Guide: Allt du behöver veta om att bygga garage

Ett garage är sällan en dålig idé! Det tycker varken din bil eller alla dina prylar som du kan gömma undan. I det här inlägget guidar vi dig genom alla frågor du kan tänkas ha inför bygget av ditt nya garage!

Drömmer du om att ha ett riktigt garage? En varm plats där du kan parkera din ögonsten. Tänk dig lyxen av att slippa skrapa bilrutorna på vintern, ha massa extra förvaring för alla saker du inte behöver eller skapa din alldeles egna verkstad. 

Ett garage kan ha många funktioner, men en sak är säker, lite extra utrymme är aldrig en dålig idé. I det här inlägget guidar vi dig genom alla frågor du kan tänkas ha inför bygget av ditt nya garage!

Bygg garage till hemmet

Hitta hjälp via Dorunner

”Oavsett var du bor är det alltid bra att du kontaktar byggnadsnämnden för att kontrollera reglerna för just ditt bostadsområde”.

Krävs det bygglov för att bygga garage?

För att bygga garage krävs nästan alltid bygglov, men det beror på några olika faktorer. Det här gäller:

  • Bygger du ett fristående garage som är under 30 kvadratmeter räknas det som ett attefallshus, vilket är bygglovsbefriat.
 
  • Du behöver ansöka om bygglov om du redan har ett attefallshus på tomten som tillsammans med garaget överstiger 30 kvadratmeter.
 
  • Ska du bygga garaget i anslutning till huset räknas det som tillbyggnad och då krävs bygglov, men då har du också rätt till ROT-avdrag.
 
  • Du ska alltid skicka in en bygganmälan till kommunen, även om bygget inte kräver bygglov.
 
  • Bifoga en kontrollplan i bygganmälan som innehåller de kontroller som ska göras och vad de avser.
 

Hur nära tomtgränsen och vägen får man bygga garage?

Garaget behöver vara minst 4,5 meter från tomtgränsen, vägen eller granntomten. Fråga dina grannar om lov om du vill bygga närmare, och få det gärna skriftligt godkänt. 

Det kan finnas krav från kommunen att inte bygga närmare än 6 meter från vägar. Oavsett var du bor är det alltid bra att du kontaktar byggnadsnämnden för att kontrollera reglerna för just ditt bostadsområde.

Hur nära tomtgränsen och vägen får man bygga garage?

Garaget behöver vara minst 4,5 meter från tomtgränsen, vägen eller granntomten. Fråga dina grannar om lov om du vill bygga närmare, och få det gärna skriftligt godkänt. 

Det kan finnas krav från kommunen att inte bygga närmare än 6 meter från vägar. Oavsett var du bor är det alltid bra att du kontaktar byggnadsnämnden för att kontrollera reglerna för just ditt bostadsområde.

Hur stort garage bör jag bygga?

Hur stort du kan bygga ditt garage beror såklart på dina förutsättningar, som storleken på din tomt, hur nära tomtgränsen och eventuell väg du kan bygga, enligt vad vi beskrev ovan. 

Vill du ha plats för annat än bilen och ha utrymme för exempelvis cyklar, verktygsbänk eller förråd? Vill du ha dubbelgarage med plats för två bilar? Regelverk, tomtstorlek, budget och drömmar avgör storleken på ditt garage.

Ska jag välja isolerat eller oisolerat garage?

Ett oisolerat garage är billigare att bygga än ett isolerat. Fördelen är att det blir kallt och luftigt, vilket skyddar bättre mot rost på bilen. Ska du däremot använda garaget till något mer, exempelvis som bilverkstad eller någon form av hobbyverksamhet är ett isolerat garage att rekommendera. 

Även om du inte planerar att använda garaget till mer än en bilplats idag, kan dina behov ändras i framtiden. Att isolera ditt garage kan därför vara en god idé, även om det kostar mer.

Vad kostar det att bygga garage?

Kostnaden för att bygga ett garage beror förstås på materialval, hur stort det ska vara, vilken hantverkare du väljer och om garaget levereras monteringsfärdigt eller ska specialbyggas efter dina egna önskemål. 

Du kan förvänta dig ett pris på mellan 4 000–12 000 kronor per kvadratmeter. När du gör en kostnadsuppskattning, glöm inte att räkna in kostnader för bygglovsansökan, ritningar, anslutning till el och vatten och eventuell uppvärmning.

Färdig byggsats eller lösvirke – vad är bäst?

Du kan välja mellan att köpa ett modulgarage, en så kallad byggsats, som sätts ihop ungefär som en gigantisk IKEA-möbel, eller ett specialbyggt garage av lösvirke. 

Vad som är bäst beror på hur mycket arbete och pengar du kan och vill lägga ner. Ett färdigmonterat alternativ är billigare och smidigare. Ett garage byggt på lösvirke höjer prislappen, men då får du ett skräddarsytt garage där du kan bestämma detaljer och funktioner som motsvarar dina önskemål och behov.

Nyfiken på carport? I det här inlägget går vi igenom för- och nackdelar med carport vs garage.

Image description

Ska jag bygga själv eller inte?

Vad som är bäst för dig beror helt på vilket insats du vill och kan lägga ner på projektet. 

Är du händig och duktig på att snickra kan det vara ett alternativ att köpa lösvirke eller en byggsats och bygga ditt nya garage på egen hand. Då kommer du också billigare undan. 

Vill du lägga ner så lite eget arbete som möjligt och få ett kvalitetssäkrat garage, är det en bättre idé att anlita hantverkare som gör jobbet åt dig.

Få hjälp med att bygga ditt nya garage​

Väljer du att anlita hjälp för bygget av ditt garage? 

Hos oss kan du jämföra offerter från många olika hantverkare.

Tips! När du jämför offerter, be alltid om en specifikation av vad som ingår i priset.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Bygg & Renovera övrigt
grävning under vinter

Gräva ut källare – vad kostar det?

Att gräva ut en källare är ett spännande projekt som kan ge ditt hem ett stort mervärde. Det är ett utmärkt sätt att öka det användbara utrymmet i ditt hem utan att behöva expandera utåt. Det är dock viktigt att tänka på kostnaderna för grävningen innan du tar dig an ett så stort projekt.

Läs mer »

Tänk på det här innan du bygger ett uterum

Du kanske är en av dem som drömmer om ett uterum att mysa i när hösten kommer, men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar? I den här artikeln hittar du det du behöver tänka på innan du börjar planera ditt uterum.

Läs mer »
Garage och carport håller din bil ren

Bygga garage eller carport – kostnader, regler & tips

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst? Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Läs mer »