Bygga bastu? Här är 10 vanliga frågor och svar när du planerar att bygga bastu

Vintersäsongen är för de flesta av oss lång och isande kall. Men vad är då egentligen mysigare än att värma upp sina stelfrusna kroppsdelar i en bastu? Här hittar du vanliga frågor och svar inför bastubyggandet, oavsett om du ska bygga själv eller ta in hjälp.

Kan man bygga en bastu själv?

Ja, man kan bygga en bastu själv, men det är inte ett projekt som rekommenderas för nybörjaren, då det kan vara svårt att få till alla moment. Det finns dock bra lösningar med byggsats med färdiga väggar och tak som inte kräver lika stora kunskaper som att bygga bastun från grunden. El-arbeten kräver dock alltid en behörig elektriker.

Vad finns det för olika typer av bastu?

Vedeldad bastu
En vedeldad bastu kräver lite mer tid och omsorg att bygga än andra bastutyper, men den ger en väldigt behaglig värme. Denna bastu kräver murstock och skorsten vilket är varför inte alla kan ha denna typen av bastu hemma.

Elektrisk bastu
Ett elektriskt aggregat är betydligt vanligare med tanke på enkelheten. Du kan trycka på en knapp så är bastun varm på ca 30-40 minuter. I dessa aggregat ligger oftast stenar som man kan kasta vatten på för att få upp luftfuktigheten.

Combiaggregat
Denna typ av aggregat kan fungera både som ångbastu och torrbastu. Den har funktionen att konstant kasta ut ånga som gör att fuktigheten går upp. Ångfunktionen går att stänga av och bastun fungerar då som en vanlig torrbastu.

Infravärme
Infraröd bastu fungerar inte som de andra bastutyperna, där luften runt omkring värms upp. Temperaturen i en infraröd bastu ligger oftast mellan 30-40 grader och istället så är det underhudsvävnaden som värms upp av den infraröda värmen. Det har även visat sig att den infraröda värmen kan ha en hälsofrämjande effekt. De infraröda strålarna kan förbättra blodcirkulationen och har använts som rehabilitering för många under flera år.

Behöver jag hjälp av ett proffs för att bygga bastu?

Du kan göra stora delar av bastu-byggandet ensam men när det kommer till installation av aggregaten och belysning behöver en behörig elektriker hjälpa dig. Här kan du hitta behöriga elektriker.

Vad kostar det att bygga en bastu?

Priset för en bastu beror på vilken bastutyp du vill ha och hur dina förutsättningar ser ut. Du kan köpa en byggsats till en bastu för 1-2 personer för omkring 20.000kr, vill du ha en större så kostar det mer. För ungefär 25.000kr får du en mindre bastustuga att ha på tomten och för 30.000 får du en bastutunna. Lägg till kostnader för bastuaggregat och eventuella tillbehör relaterat till installationen. Enklare elektriska aggregat hittar du för omkring 3000 kr och uppåt.

Vart i huset är det bäst att bygga bastu?

Det smidigaste brukar vara att bygga bastun i anslutning till badrum med tanke på att det redan är vatten framdraget och ventilationen fungerar som den ska. Om du vill ha den någon annanstans är det också möjligt, men rummet kan behöva anpassas något.

Behövs speciell ventilation i bastun?

Det är viktigt att ventilationen i bastun fungerar som den ska eftersom värme och fukt annars kan orsaka stor skada. Ta kontakt med ett proffs för att få tips och råd. Detta är speciellt viktigt ifall bastun ska ligga någon annanstans än i anslutning till badrummet.

Hur hög bör en bastu vara?

190 – 220 cm är normal takhöjd för en bastu. Ju högre den är desto mer energi och kraft behöver aggregatet ha för att värma upp bastun.

Behöver jag ett bygglov för att bygga en bastu i huset?

Normalt sett behövs inget bygglov för att bygga till någonting inomhus. Däremot kan byggnadsnämnden behöva godkänna om du väsentligt behöver ändra om vatten, avlopp och liknande. Innan du börjar bygga är det viktigt att kolla upp vad som gäller hos just dig, och inte börja bygga innan du fått ett godkännande.

Behöver jag ett bygglov för att bygga en fristående bastu på tomten?

Du får sätta upp en fristående byggnad på tomten upp till 30 kvadratmeter utan ett bygglov. Däremot kan det krävas ett godkännande från byggnadsnämnden om bastun behöver tillgång till avlopp, vatten, skorsten eller eldstad. Med bastutunnor behövs oftast varken bygglov eller ett godkännande från byggnadsnämnden. Men dubbelkolla alltid innan ni börjar bygga, för att vara helt säkra.

Kan man ha ett fönster i bastun?

Ja, du kan ha ett fönster i bastun. Men tänk på att fönstret behöver vara av härdat glas och klara temperaturförändringar för att undvika att det spricker.

Vill du inte gör det själv?

Skärmavbild 2017-07-04 kl. 11.37.49