Bygga garage eller carport – kostnader, regler & tips

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst? Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst?

Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Garage och carport håller din bil ren

Hitta hjälp via Dorunner

”Med ett isolerat garage slipper du skrapa rutor på vintern eller oroa dig för vandalism och inbrott i bilen.”

Bygga garage eller carport?

Först och främst ska du bestämma dig för om du vill ha ett garage eller en carport. Båda har sina för- och nackdelar men egentligen beror det helt på dina förutsättningar och önskemål.

Garage​

Med ett isolerat garage slipper du skrapa rutor på vintern eller oroa dig för vandalism och inbrott i bilen. Du har även en bekväm och uppvärmd yta för att exempelvis meka och byta däck. 

Att bygga ett garage kräver dock mer planering och kostar mer än en carport och du bör se till att det finns ventilation och avlopp.

Fördelar med garage:

 • Det är säkrare mot stöld.
 • Bilens skyddas från regn och snö.
 • Man kan meka med bilen inomhus.
 • Bilen får ett behagligt klimat hela året.
 • Du kan tvätta bilen utan att påverka miljön.
 • Perfekt förvaring för andra saker än bilar.

Carport​

carport-scandinavia

En carport består av ett tak och stolpar och skyddar mindre mot väder och vind än ett garage. På sommaren skuggar dock taket så du slipper sätta dig i en stekhet bil. 

Det går snabbt och smidigt att bygga och tar inte mycket plats. En nackdel är att bilen inte är skyddad mot inbrott.

Fördelar med carport:

 • Billigare än ett garage.
 • Det går snabbt att bygga.
 • En carport tar mindre plats än ett garage.
 • Rummet fylls inte av avgaser.
 • Det är lätt att parkera.

Några extra tips

Vi har samlat några tips som annars är lätta att glömma bort i planeringen. Kom ihåg att du kan jämföra offerter hos oss på Dorunner om du väljer att anlita hjälp för bygget av ditt garage eller din carport.

 • När du jämför olika offerter, be om en specifikation av vad som ingår i priset.
 • Glöm inte att räkna med eventuella extra avgifter såsom ritningar, anslutning av el, vatten och uppvärmning.
 • Du får mer användningsmöjligheter när du bygger ett isolerat garage.
 • Låt alltid professionella utföra el- och VVS-arbeten.
 • Se till att uppfarten intill garaget eller carporten är tillräckligt stor.

Vilka regler gäller?

Du får bygga ett fristående hus upp till 30 kvadratmeter med en höjd på högst 4 meter utan bygglov. Då bygger du ett så kallat attefallshus. Ska du däremot bygga garaget eller carporten i anslutning till huset räknas det som tillbyggnad och då krävs bygglov. Det finns också några saker att tänka på om du vill bygga nära tomtgränsen.

garage-utomhus-attefall

De här reglerna gäller:

 • Du ska alltid söka bygglov om bygget planeras för över 30 kvadratmeter.
 • Sök bygglov om du redan har ett attefallshus på tomten som tillsammans med garaget eller carporten överstiger 30 kvadratmeter.
 • Det behöver det vara minst 4,5 meter till tomtgränsen eller granntomten. Fråga dina grannar om lov om du vill bygga närmare, och få det gärna skriftligt godkänt.

 • Skicka alltid  in en bygganmälan till kommunen, även om bygget inte kräver bygglov.

 • I bygganmälan ska du bifoga en kontrollplan som omfattar de kontroller som ska göras och vad de avser.

Färdigmonterat eller specialbyggt?

Hur mycket arbete vill du själv lägga ner på bygget? Svaret på den frågan avgör om du ska snickra själv eller anlita hjälp. 

Du kan välja att köpa ett modulgarage som du sätter ihop själv, likt en IKEA-möbel, och du kan även anlita någon för monteringen. Väljer du att specialbygga ett garage eller en carport får du en skräddarsydd lösning, men då blir också prislappen högre.

Oavsett hur du väljer att bygga ska du se till att grunden som gjuts är av bra kvalitet. Bottenplattan bör ha en armering anpassad för att klara belastningen av bilen. 

Har du inte en bra grund blir inte heller bygget bra och du kan i värsta fall råka ut för kostsamma påföljder och behöva bygga om.

Kostnad vid bygge av garage eller carport

Kostnaden för bygge av garage eller carport varierar förstås beroende på storlek, material och om du väljer att göra det själv eller anlita en hantverkare. 

Men i regel kostar ett nytt garage mellan 4 000 – 12 000 kronor per kvadratmeter. 

Den dyrare varianten motsvarar den specialbyggda som skräddarsys efter dina önskemål och behov. Ett monteringsfärdigt garage eller carport är billigast.

garage-door

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför bygge av garage löser vi på Dorunner det åt dig.

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du kan i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Bygg & renovera övrigt
grävning under vinter

Gräva ut källare – vad kostar det?

Att gräva ut en källare är ett spännande projekt som kan ge ditt hem ett stort mervärde. Det är ett utmärkt sätt att öka det användbara utrymmet i ditt hem utan att behöva expandera utåt. Det är dock viktigt att tänka på kostnaderna för grävningen innan du tar dig an ett så stort projekt.

Läs mer »

Tänk på det här innan du bygger ett uterum

Du kanske är en av dem som drömmer om ett uterum att mysa i när hösten kommer, men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar? I den här artikeln hittar du det du behöver tänka på innan du börjar planera ditt uterum.

Läs mer »
Garage och carport håller din bil ren

Bygga garage eller carport – kostnader, regler & tips

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst? Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Läs mer »