Byta golv – vad kan det kosta?

Funderar du på att byta golv men är osäker på vilka kostnader som kan tillkomma? Här har vi samlat en översikt över de kostnader du behöver tänka på när du ska lägga nytt golv.

Golvläggning är en investering som kan ge ditt hem en helt ny look med ett resultat som verkligen syns. Oavsett om du väljer ett elegant trägolv, ett praktiskt laminatgolv eller ett stilfullt klinkergolv kommer det nya golvet att skapa en helt ny känsla i ditt hem.

Kostnaden för golvläggning beror mycket på vilken typ av golv du väljer. En golvläggare tar i runda slängar 350 – 800 kr i timmen. Lägger man till kostnaden för material, förberedelser och eventuella tilläggstjänster – kan det som lägst hamna på 600 – 1200 kr per kvadratmeter för laminatgolv, medan fiskbensparkett kan kosta mellan  1 200 – 1 700 kr per kvadratmeter.

I det här blogginlägget kommer vi att ge dig en översikt över kostnaderna för att byta golv, inklusive vad det kan kosta att anlita en golvläggare och om det är möjligt att göra det själv. Vi kommer också att ta upp vanliga faktorer som påverkar kostnaden, olika golvtyper och extra kostnader som kan uppstå.

Hitta hjälp via Dorunner

”Vissa delar av golvläggningen kan kräva specialiserad kunskap och erfarenhet, och en professionell golvläggare kan se till att jobbet blir utfört på ett korrekt och effektivt sätt.”

Faktorer som påverkar kostnaden

Kostnaden för en golvläggning påverkas av flera faktorer som kan variera från projekt till projekt. Bland de vanligaste kostnaderna är material- och arbetskostnaden. Men det kan även tillkomma ytterligare kostnader beroende på om det krävs extra arbete kring förberedelsen, specialanpassade lösningar eller om man tar chansen att installera golvvärme samtidigt som man lägger det nya golvet.

Kostnad baserad på olika typer av golv

Trägolv

Trägolv kan vara vackra och hållbara, men de kan vara dyrare än vissa andra alternativ. Trägolv finns i många olika prisklasser beroende på träsort, kvalitet och mönster. 

Olika typer av trägolv är oftast klassificerade utefter sin tjocklek och hur de är tillverkade. Till exempel är massiva trägolv bland de dyrare trägolven att ha tack vare dess tjocklek, medan träfanérgolv som är ca 0.8 – 2.5 mm i tjocklek är bland de billigaste trägolven. 

Beroende på vilken typ av golv man vill ha kan kostnaden variera mellan 200 – 2 000 kr per kvadratmeter och uppåt.

Klinkers

Populära klinkergolv inkluderar klassiska keramikplattor, marmorplattor och naturstensklinker. 

Dessa material erbjuder olika stilar och färger, och är kända för sin hållbarhet, vattentålighet, enkelhet att rengöra och motståndskraft mot fukt och slitage – egenskaper som gör klinkers extra uppskattade i badrum, kök och hall. 

Klinkers kan vara mer kostsamma än trä eller laminat, men i genomsnitt ligger kostnaden för klinkers på ungefär 200 – 1 500 kr per kvadratmeter och uppåt.

Laminatgolv

Laminatgolv är ett populärt och kostnadseffektivt alternativ till trägolv. De finns i olika stilar och kvalitet. Kostnaden för laminatgolv är vanligtvis lägre än trägolv och kan vara mer prisvärt för dem med en stramare budget.

Kostnaden för ett laminatgolv varierar beroende på faktorer som kvalitet, varumärke och design. Ju mer laminatgolvet realistiskt efterliknar naturliga material som trä, sten eller marmor, desto högre blir priset. 

En uppskattning av den genomsnittliga kostnaden för olika typer av laminatgolv ligger på runt 300 – 800 kr per kvadratmeter.

Vinylgolv

Det som gör vinyl populärt är att den är lätt att rengöra och kräver inte mycket underhåll samt att vinyl är väldigt hållbar och tålig. 

Vinylgolv kan stå emot repor, fläckar, slitage och dessutom är de vattenbeständiga, vilket gör dem lämpliga för så väl badrum och tvättstugor som kök och hall. 

Vinyl kan däremot kännas plastig och har inte samma natursköna känsla som andra typer av golv – men det är ett budgetvänligt alternativ jämfört med trä, kakel eller laminat. 

En kostnadsestimat på vinylgolv ligger på ungefär 150 – 600 kr per kvadratmeter.

Kostnad baserad på yta och rum

En golvyta med enkla former och raka linjer som inte behöver anpassa sig till trappor eller svårtillgängliga utrymmen tar generellt mindre tid att installera. Ju mer komplex layout, mönster eller detalj som behövs tas hänsyn till desto mer skicklighet, tid och kunskap krävs för att lägga det nya golvet. Då kan golvmaterialet till exempel kräva specialanpassning.

Behöver underlaget där golvet ska installeras jämnas till, repareras eller tätas då är det alltid rekommenderat att kontakta en golvläggare som kan inspektera ytan och bedöma storlek, komplexitet och eventuella utmaningar som kan påverka kostnaden för att byta golvet.

Anlita en golvläggare eller göra det själv?

