Gräva ut källare – vad kostar det?

Att gräva ut en källare är ett spännande projekt som kan ge ditt hem ett stort mervärde. Det är ett utmärkt sätt att öka det användbara utrymmet i ditt hem utan att behöva expandera utåt. Det är dock viktigt att tänka på kostnaderna för grävningen innan du tar dig an ett så stort projekt.

Att svara på vad det kostar att gräva ut en källare är ungefär som att svara på hur långt ett snöre är. Det är flera faktorer som spelar in, hur mycket ska grävas ur, vilken typ av mark det är och vad källaren ska användas till.

En tumregel att följa för att beräkna det totala priset är att grävningen kostar 15 000- 30 000 kr per kubikmeter och renovering/byggnation av källare runt 12 000 kr/kvm.

I den här artikeln kommer vi att diskuterar kostnaderna för att gräva ut en källare, vilka faktorer man bör tänka på innan man gräver ut och hur man kan spara pengar på projektet.

Hitta hjälp via Dorunner

”Med en större bostadsyta kan hemmets värde öka avsevärt och göra det till en värdefull investering.”

Gräva ut källare - kostnad?

Vill man utöka sin bostad kan ett alternativ vara att gräva ut källaren. Kostnaden för att gräva en källare varierar förstås beroende på storlek, djup och terräng. Ligger ditt hus på mark som främst består av jord och lera som är lätt att gräva upp, blir det billigare än om man stöter på berg eller stenblock till exempel. Genom att förstå kostnaderna för ett sådant projekt kommer du att vara bättre rustad för att fatta ett välgrundat beslut.

I allmänhet kan du räkna med att betala mellan 15 000 och 30 000 kronor per kubikmeter schaktning. För en fullständig källaromvandling inklusive slutbehandlingar som väggar, inventarier och utrustning beräknas kostnaden per kvadratmeter till cirka 12 000 kronor*

Det bör också noteras att dessa uppskattningar inte omfattar följande vilket kan öka den slutliga kostnaden:

  • Bygglov och annat pappersarbete
  • Avgifter för hyra av utrustning
  • Kostnader för arbetskraft
  • Eventuella ytterligare material som behövs för byggandet

Sammanfattningsvis är utgrävning av en källare ett stort projekt som kräver att man noga överväger faktorer som jordart, terräng och syfte. Med en större bostadsyta kan hemmets värde öka avsevärt och göra det till en värdefull investering.

*Observera att detta endast är en uppskattning och att du bör rådgöra med yrkesverksamma som specialiserat sig på källargrävning för att få en exakt kostnadsberäkning. 

En värdeökning

Enligt tjänsten Byggstarts prisdatabas ligger snittpriset för att gräva ut källare på omkring 900.000 kr.

Det är med andra ord inte ett billigt projekt men å andra sidan så utnyttjas värdet under markytan på ett bra sätt och med en större bostadsareal får ditt hus en rejäl värdeökning.

Hur mycket mer blir huset värt?

När husets boyta ökar kan man förstås vänta sig en betydlig värdeökning. Jämför med kvadratmeterpriset på hus i ditt område så kan du få en fingervisning om hur mycket mer ditt hus blir värt.

Gräver du ut för en helt ny källare så blir värdeökningen oftast större än om du har haft en oinredd källare som du har renoverat. Båda typerna av källare bidrar dock avsevärt till husets värde.

Är det dags att utöka boytan?

Ta in flera offerter och hitta bästa företaget för jobbet. Det tar bara några minuter och är helt gratis.

Räkna med några månader för totalrenovering av källaren

En totalrenovering av en källare är ett omfattande projekt och man behöver räkna med att det tar många månader. Man bör veta att i sådana här större projekt händer det att det tillkommer oanade aspekter som gör att det kan ta längre tid – och kosta mer – än man först räknat med.

Förutom grävningen måste du tänka på eventuella ytterligare byggnadsarbeten som måste utföras, till exempel grundläggning och golvläggning. Det är viktigt att ta hänsyn till detta när du budgeterar för ditt projekt.

Mycket grävning blir det

Beroende på hur mycket grävning som behövs väljer vissa husägare att hyra en grävmaskin och gräva själva, men det vanligaste är att betala en entreprenör för att göra hela jobbet. Att gräva ut en källare är ett relativt stort jobb och man ska komma ihåg att i den totala kostnaden ingår även kostnad för nya avloppsrör, dränering och isolering av grunden.

Uppskattningsvis ligger priset på mellan 15 000-30 000 kronor per kubikmeter att gräva ut en källare.

Innan man sätter igång projektet bör man veta att det även kommer grävas runt huset, inte bara under. Eventuella tillbyggnader som altaner kan komma att behöva rivas för att kunna bygga nya källarväggar och säkerställa att vattnet kan ledas bort så man inte riskerar fuktskador.

Gör en noggrann budget och överväg kostnader

Eftersom kostnaden för att gräva ut en källare är ganska hög, är det viktigt att du innan du sätter igång projektet överväger alla sammanlagda kostnader. Allt från stora till mindre utgifter ska innefattas när du lägger din budget så att det slutgiltiga priset inte blir en obehaglig överraskning. Om du känner till alla kostnader i förväg kan du försäkra dig om att du får ut det mesta av din investering.

Välj rätt entreprenör

Ta alltid in offerter från olika entreprenörer, i det här fallet bör alla ha gedigen kunskap om och väl dokumenterad erfarenhet av att gräva källare. Var också noga med att specificera dina önskemål så att entreprenören har rätt bild av vad du vill göra från början. Hittar du en duktig entreprenör kan den i sin tur bidra med viktig input utifrån sin erfarenhet.

Slutligen ska du se till att entreprenören har en giltig försäkring och är villig att visa upp bevis. Detta garanterar att du får det resultat du vill ha utan att behöva oroa dig för ekonomiska eller juridiska problem om något går fel.

Behövs bygglov för att gräva källare?

Ja, i de allra flesta fall kräver kommuner bygglov för att gräva ur och renovera din källare. Var noga med att undersöka vilka regler som gäller i din kommun och för just din typ av projekt.

Ska du gräva ur källaren?

Ta in flera offerter, läs omdöme och se tidigare referenser innan du bestämmer dig. Det tar bara några minuter och är helt gratis.

Ta hjälp av proffsen

Naturligtvis kan du sköta hela renoveringen själv. Men det är ett tidskrävande arbete och de flesta väljer att låta projektet gå på totalentreprenad, alltså att du väljer en huvudentreprenör som du skriver avtal med. Antingen har huvudentreprenören all kompetens i företaget eller så tar dem i sin tur in lämpliga underentreprenörer.

Att använda sig av en huvudentreprenören kan bli något dyrare eftersom de lägger ett extra påslag på underentreprenörernas priser, ofta runt 15%. Å andra sidan behöver du bara ha kontakt med en person istället för en för varje område. En annan fördel är att du slipper arbetsgivaransvar för de som arbetar med ditt projekt. Använder du en totalentreprenör ligger ansvaret helt på dem.

Dags att bygga och renovera källaren

När källaren väl är utgrävd så ska den ju byggas och inredas också. Här är det många saker att ta ställning till och det är viktigt att allt görs i enlighet med gällande byggnadsbestämmelser.

Renovering av en källare är ett omfattande arbete som innefattar till exempel dränering, isolering och ventilation. Dessutom tillkommer gjutning av nytt golv, upptagning för nya fönster, eventuella dragningar för vatten, el och vvs.

Kostnaden för att inreda en källare beror på vilken typ av material du väljer och projektets omfattning. Här är våra bästa tips för utgrävning av källare

Vilka villkor gäller för att bygga källare?

Det finns flera villkor att ha i beaktning när man bygger en källare avsedd att bo i. Källaren ska ha tillräcklig ventilation, isolering och dränering. Det är också viktigt att säkerställa stabilitet och vattenbeständighet för att garantera en säker boendemiljö.

Enligt lag måste takhöjden vara 2,3 meter och det måste finnas en utrymningsväg. Golvet får inte heller vara för kallt och det finns tydliga gränsvärden även för temperaturen i rummen. Det är också viktigt att källaren inte innehåller fukt och att det inte finns någon risk för att vatten tränger in i fastigheten.

Kan man använda ROT-avdraget för utgrävning och renovering av källare?

ROT-avdraget gäller för alla renoverings- och ombyggnadsprojekt på den egna fastigheten. Du kan ansöka om rotavdrag för ditt projekt på arbetskostnader upp till 50 000 kronor.

Sammanfattningsvis är utgrävning av en källare inget billigt projekt, men det kan vara väl värt investeringen om det görs på rätt sätt. Det ger ett betydande mervärde till ditt hus och skapar extra bostadsyta.

Hitta rätt entreprenör – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför att gräva ur källaren löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Bygg & renovera övrigt