3 tips för dig som planerar att bygga växthus!

Är det dags att bygga det där efterlängtade växthuset i sommar? Innan du startar bör du ha en bra plan för hur du vill att ditt växthus ska se ut och överväga att anlita ett proffs. Vill du odla grönsaker eller bara ha en mysig plats där du kan ha alla dina blommor i året om? Vi har samlat några tips som du kan tänka på innan du börja bygga ditt växthus.  

Planera och budgetera

Det är viktigt att planera vart du vill ha ditt växthus och vilja funktioner det ska ha. Tänk på vad du vill ha för glas, hur tjocka aluminiumprofilerna i stommen ska vara samt hur många takluckor du vill ha för att kunna vädra när det blir för varmt. Sidohöjden på ditt växthus är något som kan göra stor skillnad. Om du till exempel väljer ett växthus med en höjd på 2 meter istället för 1,45 får du automatiskt mer odlingsyta, eftersom de flesta växter växer uppåt.  

Tänk på läget

Läget på ditt växthus viktigt. Det är inte alltid säkert att ett söderläge är en bra placering för ditt växthus eftersom det kan bli för varmt. Mät upp marken du har tänkt för ditt växthus och se hur solen går under dagen. Västläge med sol halva dagen är ofta bättre än ett söderläge under hela dagen. Vind påverkar även temperaturen i växthuset och därför kan det vara bra att välja ett läge där det i mestadels får stå i lä. Om ditt växthus står i ett läge där det utsätts för en del vind är det viktigt att det är markförankrat.

El, vatten och grund

När du ska inreda ditt växthus krävs det en hel del eftertanke. Du vill ha en bra arbetsyta, plats för krukor och växter, samt en plats där du kan sitta ner en stund och njuta av ditt växthus. Att ha vatten i ditt växthus är att rekommendera eftersom dina växter behöver en hel del vatten. Om du har indraget vatten kan du även ha ett automatiskt bevattningssystem, vilket underlättar skötseln av dina växter. El är också viktigt för att kunna ha belysning och frostvakt under de mörkare och kallare månaderna på året.

Kom ihåg att oavsett vilken grund du väljer är det viktigt att den har ventilerande funktioner, för att luften inte ska bli för torr i växthuset. 

Psst! Kom ihåg att du alltid kan hitta ett proffs nära dig som kan hjälpa dig att bygga ditt växthus. Om växthuset dessutom är i anslutning till ditt boningshus kan du ansöka om ROT-avdrag för arbetskostnaden. Lär dig mer om rotavdraget här.