När du står inför valet mellan att ta dig an golvläggningen själv eller anlita en erfaren proffs är det viktigt att vara medveten om de olika övervägandena och möjliga utmaningarna som kan uppstå. 

Att ta sig an golvläggningen själv kan ge dig en känsla av kreativ frihet och möjlighet att sätta din personliga prägel på rummet. Samtidigt bör du vara medveten om att en golvläggning på egen hand kan vara en krävande uppgift, som tar tid och engagemang. För att lyckas behöver du ha tillgång till rätt utrustning och verktyg, samt vara beredd på att lära dig nya färdigheter och möta eventuella utmaningar längs vägen.

Om du känner dig osäker på dina kunskaper eller om golvläggningsprojektet är mer omfattande än du förväntat dig, kan det vara klokt att överväga att anlita en professionell golvläggare. 

En erfaren golvläggare har kunskapen och expertisen för att navigera genom alla fallgropar och problem som kan uppstå under processen. Vissa delar av golvläggningen kan kräva specialiserad kunskap och erfarenhet, och en professionell golvläggare kan se till att jobbet blir utfört på ett korrekt och effektivt sätt.

Vad kostar det att anlita en golvläggare?

En golvläggare tar vanligtvis mellan 350 – 800 kr per timme, med ett genomsnitt på mellan 500 – 600 kr per timme. 

Vissa golvläggare erbjuder även ett fast pris per kvadratmeter. 

Priset per kvadratmeter kan då variera mellan cirka 350 kr – 1000 kr beroende på golvtyp, underlag, förberedelser och omfattningen av arbetet.

Extra kostnader att ha i beaktning

Åtgärda problem med undergolv

En viktig faktor att ta hänsyn till är skicket på det befintliga undergolvet. Om undergolvet är skadat på något sätt, till exempel på grund av fuktproblem, ruttnande eller ojämnheter, ska dessa problem åtgärdas innan du lägger nytt golv.

I de flesta fall kan ett nytt golv läggas direkt på det befintliga golvet. Men skulle undergolvet behövas förberedas eller repareras kan det medföra extra kostnader. Det kan innefatta nivellering, utjämning eller förstärkning av underlaget för att säkerställa en jämn och stabil grund för golvet.

Kontrollera om det finns några tydliga skador, såsom sprickor, bucklor eller fuktfläckar. Om golvet är i dåligt skick eller har allvarliga problem, kan det vara nödvändigt att ta bort golvet och åtgärda eventuella underliggande problem innan du lägger på med nytt golv.

Borttagning av befintligt golv

Borttagning av gamla golv kan vara tidskrävande och kräva specialverktyg och material. Det är viktigt att ta hänsyn till eventuella extra kostnader som kan uppstå under förberedelseprocessen. Det kan inkludera att köpa nödvändiga verktyg och material, samt eventuella reparationer eller förstärkningar av undergolvet. En av fördelarna att anlita en golvläggare är att de oftast har alla nödvändiga verktyg för att utföra jobbet.

Eventuella tilläggstjänster

Förutom själva golvläggningen kan det finnas tilläggstjänster som du vill inkludera i projektet. Det kan vara installation av golvvärmeytbehandlingar eller efterbehandling som ger golvet extra skydd eller estetiskt värde. Dessa tillägg kan öka totalkostnaden.

elburen golvvärme under trägolv vertikal perspektiv
fiskbensparkett-behandla parkettgolv

Tips för att hålla nere kostnaderna vid golvläggning

Jämföra priser från olika leverantörer och entreprenörer

Att ta in flera offerter och jämföra priser kan hjälpa dig att få en bra uppfattning om kostnaderna och välja det mest kostnadseffektiva alternativet. Var noga med att inkludera alla relevanta kostnader, inklusive material, arbetskraft, transport och eventuella extra avgifter. 

Kom ihåg att det inte bara handlar om att hitta det billigaste priset, utan även att bedöma leverantörernas och entreprenörernas kvalitet, erfarenhet och rykte. 

Genom att jämföra priser, omdömen och tidigare referensprojekt kan du göra ett välgrundat och informerat beslut om vilken leverantör eller entreprenör som kan erbjuda den bästa kombinationen av pris och kvalitet för ditt golvläggningsprojekt.

Återanvända material

Det finns många möjligheter att spara pengar på golvmaterial genom att köpa begagnade golvplankor från andrahandsmarknader som Blocket eller Facebook Marketplace. 

Genom att leta efter golvplankor i gott skick kan du få kvalitetsmaterial till ett lägre pris. Att återanvända dessa golvplankor är inte bara kostnadseffektivt utan också miljövänligt, då det minskar behovet av att tillverka nya material.

Förbereda golvytan på förhand för att minska förberedelsekostnader

Genom att förbereda golvytan på förhand kan du minska kostnaderna för förberedelsearbetet avsevärt. 

Att ta dig tid att noggrant rengöra och reparera golvet innan du påbörjar golvläggningen kan spara pengar genom att undvika extra arbete och materialkostnader. 

Se till att ta bort eventuella gamla golvbeläggningar eller limrester, fyll i sprickor och ojämnheter, och se till att golvet är ordentligt plant.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför golvrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Att ta in flera offerter och jämföra priser kan hjälpa dig att få en bättre uppfattning om kostnaderna och välja rätt golvläggare för ditt projekt.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »