Installera en vattenmätarkonsol – allt du behöver känna till

Vill du installera en vattenmätarkonsol hemma? Läs vidare för att få reda på allt du behöver veta om installation, kostnader och fördelar.

Att installera en vattenmätarkonsol är ett viktigt steg för att övervaka din vattenförbrukning och säkerställa att din fastighets vattentillförsel och förbrukning fungerar effektivt. Men vad är egentligen en vattenmätarkonsol och hur installerar man den? Vi kommer att svara på dessa frågor och mer i den här artikeln.

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Generellt sett förväntas en väl underhållen och korrekt installerad vattenmätarkonsol hålla i många år, kanske upp till 10-15 år eller längre.

Vad är en vattenmätarkonsol för något?

En vattenmätarkonsol är en apparat som används för att mäta och övervaka vattenförbrukningen i en fastighet. Den är vanligtvis ansluten till huvudvattenledningen och ger dig möjlighet att noggrant följa din vattenanvändning i realtid.

Måste man ha en?

Att ha en vattenmätarkonsol är inte obligatoriskt för alla fastighetsägare, men det kan vara mycket fördelaktigt. Genom att ha kontroll över din vattenförbrukning kan du upptäcka läckor eller överdriven användning och därigenom minska dina vattenräkningar. För villaägare tillhandahålls själva vattenmätaren oftast av kommunen. Övrigt material som krävs för en säker installation kräver oftast professionell hjälp för att installeras. För mer information, fortsätt scrolla till “Mer än bara en installation av en vattenmätarkonsol”.

Kromad kran

Får man byta själv?

Att byta eller installera en vattenmätarkonsol kan vara en teknisk process som i de allra flesta fall kräver kunskap och erfarenhet inom VVS. Om du inte är kunnig inom området rekommenderas det att anlita professionell hjälp för att utföra installationen och säkerställa att den görs korrekt.

När behöver du installera en vattenmätarkonsol?

Installationen av en vattenmätarkonsol med avstängningsventiler bör endast utföras när kommunen har meddelat att din vattenmätare behöver bytas ut. Det är viktigt att följa kommunens riktlinjer och rekommendationer för att säkerställa en korrekt installation.

Olika typer av vattenmätarkonsol

Det finns ett antal olika märken och modeller av vattenmätarkonsoler på marknaden idag, var och en med sina egna unika funktioner och fördelar. 

Bland dessa märken är Beluco, Armatec och Ahlsell framträdande. Belucos vattenmätarkonsoler är kända för sin pålitlighet och precision, vilket gör dem till ett populärt val bland fastighetsägare. 

Armatec erbjuder vattenmätarkonsoler som är kända för sin robusthet och långvariga prestanda, vilket gör dem idealiska för användning i olika miljöer och förhållanden. Å andra sidan erbjuder Ahlsell vattenmätarkonsoler som kombinerar både prestanda och användarvänlighet, vilket gör dem till ett mångsidigt alternativ för olika fastigheter och installationer. 

Oavsett vilket märke du väljer, är det viktigt att noggrant överväga dina specifika behov och krav för att välja den bästa vattenmätarkonsolen för din fastighet.

Vattenmunstycke på en trädgårdsslang
Vattenmätarkonsol

Garantier

Garantin för en vattenmätarkonsol i Sverige kan variera beroende på tillverkaren och säljaren. Vanligtvis erbjuds en garanti på minst ett år, men vissa tillverkare kan erbjuda längre garantitider, kanske upp till fem eller tio år. Det är viktigt att kontrollera garantivillkoren vid köp av en vattenmätarkonsol för att vara medveten om eventuella begränsningar och villkor.

Livslängd

Vad beträffar den förväntade livslängden för en vattenmätarkonsol, kan detta också variera beroende på olika faktorer såsom användningsmiljö, kvalitet på installationen och tillverkningskvalitet på konsolen själv. Generellt sett förväntas en väl underhållen och korrekt installerad vattenmätarkonsol hålla i många år, kanske upp till 10-15 år eller längre. Emellertid kan det finnas situationer där en konsol behöver ersättas tidigare på grund av slitage, skador eller förändringar i fastighetens behov eller infrastruktur. Att följa tillverkarens rekommendationer för underhåll och genomföra regelbundna inspektioner kan hjälpa till att förlänga livslängden på en vattenmätarkonsol.

Vad ingår i tjänsten att installera en vattenmätarkonsol?

  • Installation av själva vattenmätarkonsolen, vilket innefattar montering av avstängningsventiler före och efter mätaren, en bygel för fästning på exempelvis en vägg samt en skjutbar kopplingshylsa.

 

  • Garanti på vattenmätarkonsolbytet för att säkerställa dess funktion och hållbarhet.

 

  • Ansökan om rotavdrag hos Skatteverket för eventuell skatteavdrag på arbetskostnader.

 

  • Servicebil för att säkerställa en smidig och effektiv installation, inklusive kostnader för trängselskatt, diesel och framkörning.
Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

 ”Med våra professionella VVS-montörer kan du vara trygg med att installationen blir korrekt utförd och att du får ut det mesta av din vattenanvändning.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

TIPS inför RENOVERINGEN

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.

Mer än bara en installation av en vattenmätarkonsol

Vid installation av en vattenmätarkonsol kan olika material behövas beroende på specifika krav och förutsättningar för installationen. Vanliga material som kan komma att användas inkluderar: 

Vattenmätarkonsol

Själva konsolen som fungerar som fäste för vattenmätaren och inkluderar avstängningsventiler före och efter mätaren, en bygel för fästning på väggen och en skjutbar kopplingshylsa.

Rör och rördelar

För anslutning av vattenmätarkonsolen till vattenledningen kan det behövas rör och olika typer av rördelar som kopplingar, anslutningsrör och eventuellt T-kopplingar eller andra anpassade delar beroende på installationens behov.

Packningar och tätningsmedel

För att säkerställa tätningar och förhindra läckage kan olika typer av packningar och tätningsmedel användas vid installationen.

Fästdon och skruvar

För att säkra vattenmätarkonsolen på plats krävs olika typer av fästdon och skruvar, inklusive väggankare eller andra fästsystem beroende på väggens material och struktur.

Skydd och isolering

För att skydda installationen och säkerställa optimal prestanda kan det vara nödvändigt att använda skyddande material såsom isoleringsmaterial för att förhindra frysning av vattenledningen under kalla förhållanden.

Eventuella specialverktyg

Beroende på installationens komplexitet och specifika krav kan olika specialverktyg behövas för att utföra installationen på ett säkert och korrekt sätt.

Kostnader och praktisk information

Att ordna med installationen av din vattenmätarkonsol kan vara en knepig uppgift, men oroa dig inte – vi är här för att hjälpa till, till ett rimligt pris. Generellt, så ligger kostnaden för installationen runt 7000 kr, efter rotavdrag.

Innan rot-avdraget kan den totala kostnaden hamna på cirka 10 000 kr, men priserna kan variera beroende på var du bor och vilka erbjudanden som är tillgängliga. Notera materialkostnaden, som vanligtvis ligger på 2000 kr.

I dom flesta kommunerna finns specifika regler och krav när det gäller installation av vattenmätare. För att få detaljerad information om reglerna och kraven för varje kommun, besök gärna deras officiella webbplatser:

– Göteborgs stad: Länk till Göteborgs stads webbplats om installation av vattenmätare

– Stockholms stad: Länk till Stockholms stads webbplats om installation av vattenmätare

Att få din vattenmätarkonsol installerad är viktigt för att hålla koll på din vattenanvändning och det är en investering som verkligen lönar sig på sikt. Med våra professionella VVS-montörer kan du vara trygg med att installationen blir korrekt utförd och att du får ut det mesta av din vattenanvändning.

När det gäller att byta ut din vattenmätarkonsol så kan det kännas lite ovant, men oroa dig inte – vi har stor erfarenhet av det här. Hos oss erbjuder vi en fastpristjänst för att byta ut vattenmätarkonsoler, så du vet alltid vad det kommer kosta dig. Priset kan variera något beroende på vilken typ av konsol du väljer och hur komplicerad installationen blir, men vi håller dig informerad längs vägen. Vill du få upp till 5 offerter att jämföra och mer information om våra tjänster? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna.

Fler artiklar inom "Underhåll av stammar och hus"

Vad kostar det att åtgärda fuktskada i krypgrund?

Har du drabbats av fuktskador? Hur stora kostnaderna blir beror främst på var fuktskadan har drabbat ditt hem eller din fastighet. Här besvarar vi de mest relevanta frågorna; hur farligt är det med fuktskador, när bör jag ta itu med problemet och vilka metoder finns tillgängliga för att åtgärda dem – och framför allt: Vad blir kostnaden?

Läs mer »
Stambyte

Stambyte – vi svarar på de vanligaste frågorna

Frågorna är ofta många när det börjar dra ihop sig till ett stambyte. Vad innebär ett stambyte? Kan du bo kvar i villan eller lägenheten under tiden? Och hur lång tid tar det? Vi ger dig svar på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när stammarna måste bytas.

Läs mer »
Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!