

”Innan du väljer en häck bör du överväga vilka specifika egenskaper som är viktiga för dig, som till exempel höjd, täthet, blomning och bärbarhet.”

Snabbväxande häck och dess kostnad

Det finns flera sorters häckar som växer snabbt och som kan användas för att skapa en tät skärm på kort tid. Här är några exempel på snabbväxande häckar som trivs i de flesta svenska jordtyper och väderförhållanden. De flesta häckväxter trivs i sol och halvskugga. Vi har listat häckväxterna efter hur högt de kan växa på ett enda år.

Avenbok (Carpinus Betulus)

Avenbok är en lövfällande trädart som växer i upp till 40-60 cm per år. De stora löven gulnar vackert på hösten. 

Avenbok är tät och har många smågrenar, vilket ger en tät häck som ger bra insynsskydd. Den är också relativt lättodlad och tål de flesta jordar och lägen, inklusive både sol och skugga. 

En annan fördel med avenbok är att den tål beskärning väl och kan formklippas till olika former och storlekar.

En avenbokshäck kostar från cirka 800 kr och upp till 2 000 kr per meter, beroende på hur höga plantorna är när du köper dem. 

Du kan köpa en färdig häck som är mellan 1-2 meter hög och tät redan från start. Liksom tuja är det därför ett bra val för den som har bråttom och vill köpa en “färdig” hög häck.

Liguster (Ligustrum Vulgare och Ligustrum Ovafolium)

Liguster är en mycket populär häck på grund av dess snabba tillväxt och tätväxande egenskaper. 

Ligustrum Vulgare är vintergrön och växer 20-40 cm per år medan Ligustrum Ovafolium är delvis vintergrön (bladen kan falla av under stränga vintrar) och växer lite fortare 30-60 cm årligen. 

Det här är en relativt lättskött häckväxt som kräver minimal beskärning för att hålla sin form. Liguster är, tillsammans med tuja, en av de populäraste häckväxterna i Sverige. 

Plantorna kostar 20-90 kr styck beroende på höjd, och du bör sätta 3-5 plantor per meter för en tät häck, vilket ger ett meterpris på minst 120 kr, beroende på hur tät häck du vill ha.

Häckros (Rosa rugosa-hybrider)

Letar du efter härdig och tålig plantor som även kan täcka trädgården med fina färger kan Häckrosen vara ett alternativ. Den kan växa upp till 40 cm per år och kan bli upp till 2 meter hög när den växt färdigt. 

Häckrosen har ett dekorativt utseende med sina doftande blommor under sommaren och röda eller orange frukter på hösten, och den kan bli ganska stor och bred. 

Det finns flera olika sorters häckros, så konsultera gärna din trädgårdsbutik eller plantskola för att få den sort som passar bäst för de lokala förhållandena. 

Observera att ursprungsväxten ”rosa rugosa” är en invasiv växt som bör undvikas medan hybridarterna inte är invasiva och helt okej att plantera. 

Plantorna kan kosta cirka 100 kr styck och du behöver 2-3 plantor per meter vilket ger ett meterpris på minst 200 kr inklusive moms.

tuja närbild

Tuja (Thuja Occidentalis)

Tuja Occidentalis är en snabbväxande häck som är vintergrön och kan växa upp till 40 cm per år och bli väldigt tät. 

Den är mycket tålig och kan klara av olika väderförhållanden, från kalla vintrar till varma somrar. 

Därför är tuja är ett bra val om du vill ha grönska även under vintern samt rejält insynsskydd året om. Ju oftare du klipper och formar, desto tätare blir den. 

Tuja finns i fler varianter och trivs bäst i soliga lägen med en väldränerad jordmån för att undvika rötproblem. 

Du behöver cirka 2-4 plantor per meter, beroende på hur stora plantorna är när du köper dem. 

Dessa kostar mellan 120-1 200 kr per styck beroende på hur höga du köper dem (50-200 cm), vilket ger ett meterpris för häcken på mellan 480-2 400 kronor.

Innan du väljer en häck bör du överväga vilka specifika egenskaper som är viktiga för dig, som till exempel höjd, täthet, blomning och bärbarhet. Du bör också ta hänsyn till den plats där häcken kommer att växa, inklusive jordtyp och solläge. 

Tänk också på att en snabbväxande häck behöver klippas, formas och underhållas oftare än en långsamväxande. Det krävs alltså mer jobb varje år för att hålla den snabbväxande häcken i schack.

Tillkommer det kostnader utöver plantorna?

Kostnaden för din häck beror på om du gör grovjobbet själv eller anlitar en trädgårdsmästare eller annan entreprenör för att utföra själva planteringen. Här är ett par extrakostnader du kanske inte tänkt på:

Markberedning

Om marken där häcken ska planteras behöver beredas eller förberedas kan det tillkomma kostnader för detta. Markberedning inkluderar att rensa bort eventuella hinder, såsom rötter och stenar, samt att jordbearbeta och gräva hål för plantorna. Kostnaden för markberedning kan variera beroende på vilken entreprenör du väljer.

Anläggning av häcken

Om du väljer att anlita en trädgårdsmästare för att plantera häcken, kan kostnaden för arbetskraften variera beroende på var du bor och hur erfaren trädgårdsmästaren är.

Totalt sett kan kostnaden för att köpa och anlägga en snabbväxande häck ligga på från någon hundring och upp till flera tusen kronor per meter, beroende på vilken häcktyp du väljer, hur höga plantorna är och om du väljer att anlita hjälp eller göra det själv. 

Här kan du läsa mer om trädgårdshjälp. Det är alltid bäst att göra en noggrann planering och budgetering innan du påbörjar anläggningen av häcken.

Långsiktig planering

Snabbväxande häck behöver en konstant underhållning.

Räkna med att behöva klippa en snabbväxande häck minst 2-3 gånger per år.

Få häcken att växa snabbare

Vill du försäkra dig om att din häck växer snabbt? Placera då häcken på en solig eller halvskuggig plats med väl dränerad jord. Gödsla häcken regelbundet, antingen i början av våren eller på hösten, med en balanserad gödsel för att ge den näringsämnen som krävs för att växa snabbt. 

Vad med du kan göra för att se till att häcken växer så fort som möjligt:

  • Ge häcken tillräckligt med vatten, särskilt under torra perioder eller när häcken är ung och behöver etablera sig.
  • Men det är dock viktigt att inte övervattna häcken, eftersom det kan skada rotsystemet.
  • Beskär häcken regelbundet på rätt sätt för att främja tillväxten.
  • Skydda häcken mot skadedjur som kan skada den och hämma tillväxten.
  • Använd naturliga metoder eller kemiska bekämpningsmedel för att skydda häcken mot skadedjur.

Tät häck som skyddar mot insyn

Det viktigaste att hålla koll på är vilken typ av häck du planerar att plantera – något som kommer att avgöra hur tätt du behöver plantera dina häckplantor. En vanlig rekommendation är att plantera ca 3-5 små häckväxter per meter. 

Men vill du vara på den säkra sidan är det ändå bäst att ta reda det specifika avståndet för varje planta för sig. Till exempel Liguster som är lite tunnare, vill man ha åtminstone 3-4 häckplantor per meter. Medan en Tuja kan man plantera ca 2-3 häckplantor per meter.

Vill man se till att snabbt få upp en insynsskydd kan en ide vara att plantera häcken i ett sick-sack mönster för att få till dubbla rader av häck.

Glöm inte heller att beskära häcken regelbundet för att främja förgrening. Beskärning gör att häcken kan fyllas ut på de platser där det finns glipor och luckor, vilket i sin tur främjar en tätare växt.

Är det bättre att plantera häcken på våren än på hösten?

Om du planterar en snabbväxande häck på våren kan den ha hela sommarsäsongen på sig att växa och utvecklas, vilket kan ge en kraftigare tillväxt än en häck som planteras på hösten. En häck som planteras på hösten har oftast mindre tid på sig att växa och kan ta längre tid att etablera sig. 

På våren är jorden oftast mjuk och fuktig efter smält snö och regn, vilket kan göra det enklare att gräva och plantera häcken. På hösten är jorden oftast hårdare och torrare. Låga temperaturer under våren kan minska risken för uttorkning av växterna och ge bättre förutsättningar för rotbildning. På hösten är temperaturen oftast högre vilket kan ge snabbare tillväxt i början, men också öka risken för att växterna torkar ut. Vilken tidpunkt du än väljer så är det viktigt att se till att häcken får tillräckligt med vatten och näring för att säkerställa en god tillväxt och etablering.

vintergrön tuja
avenbok-höst

Särskilda regler vid anläggning av högre häckar

En vanlig regel är att häckar som blir mer än 1 meter höga ska placeras minst 60 cm från granntomten. Detta för att häcken inte ska inkräkta på grannens tomt eller växa ut över gatan. 

Du bör också kunna ansa och underhålla häcken utan att behöva gå in på granntomten, så det är bra att plantera häcken en bit innanför din egen tomtgräns.

Många kommuner har en också maxhöjd för häckar som ligger vid gator eller gång- och cykelbanor, särskilt om din tomt ligger i en korsning. En alltför hög häck hindrar sikten och kan utgöra en trafikfara.

Hitta rätt trädgårdshjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din häckplantering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »