3 tips för dig som planerar att bygga växthus

Vill du odla grönsaker eller bara ha en mysig plats där du kan ha alla dina blommor i året om? Vi har samlat några tips som du kan tänka på innan du börja bygga ditt växthus.

Är det dags att bygga det där efterlängtade växthuset i sommar? Innan du startar bör du ha en bra plan för hur du vill att ditt växthus ska se ut och överväga att anlita ett proffs

När du planerar att bygga ett växthus finns det tre grundläggande faktorer du bör tänka på. Takhöjden av växthuset, solläget och ventilationen. 

Dessa kommer att lägga grunden för ditt växthus och skapar en miljö som ger bra förutsättningar för dina framtida plantor ska frodas.

Hitta hjälp via Dorunner

”Om du till exempel väljer ett växthus med en höjd på 2 meter istället för 1,45 får du automatiskt mer odlingsyta, eftersom de flesta växter växer uppåt.”

Planera och budgetera

Det är viktigt att planera vart du vill ha ditt växthus och vilja funktioner det ska ha. Tänk på vad du vill ha för glas, hur tjocka aluminiumprofilerna i stommen ska vara samt hur många takluckor du vill ha för att kunna vädra när det blir för varmt. 

Sidohöjden på ditt växthus är något som kan göra stor skillnad. Om du till exempel väljer ett växthus med en höjd på 2 meter istället för 1,45 får du automatiskt mer odlingsyta, eftersom de flesta växter växer uppåt.  

Tänk på läget

Läget på ditt växthus viktigt. Det är inte alltid säkert att ett söderläge är en bra placering för ditt växthus eftersom det kan bli för varmt. Mät upp marken du har tänkt för ditt växthus och se hur solen går under dagen. 

Västläge med sol halva dagen är ofta bättre än ett söderläge under hela dagen. Vind påverkar även temperaturen i växthuset och därför kan det vara bra att välja ett läge där det i mestadels får stå i lä. Om ditt växthus står i ett läge där det utsätts för en del vind är det viktigt att det är markförankrat.

El, vatten och grund

När du ska inreda ditt växthus krävs det en hel del eftertanke. Du vill ha en bra arbetsyta, plats för krukor och växter, samt en plats där du kan sitta ner en stund och njuta av ditt växthus. Att ha vatten i ditt växthus är att rekommendera eftersom dina växter behöver en hel del vatten. Om du har indraget vatten kan du även ha ett automatiskt bevattningssystem, vilket underlättar skötseln av dina växter. El är också viktigt för att kunna ha belysning och frostvakt under de mörkare och kallare månaderna på året.

Kom ihåg att oavsett vilken grund du väljer är det viktigt att den har ventilerande funktioner, för att luften inte ska bli för torr i växthuset. 

Psst!

Kom ihåg att du alltid kan hitta ett proffs nära dig som kan hjälpa dig att bygga ditt växthus. Om växthuset dessutom är i anslutning till ditt boningshus kan du ansöka om ROT-avdrag för arbetskostnaden. Lär dig mer om rotavdraget här.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför bygge av din växthus löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. 

Fler artiklar inom Mark, Trädgård & Uteplats

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »