Så slipar du ditt trägolv

Genom att slipa och lacka ditt trägolv kan du göra det som nytt igen. Slipa golvet själv eller ta hjälp av duktiga hantverkare hos Dorunner.

Genom att slipa och lacka ditt slitna trägolv kan du göra det som nytt igen. Nyslipade golv ger hemmet ett ordentligt lyft och är definitivt värt att lägga lite extra kärlek och omsorg på.

Att slipa golvet är dock inte helt enkelt, det beror på hur slitet golvet är och vilken typ av maskin du tänker använda. Det kan lätt bli fel och golvet kan då se värre ut än innan du startade. Känner du dig osäker bör du ta hjälp av ett proffs. Men känner du att du klarar av slipningen själv finns det många tusenlappar att spara in. Men se till att inte slarva utan gör varje steg ordentligt.

Hitta hjälp via Dorunner

”Det vanligaste felet när man slipar golv är att man byter till ett finare slippapper för fort. Var noggrann med det grövsta slippappret så att alla ojämnheter, lack och färg försvinner.”

Innan du börjar slipa golvet

Börja med att ta ut alla möbler från rummet. Kolla sedan också så att det inte finns några spikhuvuden eller annat i trägolvet som kan förstöra för slipmaskinen. Dammsug, gör rent golvet noga och se till att få bort eventuella fläckar.

Nästa steg när du ska slipa golv är att gå till din bygghandel för att införskaffa nödvändiga verktyg. En del utrustning så som golvslipmaskin kan du hyra. Be om hjälp för att ta reda på vilken maskin just ditt trägolv behöver, uppge vilket material ditt golv har, hur slitet det är, hur stor yta som ska slipas samt hur van du själv är med att slipa trägolv. Du får då hjälp med att hitta en maskin som passar dig och ditt behov.

Verktyg för att slipa golv:

Sickel, slipkloss, lackpensel, fil, golvslipmaskin, en eller flera hammare, dammsugare, andningsmask och knäskydd.

Material till din golvslipning:

Slippapper i olika grovlek till maskin och hand. Vattenbaserad golvlack, diskmedel, T-sprit, tvättnafta, svamp eller trasa.

Vilka golv går att slipa?

Kom ihåg att också dubbelkolla materialet på ditt golv, för att försäkra dig om att det faktisk går att slipa om just ditt golv. En del parkettgolv kan se ut som trägolv men går inte att slipa, till exempel om det är laminatgolv eller någon annan typ av träimitation. Är det däremot ett gammalt massivt trägolv med tjock slityta är det normalt inga problem att slipa om.

Att slipa golv

När du ska slipa golvet så kommer mängder med damm att virvla upp, se därför till att ha på dig andningsmask och stäng till in till rummet där du ska slipa för att slippa damm i hela hemmet. Finns det ingen dörr att stänga igen kan du också sätta upp fuktiga skynken som samlar upp dammet och blockerar det från att spridas vidare.

Håll samma takt

När du väl sätter igång med slipningen så är det viktigt att hålla samma takt med din slipmaskin under hela processen. Går du långsamt med slipmaskinen så kommer den slipa ner mer än om du går lite snabbare. Går du ojämnt kommer alltså även golvet att bli ojämnt. När maskinen är igång är det väldigt viktigt att inte stanna upp eftersom det då kommer bli fula ojämnheter som blir svåra att ta bort. För bästa resultat så är vårt tips att istället starta slipmaskinen med valsen uppfälld, börja gå och sänk sedan ner valsen. När du ska stanna gör du tvärt om, höj först upp valsen, stäng sedan av maskinen och stanna.

Hitta golvläggare nära dig

Ska du lägga nytt golv? Ta hjälp av Dorunner för att hitta golvläggare till ditt projekt. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från golvläggarna du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Hitta hjälpen här

Slipa längs med träets riktning

En regel när det kommer till golvslipning är att alltid slipa i träets längdriktning. Däremot går inte det om golvet är mönstrat, utan följ då mönstret i den mån det går. Fiskbensparkett ska du till exempel slipa diagonalt, medan ett längsgående rutmönster bör du istället slipa på längden.

Böja med det grövre pappret

Första slipningen är med ett grövre sand- eller slippapper. När ytan är jämn och alla lager av ytbehandling i form av lack och/eller färg är borta så byter du till ett finare sand- eller slippapper för att minimera slipspåren. En vanlig stegring är att du börjar använda ett 40-papper innan du går över till 60 och till sist 100.

Längst in vid kanterna kommer din golvslip inte komma åt, där behöver du istället använda en maskin som kallas kantmaskin, och i hörnen använder du en sickel för att slipa bort lacken och färgen.

Beroende på vilket sorts golv du har ska görs slipningen göras olika

Det vanligaste felet vid golvslipning

Det vanligaste felet när man slipar golvet är att man byter till ett finare sandpapper för fort. Var noga med det grövsta slippappret så att alla ojämnheter, lager av lack och färg försvinner innan du byter. När det är borta så kan du byta till det finare pappret för slipning, och då handlar det egentligen bara om att helt och hållet jämna ut slipspåren på hela golvet.

När alla steg och all slipning är klar behöver du se till att dammsuga och torka bort allt damm från golvet. Var noggrann! Är det någon yta kvar med damm på när du ska börja med lacken så kommer golvet att bli knottrigt och fult.

Lacka golvet

När du slipat golvet och fått bort allt damm är dags att ytbehandla golvet. Häll ut all lack på golvet och fördela ut det jämnt med en bred lackpensel. Låt torka. Slipa trägolvet med det finkorniga sandpappret igen, dammsug och se till att få bort allt damm. Upprepa proceduren åtminstone ytterligare en gång. Ju fler gånger du lägger på ytbehandling, desto starkare yta får du. Det brukar dock räcka med två lager av lacken om slitaget på golvet inte är större än normalt.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din golvrenovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Var försiktig med ditt nya golv

Vänta i minst ett dygn innan du börjar lyfta in mattor och möbler i rummet igen – gärna längre.

Ett nyslipat golv kan öka värdet på din fastighet och det blir ofta ett ordentligt lyft för bostaden. Här kan du läsa mer om renoveringar i bostadsrätt som inte kräver tillstånd, men som ökar både trivsel och värdet på din bostad.

Funderar du på att lägga ett helt nytt parkettgolv, kan du läsa vad det kostar att lägga en ny fiskbensparkett här.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »