Hjälp! Har min färg blivit gammal?

En öppnad färgburk kan hålla i flera år om du förvarar den på rätt rätt. Men hur gammal färg kan man egentligen använda? Och vad händer om du målar med en för gammal färg? Det ger vi dig svaret på i denna artikel.

Har du gammal färg ståendes som du vill återanvända? Då är det viktigt att kontrollera om den fortfarande är av god kvalitet innan du börjar. Generellt kan man säga att gammal målarfärg som har förvarats på ett svalt, mörkt ställe är okej att använda, medans gammal målarfärg som har utsatts för solljus, frost eller värme troligtvis inte längre är av god kvalitet.

Hur länge en färgburk håller beror på färgtypen, hur den förvaras och hur ofta den används. Men hur gammal färg kan man egentligen måla med, vad händer om man målar med gammal färg och vad ska man göra om den blivit gammal? I detta inlägg reder vi ut några vanliga frågetecken som finns kring färg och dess hållbarhet.

Hitta hjälp via Dorunner

”En färgburk kan hålla i flera år om du förvarar den på rätt sätt”

Hur gammal färg kan man använda?

En färgburk kan hålla i flera år om du förvarar den på rätt sätt. Men att sätta ett bäst-före-datum på målarfärg är i de flesta fall svårt, eftersom förhållanden och förutsättningar skiljer sig åt ganska markant.

Se och lukta på färgen

Därför är vår starkaste rekommendation alltid att se, lukta och känna efter när du gör din bedömning om färgen är bra nog att kunna användas eller inte. Här finns några steg du kan prova för att testa din färg:

  1. För att kunna avgöra färgens skick behöver du först röra om ordentligt, helst med en målarvisp. Det finns en risk att färgen delar sig när den får stå länge nämligen.
  2. Titta på konsistensen: ser den normal ut? Är den slät och utan klumpar?
  3. Titta på kulören: Hur ser färgens kulör ut? Är den jämn och utan missfärgningar?
  4. Lukta på färgen: luktar den som den brukar lukta?

 

Är svaret är JA på ovan frågor? Då kan du med största sannolikhet slappna av och sätta igång med din målning som planerat. Men var lite vaksam när du väl börjar måla på dina väggar också, det skadar inte.

Är du fortfarande osäker?

Då kan du testa att provmåla några drag på en pappersbit för att se om färgen torkar som den ska och att den helt enkelt inte har tappat några av dess egenskaper. Ser allt ut som vanligt ska det inte vara några konstigheter att använda färgen.

Du kan också prova att blanda en liten mängd färg med vatten. Om färgen inte blandas väl med vattnet eller bildar klumpar har färgen troligtvis gått ut och ska ej användas.

Vad händer om man målar med gammal målarfärg?

Vilket pris får man betala om man ändå beslutar sig för att måla med en dålig färg? Gammal målarfärg kan vara farlig att använda av flera anledningar. För det första kan den innehålla bly, som faktiskt kan utgöra en hälsorisk och orsaka allvarliga hälsoproblem om den andas in eller intas.

För det andra så är den inte lika effektiv som den en gång var. Gammal färg riskerar att flagna, vilket kan ge ett ojämnt och rörigt slutresultat, och dessutom skada ytan du målar på.

Slutligen kan även färgens täckförmåga försämras, vilket även det leder till en ojämn och flammig yta.

Anlita proffs till ditt målningsprojekt

Är du osäker på hur du ska få till allting rätt? Lämna över det till någon som kan, så sparar du både energi, samt får tid över till annat. Hos oss hittar du över 3500 målerifirmor som kan hjälpa dig. Det enda du behöver göra är att lägga upp ett uppdrag med det du behöver hjälp med.

Kan färg mögla?

Kan färg surna eller till och med bilda mögel? Svaret är tyvärr ja. Om du ser en mögelliknande yta på din målarfärg så har troligtvis bakterier börjat växa i din målarfärg och vi avråder dig då starkt från att använda färgen. Målar du med en möglig målarfärg kan organismerna fortsätta leva på dina väggar efter torkning vilket ger en väldigt oangenäm lukt som du inte vill ha hemma, och kan dessutom skada både din hälsa och dina väggar.

Vad gör man med gammal färg?

All typ av färg klassas som farligt avfall, även vattenbaserad färg. Så om du upptäcker att din färgburk är för gammal och inte ska användas mer, så ska den lämnas in på närmsta återvinningscentral. Det gäller även rollers, penslar och andra verktyg som har färg på sig som du inte ska återanvända, samt vatten som du har tvättat dina verktyg i. Läs mer om farligt avfall och hur det ska hanteras på Sopor.nu. Eller använd deras sökfunktion för att hitta närmsta återvinningsstation.

Vad kostar det att måla om?

Att sätta ett pris på ditt målarprojekt kan många gånger kännas svårt eftersom det finns en hel del olika faktorer som spelar in. Som tur är har vi samlat allt du behöver veta om vad det kostar per kvadratmeter att måla om.

Kan man använda väggfärg i taket?

Ska du måla taket hemma och har gammal, öppnad väggfärg ståendes? Då förstår jag att man lätt blir lite sugen på att även nyttja väggfärgen till takmålningen. Frågan är bara, går det? Håller väggfärgen för taket eller kommer den inte att fästa? 

Kort och gott så beror det på vilken typ av färg som användes tidigare.

Hur ska man förvara sin färg på bästa sätt?

Hur kan man då förebygga att utom- eller inomhusfärg blir gammal, det vill säga hur ger jag den rätt förutsättningar för att hålla länge?

Undvik kyla

En grundregel när det kommer till att förvara färg är att undvika frost och kyla överlag. Om vattenbaserade färger utsätts för köldgrader så kommer vattnet i färgen att frysa. När färgen sedan tinar blir den upptinade färgen grynig och oanvändbar. Om din färg har utsatts för låga temperaturer är det alltid bra att provmåla innan du använder den igen, så att du säkert vet att inga viktiga egenskaper har gått förlorade, så som utseende och torktid.

Undvik värme

Färgen bör heller inte stå i direkt kontakt med element, värmeledningsrör, solljus eller annan typ av värmekälla. Värmen sätter nämligen igång torkningsprocessen vilket i sin tur minskar färgens hållbarhet.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt målningsprojekt så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Räcker din gamla målarfärg?

Har du slutligen landat i att din färg är för gammal för att användas på nytt, och du istället behöver köpa ny färg till dina väggar eller ditt rum? Eller kanske är du osäker på om din gamla färg kommer räcka till ditt nya projekt? Då kan du utgå från att 10 liter väggfärg räcker till en yta på ca 50–80 kvadratmeter, räknat med två strykningar räcker alltså detta till ett rum på ungefär 20-30 kvadratmeter beroende på hur tunna lager du målar och hur förutsättningarna ser ut.

Vi ger dig 6 bra tips att tänka på när du ska förvara din färg på bästa sätt:

  1. Se till att förvara färgen i en frostfri miljö

  2. Håll färgen borta från direkt värme i form av till exempel element eller solljus

  3. Kontrollera locket på burken och se till så att det är ordentligt förslutet

  4. Färg kan med fördel förvaras upp och ner då det minskar risken för kontakt med omgivande luft och således fördröja torkningsprocessen

  5. Små färgsnuttar bör förvaras i mindre, tätslutande burkar

  6. Sätt gärna en markering på burken vilket datum färgen senast användes för att hålla koll
Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & tapetsering
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »