Renovera källaren och skapa ditt eget hemmaspa

Har du en källaren som står och samlar skräp med massor av yta som skulle kunna nyttjas till annat? Tänk dig ett eget hemmaspa, en bastu eller ett relaxrum... Allt är möjligt! Här kommer några tips och idéer.

Kliar det i fingrarna efter att rusta upp och renovera källaren? Kanske vill du bygga ett spa, en bastu eller ett relaxrum?

Eftersom källaren är husets grund, finns det en del saker du bör ha i åtanke. Vi redogör för några av dem!

Hitta hjälp via Dorunner

”Källare är den perfekta ytan för att bygga en relaxavdelning. Med liten mängd insyn och ljusinsläpp kan du skapa ett riktigt mysigt och avkopplande rum”

Bygga spa, relaxrum eller bastu i källaren

Källare är den perfekta ytan för att bygga en relaxavdelning. Med liten mängd insyn och ljusinsläpp kan du skapa ett riktigt mysigt och avkopplande rum. Inred ditt relaxrum precis som du vill, från marint tema med blått och vitt kakel till japanskt tema med bambu. Här är det bara fantasin som sätter gränserna!

Beroende på yta och budget, kan du inkludera olika funktioner i din avslappnande källarvåning. Antingen skapar du bara en lugn atmosfär med liggande stolar, meditativ musik och dimrat ljus, eller så inkluderar du också en spaavdelning med massagebänk, eteriska oljor och bad. Du kan även ta in bastu och bubbelpool för att få till den där riktigt lyxiga spakänslan.

Vad kostar det att renovera källaren?

Källaren är den ytan i ett hus som kostar mest pengar att renovera om det ska göras från grunden. Man brukar räkna med att kostnaden för en totalrenovering hamnar på ca 8000–11 000 kr/kvm, plus VVS- och måleriarbete. Med totalrenovering menas en fullständig renovering av boytan utförd av hantverkare enligt svensk byggstandard.

I källare som har några år på nacken brukar vatten- och värmeledningar inte sitta prydligt i taket, och att riva gamla rördragningar och montera nya smartare rör är ett kostsamt arbete. Här kan man räkna med en kostnad på 1000–1500 kr/kvm. Att måleriarbetet dessutom är en kostsam affär beror på att man ofta behöver putsa och måla alla de grundmurar och väggar som är i direkt kontakt med marken. Annars kan fukt lätt leta sig in mellan väggarna.

Spackel och väggfärg är i regel ett olämpligt material att använda i en källare eftersom de stänger inne fukten och skapar risk för mögel och bubblor bakom färgen. Produkter som silikatfärg och kalkcementputs är mer lämpliga att använda eftersom de tillåter fukten att tränga igenom materialet utan att det skadas. Måleriarbetet i en källare brukar landa på runt 2000–2500 kr/kvm.

Glöm inte rotavdraget vid din renovering. Tar du in hantverkare för att utföra arbetet får du dra av upp till 30% av arbetskostnaden. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid rot- och rutavdrag.

Göra själv eller ta in hantverkare?

Funderar du på att ta in experthjälp eller göra allt själv? Om du väljer att utföra en del av arbetet själv, kan du komma ner i pris ganska rejält. Å andra sidan riskerar du att inte göra jobbet helt rätt, vilket kan stå dig dyrt längre fram. Kontakta gärna ett proffs om du planerar att renovera källaren för att få tips och råd i utförandet.

Hos oss hittar du duktiga målare, rörmokare, elektriker och mycket mer. När du skapar ett uppdrag på Dorunner får du upp till fem kontaktförslag från våra medlemsföretag.

Checklista – 5 saker att tänka på innan du renoverar källaren

Det finns en hel del saker att tänka på om du ska göra om källaren till ett rum för relax, spa eller bastu. Här kommer några av de viktigaste punkterna:

1. Ventilation

Säkerställ att ventilationen i din källare är tillräcklig. Dålig ventilation kan leda till kondens som skapar drömförutsättningar för mögel och svamp. Dåligt för såväl bostaden och plånboken som för hälsan.

2. Fuktavledning

Om du ska inkludera bad i din källare är det viktigt att jobbet görs rätt för att inte riskera vatten- eller fuktskador. Ta hjälp av ett proffs så säkerställer du en korrekt utförd renovering!

3. Golvets lutning

Står bastu och bad på önskelistan? Säkerställ då att golvet har rätt lutning så att vattnet förs bort från det övriga golvet.

4. Radonmätning

Se till att ta reda på radonhalten i din källare – den är ofta högre i just källarutrymmen. Radonhalter får max ligga på 200 Bq/m3, men helst under 100.

5. Anmälan till kommunen

Glöm inte att du måste göra en anmälan till kommunen om du gör om källaren till en bostadsyta. Du kan även behöva ansöka om bygglov, så ta reda på det i god tid.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför renoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Badrumsrenovering