Ska du lägga golv på betongplatta? Tänk på detta!

Funderar du på att lägga in nytt golv på betongplatta? I de flesta villor finns det en betongplatta under hela huset. Om din villa har källare brukar även det golvet bestå av betong. Våtrum som badrum och tvättstugor har oftast också betongplattor som underlag.

Oavsett om du vill lägga trägolv, stengolv, laminatgolv, vinylgolv eller klinkergolv på betongplatta är det viktigt att underlaget är jämnt och rent innan golvet läggs.

I många fall måste du sedan lägga en fuktskyddsmatta för att hindra fukt från att tränga upp från betongen, samt stegljudsisolering som minskar buller när man går på golvet. Därefter är det dags att lägga golv ovanpå betongplattan.

När du ska lägga golv behöver du alltid ta hänsyn till det befintliga underlaget, och när det handlar om underlag av betong finns det en del saker att tänka på. Här reder vi ut allt som är värt att veta kring golvläggning på betongplattor.

Hitta hjälp via Dorunner

”En bra grundregel är att utgå från kvaliteten på det gamla golvet. Om golvet är felfritt och helt går det oftast bra att lägga nytt ovanpå.”

Varför består så många byggnader av betong?

Betong är ett så kallat slitskikt som ligger ovanpå ett bärande underlag. Det bärande underlaget kan vara gjort av gjuten asfalt, murbruk eller färdiga byggskivor.

Det finns mängder av olika typer av betong – till exempel flytande betong, färdigbetong och kompositbetong. Betongen har många egenskaper som främjar ett hållbart bygge, och är dessutom mycket brandsäkert. Just därför består de flesta byggnader till viss del av betong.

Viktigt att tänka på när du ska lägga golv på betongunderlag

Betongplattor utgör grunden i de flesta villor. 

Om du är husägare och planerar att göra om golvet i något rum är chansen alltså stor att det är ett betongunderlag du har att jobba med. 

I våtrum som badrum och tvättstugor finns det också nästan alltid betongplattor.

Vissa typer av golv behöver inte rivas innan du lägger nytt

Vissa golvtyper kan du lägga nytt golv direkt ovanpå – såsom kakel, plastmatta och klinker i hall eller våtrum, samt parkettgolv, trägolv eller masonit i hemmets andra rum. Ibland behöver du dock ändå riva upp golv som dessa och lägga nytt ovanpå underlaget av betong.

En bra grundregel är att utgå från kvaliteten på det gamla golvet. Om golvet är felfritt och helt går det oftast bra att lägga nytt ovanpå. Om ditt gamla parkettgolv till exempel knarrar eller har ojämna ytor är det i sin tur bäst att riva ut det först, och sedan lägga det nya golvet på betongunderlaget. Ojämnheter och slitningar kan nämligen påverka hållbarheten på det nya golvet.

Visste du att ...

Det går alldeles utmärkt att installera nya golv på betongunderlag med ingjuten golvvärme.

Innan du lägger golvet bör du förbereda underlaget

Det kan ta lite tid och kraft att installera golv på ett betongunderlag, och mycket kan gå fel. Men med rätt kunskap och förberedelser av underlaget kommer ditt nya golv att hålla i många år framöver. Om du känner dig osäker på processen är det alltid en god idé att kontakta en professionell golvläggare, om inget annat för att rådfråga kring just ditt golv.

1. Igenspackling av de sprickor och ojämnheter som finns

För att förbereda betongytan innan du lägger golv bör du först fylla i eventuella sprickor eller ojämnheter med spackel, och sedan slipa bort ojämnheter eller områden som är för höga. 

Rengör sedan ytan med en dammsugare eller hård borste för att avlägsna smuts och dammpartiklar.

2. Sedan läggs en fuktskyddsmatta ovanpå betongunderlaget

I många byggnader förekommer det alltid någon form av fuktvandring genom betongplattorna i grunden. 

Därför måste du i de flesta fall placera ut en fuktskyddsmatta eller en ångspärrfolie innan ditt nya golv läggs.

3. Stegljudsisolering minskar risken för buller

 

Vill du även dämpa gång- och stegljud på det hårda betongplattan kan det hjälpa att ha lumppapp eller golvfoam.

Lumppapp är en golvunderlag som är gjort av grövre papp och läggs då på ångspärrfolie. Medan golvfoam är en underlagsmatta av polyestenskum. Dessa används för stegdämpning, men också för att ge bra komfort samtidigt som den värmeisolerar.

Stegljudsisolering ska installeras direkt på betongplattan, ovanpå fuktskyddsmattan, innan det nya golvet läggs. Materialets tjocklek och densitet varierar beroende på vilken typ av golv du planerar att lägga.

VIKTIGT!

Ska du lägga parkettgolv eller trägolv är det viktigt att låta golvbrädorna vänja sig vid rummets temperatur. Trä är ett levande material och kommer att svälla alternativ krympa beroende på temperatur och luftfuktigheten. Lägg därför golvbrädorna i rummet de ska installeras i minst 24 timmar innan du drar igång självaste golvläggningen.

Att lägga golv direkt på betongplattor – går det?

Om du vill installera golv direkt på betongplattor, utan att behöva använda fuktskyddsmatta under, har du i grund och botten bara två val.

Det är stengolv eller textilgolv. Dessa golvtyper kan nämligen släppa igenom fukt, till skillnad från golv av trä eller plast som istället spärrar in fukten.

Valmöjligheter när du ska installera golv i källare

Om du vill lägga golv på betongunderlag i källaren är det oftast också sten- eller textilgolv (såsom heltäckningsmattor utan gummibaksida) som gäller. Det gäller även om du faktiskt använder en fuktskyddsmatta undertill.

Här är nämligen risken extra stor att golvet utsätts för fukt, vilket betyder att trägolv och parkett kan ta för mycket stryk. För att vara på säkra sidan bör du därför alltid rådfråga en golvläggare eller en besiktningsman om källarens förutsättningar innan du installerar trägolv eller parkett i en källare.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför golvläggningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Skapa en offertförfrågan och kom i kontakt med certifierade golvläggare.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »