Skadad parkettgolv? Så här lagar du skador på din parkett

Visst är det trist när ett vackert parkettgolv fått skador. Men visste du att de flesta skador kan lagas? Många typer av skador kan du laga på egen hand, medan andra kanske behöver ses över av en expert.

Ett parkettgolv kan drabbas av olika skador, både på ytan och underliggande skikt. Repor, sprickor, fuktskador, fläckar och andra typer av skador är vanligt förekommande skador.

För enklare skador kan du få ditt golv att bli som nytt igen genom att använda dig av träfyllning, fläckborttagning eller lack. För andra djupgående skador, så som fuktskador är det en mer omgående process.

Här  går vi igenom hur du kan laga parkettgolv som råkat ut för olika skador. 

Hitta hjälp via Dorunner

”Lätta repor i parkettgolvet är en av de mest förekommande skador. Som tur var, är det också en av de enklaste att fixa. ”

Enklare skador på parkettgolv

Repor, bucklor och sprickor kan lätt uppstå på ett golv som används dagligen.

För ytliga repor är det största boven det dagliga slitaget. Möbler som skjuts fram och tillbaka, skarpa föremål dras över golvet och konstant fottrafik kan med tiden orsaka repor och slitage på parkettgolvet. 

Det kan leda till att ytskiktet blir matt och blekt på de ställen som är extra utsatta. Då kan golvet behöva ett nytt lager lack, olja eller helt enkelt fyllas med träfyllning.

Är det bucklor eller intryckningar som är problemet då kanske det har orsakats av tunga föremål som tappats eller tunga möbler som stått på samma plats under en längre period.

Medans djupare sprickor sker oftast i samband med förändringar i luftfuktighet och temperatur, vilket kan leda till att träet expanderar och krymper. Något som kan i sin tur orsaka sprickor i parkettgolvet.

LAGA - Lätta repor

Lätta repor i parkettgolvet är en av de mest förekommande skadorna. Som tur var, är det också en av de enklaste att fixa. 

 1. Rengöra. Börja med att rengöra området runt reporna för att ta bort smuts och damm.

  Använd en mild parkettrengöring eller en lösning av milt diskmedel och vatten.

  Torka av golvet noggrant och se till att det är helt torrt innan du går vidare.

2.

Fylla reporna. Applicera en liten mängd träfyllning på en spatel eller en tunn trästicka och pressa det i reporna.

För lätta repor kan du använda en träfyllning som matchar färgen på din parkett.

Se till att fylla reporna jämnt och undvik att överfylla dem.

Tänk på att arbeta snabbt eftersom träfyllmedlet tenderar att torka snabbt.

3.

Slipa. Efter att träfyllmedlet har torkat kan du använda fint sandpapper eller en slipblock för att försiktigt jämna ut ytan runt reporna.

Var noga med att inte slipa för hårt eller för länge, eftersom det kan skada det omgivande området.

Målet är att få ytan runt reporna att bli så jämn som möjligt med resten av golvet.

4.

Lacka. Efter slipning och reparation kan du applicera en ny ytbehandling på det reparerade området för att skydda och matcha resten av golvet.

Använd samma typ av lack, olja eller vax som användes för att behandla det ursprungliga golvet.

Applicera lacken jämnt över hela ytan och se till att den är ordentligt torkad innan du använder golvet igen.

Kom ihåg att denna metod fungerar bäst för lätta repor.
Om reporna är djupare eller mer omfattande kan det vara nödvändigt att kontakta professionella golventreprenörer för att få hjälp att utföra en mer omfattande reparation eller slipning av golvet.

Tips! Svåra skador på delar av parkettgolv

Om olyckan varit framme och det visar sig vara omöjligt att laga parkettgolvet så kan en ide vara att byta ut en del av parketten. Detta kan vara en bra lösning om endast en specifik del är skadad eller behöver ersättas, istället för att byta ut hela golvet.

Tycker du att ett sådant projekt låter för stort eller är för svårt att göra på egen hand, kan du enkelt kontakta en golvläggare för bedömning och offert.

LAGA - Sprickor

Att trä spricker kan ske i samband med att trä krymper eller expanderar beroende på en förändrad luftfuktighet och temperatur. 

Det kan också vara en symptom på att träet har blivit påverkad av den torra luften och skulle behöva lackas, oljas eller vaxas. 

Oberoende så är de första stegen att fylla i sprickorna som har uppstått.

 1. Rengöring. Börja med att rengöra sprickan noggrant från smuts och damm.

2.

Fyll sprickan. Använd träfyllning som är avsett för parkettgolv.

Träfyllmedel finns i olika nyanser för att matcha träets färg så nära som möjligt.

Applicera träfyllmedlet i sprickan med hjälp av en spackel eller en trähacka.

Se till att fylla sprickan helt och jämna ut ytan så att den blir jämn med resten av golvet.

Låt träfyllmedlet torka enligt tillverkarens anvisningar.

Därefter följer du samma arbetsgång som för att laga repor. Slipa och ytbehandla på liknande sätt som vi redogjorde för i avsnittet om repor, beroende på hur stor sprickan är.

Notera att reparation av sprickor i parkettgolv kan vara utmanande och kräver noggrannhet för att uppnå ett bra resultat. Om sprickan är djup eller omfattande kan det vara bäst att rådfråga professionella golventreprenörer för att få rätt hjälp och råd. De kan utvärdera sprickans omfattning och ge dig rekommendationer för att reparera den på bästa möjliga sätt.

LAGA - Bucklor & intryck

Har du tappat tunga föremål på din parkettgolv och har nu en inbuktning i golvet? Eller låtit soffan stå på parketten utan möbeltassar och nu är det delar av golvet som blivit intryckt?

Detta är vad du kan göra för att lösa dessa skador.

 1. Avlägsna smuts. Börja med att rengöra området runt bucklan eller intrycket noggrant för att avlägsna smuts och damm.

  Du kan använda en dammsugare eller en mjuk borste för att rengöra sprickan.

2.

Få träfibrerna att resa sig. För att försöka lyfta och reparera bucklan eller intrycket kan du använda ånga eller fuktbehandling.

Placera en fuktig trasa över det drabbade området och stryk på med en varm strykjärn eller använd en ångstråle på låg värme över bucklan. 

Ånga eller fukt kan hjälpa till att mjuka upp träet och göra det mer formbart.

3.

Jämna ut. När träet har blivit mjukt kan du använda ett tryckverktyg, som en gummiklubba eller en liknande platt yta, för att försiktigt pressa ner bucklan.

Arbeta försiktigt och gradvis, och applicera tryck jämnt över ytan tills bucklan minskar i storlek eller försvinner.

Var noga med att inte överdriva trycket och skada området ytterligare.

4.

Slipa. Efter att du har justerat ytan kan du försiktigt slipa den för att jämna ut den med resten av golvet.

Använd ett fint sandpapper eller en slipmaskin för att göra ytan jämn och förbereda den för ytbehandling.

Applicera sedan en lämplig ytbehandling, som lack eller olja, enligt tillverkarens instruktioner.

Fläckar på parkettgolv

Spiller man eller tappar något färgande, som till exempel bläck eller rödvin, så kan parkettgolvet få en permanent fläck. 

Även vissa kemikalier och starka rengöringsmedel kan vara skadliga för parkettgolv och orsaka missfärgning eller skador på ytan. Ska du testa en ny produkt för golvet prova då alltid på en liten och osynlig del av golvet för att säkerställa att parketten tål medlet.

Har skadan kanske redan skett, så kan det finnas olika sätt att lösa detta.

Hur tar man bort fläckar på parkettgolv?

Att ta bort fläckar från parkettgolv beror på typen av fläck och hur djupt den har trängt in i träet. Här är några allmänna metoder för att ta bort fläckar från parkettgolv. Kom ihåg att alltid testa rengörings- eller fläckborttagningsmetoder på en liten och osynlig del av golvet först för att se till att de inte skadar eller missfärgar parketten.

Omedelbar rengöring. Om du märker en ny fläck på parkettgolvet är det bäst att agera snabbt. Torka genast bort eventuella spill med en mjuk trasa eller papper. Undvik att gnugga fläcken, eftersom det kan sprida den och orsaka mer skada.

Mild rengöring. För de flesta fläckar kan du använda en mild rengöringslösning för att ta bort dem. Blanda några droppar mild diskmedel eller parkettrengöring med varmt vatten. Fukta en trasa med lösningen och torka försiktigt över fläcken. Torka sedan av med en ren, fuktig trasa för att avlägsna eventuella rester av rengöringsmedlet.

Hitta rätt hjälp till ditt golv

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför golvrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. 

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Fläckborttagningsmetoder

Oljebaserade fläckar
Använd en trasa fuktad med en oljebaserad fläckborttagningsprodukt. Applicera väldigt försiktigt på fläcken och torka av med en ren trasa.

Vattenbaserade fläckar
För fläckar som orsakas av vatten, till exempel dryckesspill, kan det hjälpa att torka av med en fuktig trasa och sedan försiktigt torka torrt.

Bläckfläckar
Bläck kan vara svårt att ta bort. Du kan prova att applicera lite tandkräm eller aska på fläcken och försiktigt gnugga den med en mjuk trasa.

Hårdnade fläckar
För fläckar som har blivit hårda, som tuggummi eller vax, kan du använda en ispåse för att frysa fläcken och sedan försiktigt skrapa bort den med en plastskrapa. Var noga med att inte repa ytan. Använd inga skarpa föremål eller metall.

Om fläcken inte går bort och du är osäker på hur du ska behandla den, är det bäst att kontakta professionella golvvårdsexperter. De kan ge dig råd om lämpliga metoder och produkter för att ta bort specifika fläckar från ditt parkettgolv.

Hur får man bort fuktfläckar?

 • Om en fuktfläck inte går bort med milda fläckborttagningsmetoder kan du prova att använda värme. 
 • Placera en tunn trasa över fläcken och använd ett strykjärn inställt på låg värme för att värma upp området.
 • Värmen hjälper till att avdunsta fukten.
 • Var försiktig så att du inte överexponerar träet för värme och förbränner eller skadar ytan.
 • Testa denna metod först på en osynlig del av golvet för att se till att det inte orsakar några skador.
 • Kom ihåg att förebyggande åtgärder är viktiga för att undvika fuktfläckar på parkettgolv. 

 

Låt inte spillt vatten ligga kvar på golvet. Torka upp eventuellt spill eller fukt så snabbt som möjligt. Använd gärna mattor eller filtar under växter eller möbler för att skydda golvet från fukt.

Vattenskadad parkett

Allvarliga vattenskador på parkettgolv kan vara komplicerade att hantera och det kan vara bäst att söka professionell hjälp från golventreprenörer eller vattenskadespecialister för att säkerställa en korrekt behandling och återställning av golvet.

Att behandla vattenskadad parkett kan vara en utmanande process, men här är några åtgärder du kan vidta för att minimera skadorna och återställa golvet vid en mindre vattenskada.

Hur behandlar man en vattenskadad parkett?

 1. Det första steget är att torka upp golvet så snabbt som möjligt för att förhindra ytterligare skador och minska risken för mögel- eller mögeltillväxt. 

  Använd handdukar, mopp eller en våt-/torrsugare för att absorbera så mycket vatten som möjligt från golvet.

  Se till att även torka av eventuell fukt som kan ha trängt in i fogarna mellan parkettbitarna.

2.

Ventilera. Se till att öppna fönster och använda fläktar eller luftavfuktare för att öka luftcirkulationen och hjälpa till att torka ut golvet och omgivningen.

Detta hjälper till att förhindra fuktansamling och mögeltillväxt.

Om vattenskadan är omfattande kan det vara nödvändigt att kontrollera undergolvet för att se om det också har blivit fuktigt.

Om så är fallet kan det krävas ytterligare åtgärder, såsom att använda avfuktare eller att ta bort delar av parkettgolvet för att torka undergolvet.

3.

Slipa. Efter att golvet har torkat kan det vara nödvändigt att utföra reparationer eller kanske slipa om golvet.

Om det finns skadade eller bucklade parkettbitar som inte kan rättas till kan de behöva bytas ut.

Kontakta professionella golventreprenörer för att få råd och hjälp med att åtgärda skadorna.

4.

Ytbehandla. När golvet är helt torrt och reparationerna är klara kan det vara lämpligt att applicera en ny ytbehandling för att återställa skyddet och utseendet på parkettgolvet.

Applicera parkettlack, parkettolja eller vax enligt tillverkarens instruktioner och låt det torka ordentligt innan du använder golvet igen.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från transportfirmor. Du får då en bra första uppfattning av vad det kan kosta.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev​

TA DEL AV FLER RENOVERINGSTIPS

Missa inga tips, guider eller inspirationsartiklar när det kommer till renoveringar och hemmafix!

Ta del av matnyttig information som kan hjälpa dig med allt från att renovera köket kostnadseffektivt till att välja rätt entreprenör.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.