Så slipar du ditt trägolv

Genom att slipa och lacka ditt slitna trägolv kan du göra det som nytt igen. Nyslipade golv ger hemmet ett ordentligt lyft och är definitivt värt att lägga lite extra kärlek och omsorg på. Att slipa trägolvet är dock inte helt enkelt, det beror på hur slitet golvet är och vilket typ av maskin du behöver. Det kan lätt bli fel och golvet kan då se värre ut än innan du startade. Känner du dig osäker bör du ta hjälp av ett proffs. Men känner du att du klarar av det finns det många tusenlappar att spara på att göra det själv.

Innan du börjar med golvslipningen

Börja med att ta ut alla möbler från rummet. Kolla sedan så att det inte finns några spikhuvuden eller annat i trägolvet som kan förstöra för slipmaskinen. Gör rent golvet och se till att få bort eventuella fläckar. Gå sedan till din bygghandel för att införskaffa nödvändiga verktyg. En del utrustning så som golvslipmaskin kan du hyra. Be om hjälp för att ta reda på vilken maskin just ditt golv behöver, uppge vilket material ditt golv har, hur slitet det är, hur stor yta som ska slipas samt hur van du själv är med att slipa trägolv. Du får då hjälp med att hitta en maskin som passar dig och ditt behov.

Verktyg:
Sickel, slipkloss, lackpensel, fil, golvslipmaskin, en eller flera hammare, dammsugare, andningsmask och knäskydd.

Material:
Slippapper i olika grovlek till maskin och hand. Vattenbaserad golvlack, diskmedel, T-sprit, tvättnafta, svamp eller trasa.

Slipa ditt golv själv eller ta hjälp av duktiga hantverkare

Att slipa trägolvet

När du slipar golvet så virvlar det upp mängder med damm, se därför till att ha på dig andningsmask och stäng till in till rummet där du slipar för att slippa damm i hela hemmet. Går det inte att stänga igen dörrar kan du sätta upp fuktiga skynken som samlar upp dammet och blockerar det från att spridas vidare.

När du väl sätter igång och slipar så behöver du hålla samma takt. Går du långsamt med slipmaskinen så kommer den slipa ner mer än om du går lite snabbare. Går du ojämnt kommer alltså även golvet att bli ojämnt. När slipmaskinen är igång är det viktigt att inte stanna upp eftersom det då kommer bli fula ojämnheter som blir svåra att få bort. Starta istället slipmaskinen med valsen uppfälld, börja gå och sänk sedan ner valsen. När du ska stanna gör du tvärt om, höj först upp valsen, stäng sedan av slipmaskinen och stanna.

Slipa längs med träets riktning

En slipregel är att alltid slipa i träets längdriktning. Däremot går inte det om golvet är mönstrat, utan följ då mönstret i den mån det går. Slipa tillexempel ett fiskbensmönstrat golv diagonalt och ett längsgående rutmönster slipar du på längden. Första slipningen är med ett grövre sandpapper. När ytan är jämn och lack och/eller färg är borta slipar du med ett finare sandpapper för att minimera slipspåren. En vanlig stegring är att börja med 40-papper för att sedan gå till 60 och till sist 100.

Längs kanterna kommer inte slipmaskinen komma åt, där behöver du istället använda en kantmaskin och i hörnen en sickel för att få bort lack och färg.

Det vanligaste felet vid golvslipning

Det vanligaste felet när man slipar golvet är att man byter till ett finare sandpapper för fort. Var noggrann med det grövsta slippappret så att alla ojämnheter, lack och färg försvinner. När det är borta handlar det endast om att få bort slipspåren från golvet genom att använda finare sandpapper.

När all slipning är klar behöver du se till att få bort allt damm från golvet. Var noggrann! Är det damm kvar när du börjar lacka så kommer golvet att bli knottrigt och fult.

Ett slipat golv gör det som nytt igen

Lacka golvet

När du slipat golvet och fått bort allt damm är dags att lacka golvet. Häll ut lacken på golvet och fördel ute det jämnt med en bred lackpensel. Låt torka. Slipa trägolvet med det finkorniga sandpappret igen, dammsug och se till att få bort allt damm. Upprepa proceduren åtminstone ytterligare en gång. Ju fler gånger du lackar, desto starkare yta får du. Det brukar dock räcka med två lackningar om slitaget på golvet inte är större än normalt.

Var försiktig med ditt nya golv

Vänta i minst ett dygn innan du börjar lyfta in mattor och möbler i rummet igen – gärna längre. Ett nyslipat golv kan öka värdet på din fastighet och det blir ofta ett ordentligt lyft för bostaden. Här kan du läsa mer om renoveringar i bostadsrätt som inte kräver tillstånd, men som ökar både trivsel och värdet på din bostad. Funderar du på att lägga ett helt nytt parkettgolv, kan du läsa vad det kostar att lägga en ny fiskbensparkett här.

Vill du inte göra det själv?

Beställ en kostnadsfri offert hos oss