Plantera mera – från frö till skörd

Om du försår dina växter har dina små grödor bättre chanser att klara sig från att bli uppätna av sniglar och blomningssäsongen kan komma igång tidigare. Gör plats på fönsterbrädorna för här ska odlas!

Än är det ganska mörk och kallt utomhus, men saken är den att du redan nu kan börja förodla dina plantor från frö. Februari-mars är en bra period att börja driva upp dina plantor. Skapa förutsättningarna för en lummig trädgård redan nu. Hjälp vårkänslorna på traven och skrid till verket.

Om du försår dina växter har dina små grödor bättre chanser att klara sig från att bli uppätna av sniglar och blomningssäsongen kan komma igång tidigare. Gör plats på fönsterbrädorna för här ska odlas!

Använd såjord när du ska så dina frön. Den är speciellt framtagen för just nyplantering. Kolla in baksidan på fröpaketet innan du ska så, där finns alltid alla specifika råd som gäller för just din planta.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Om du försår dina växter har dina små grödor bättre chanser att klara sig från att bli uppätna av sniglar och blomningssäsongen kan komma igång tidigare”

Ätbara växter

Chili

Chili är en av de fröer du kan plantera allra tidigast på säsongen. Redan i februari-mars kan du stoppa fröerna i jorden och vänta på att de ska titta upp. Chili gillar värme och trivs i varma lägen utomhus, växthus eller liknande.

Grönkål

Grönkål är en nyttobomb som har en lång säsong. Förkultivera den i såjord från mars-maj och plantera ut när det blivit lite varmare. Grönkål kan du skörda sent på säsongen och den blir oftast godast efter ett par frostnätter utomhus.

Plommontomater

Tänk dig att kunna skörda en varm solmogen tomat mitt i högsommaren. Det kan du göra, om du sätter fröna i jorden under februari-april. Det finns många olika färger och former på tomater – välj en sort du gillar och njut.

När dina små skott börjat titta upp ska de avhärdas, vilket betyder att de ska stå utomhus ett par timmar varje dag. Det blir lite spring med plantorna in och ut, men som tack för allt slit kommer du att få starka motståndskraftiga växter. Men se upp för frosten!

Blommor

Solboll

Solboll är vacker både som rabatt- och snittblomma. Solbollen är som man kan ana av namnet, en gul boll. Stjälken är lång och stark och blomman är som en boll på toppen. En hållbar ettårig favorit som är enkel att torka och behåller färg och form under lång tid. Förså den mellan februari-april.

Luktärtor

Finns det något mer väldoftande än luktärtor? Luktärtorna kan du börja förså i april och de ska planteras ut när jorden är uppvärmd.

Praktvädd

Praktvädd är en vacker blomma som även är hållbar på snitt. Om du plockar in en knopp får följa hela utvecklingsresan från knopp till utslagen blomma i vasen. Förkultiveras inomhus i såjord under mars-maj.

Har säsongen redan passerat? Läs mer om höstplanteringar här.

”Tänk dig att kunna skörda en varm solmogen tomat mitt i högsommaren. Det kan du göra, om du sätter fröna i jorden under februari-april”.

Trädgård & uteplats

Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord. Vi hjäper dig att hitta rätt lösning för just dina förutsättningar.
Går du i tankarna att bygga en inglasad altan, ett extrarum som du kan vistas i oavsett väder? Möjligheterna är många beroende på hur du vill använda din inglasade altan. Här har vi har samlat våra bästa tips för att du ska få ditt drömrum på plats!
Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.
Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? I det här inlägget tipsar vi om hur du skapar en trädgård som just passar dig.
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om är det bra att ta in ett proffs som kan hjälpa er. Med rätt så enkla medel så kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det.