Skapa mer boyta – våra bästa tips när du ska gräva ut källaren!

Skapa mer boyta genom att gräva ut källaren. Vi listar de regler som gäller för att källaren ska kunna gå från biyta till boyta.

Att renovera källaren för att skapa mer utrymme att umgås är verkligen på tapeten just nu. Badrum, extra sovrum, spa eller relax – möjligheterna är oändliga när det kommer till att rusta upp källaren till en boyta.

Men för att komma dit krävs en hel del jobb och byggtekniska utmaningar att lösa. Här svarar vi på några vanliga frågor kring att gräva ut källaren.

Hitta hjälp via Dorunner

”På byggsvenska innebär att gräva ut en källare att bila upp betonggolv, dränera, isolera källargolvet och gjuta nytt golv”.

Vad menas med att gräva ut källaren?

Att gräva ut en källare innebär egentligen att man i flera steg löser fuktproblematik i husgrunden. På byggsvenska innebär att gräva ut en källare att bila upp betonggolv, dränera, isolera källargolvet och gjuta nytt golv. 

I hus som har över 50 år på nacken är dessa steg väsentliga för att göra om ett muggigt, kallt och tråkigt utrymme till något man kan bo och vistas i. Fram till 1970-talet använde man nämligen en teknik där man inte isolerade betongplattan i källare, vilket kunde leda till fuktproblem längre fram.

 

Hur får jag källaren godkänd som en boyta?

I många hus är källaren ofta registrerad som en biyta, vilka egentligen inte är godkända att bo i. 

Den syftar istället till att användas för till exempel förvaring. För att få sin källare godkänd som boyta finns därmed ett antal olika krav.

  1. Radonhalten i luften får inte vara för hög.
  2. Det måste finnas en utrymmningsväg i form av en dörr eller ett fönster.
  3. Takhöjden måste vara minst 2,3 meter.
 

Om takhöjden är mindre än detta kan man sänka golvet för att källaren ska godkännas som en boyta. Omfattande renoveringar som dessa kräver ofta bygglov, så ta reda på vad som gäller för just din källare. Här kan du läsa mer om bygglov.

Hur lågt får jag sänka golvet?

Sänkning av golvet kan vara en komplicerad och kostsam affär. Men om takhöjden i din källare är lägre än 2,3 meter är det nödvändigt för att du ska kunna få utrymmet godkänt som en boyta. För att sänka golvet måste man bila upp betongen och gjuta ett nytt betonggolv.

Golvet får däremot inte ligga längre ned i jorden än vad de faktiska ytterväggarna gör, eftersom detta kan innebära stora fuktproblem inom en snar framtid. Om ytterväggarna inte är tillräckligt djupa kan dessa förlängas. 

Men se då till att den som utför arbetet har rätt kompetens och specialutrustning. Ta gärna in flera offerter och jämför priser samt omdömen innan du bestämmer dig för en hantverkare.

Hur går det till när man gräver ut källaren?

Att gräva ut källaren innebär som tidigare nämnt en hel del steg, och alla är lika viktiga för att få ett så hållbart resultat som möjligt. 

Först och främst måste befintligt betonggolv bilas upp och fyllnadsmassan grävas bort. Sedan placeras dränerande material såsom makadam på jordgolvet, ovanpå en markduk, för att suga upp fukt. Därefter placeras isolerande material såsom cellplast eller isodränskivor på markbädden.

Om man önskar golvvärme i källaren installeras det här, och dessutom läggs ett armeringsnät ut för att stärka golvet över tid. Sist men inte minst gjuts en ny betongplatta som får brinna och torka ned till en specifik fukthalt. Fukthalten beror på vilket typ av golv som ska läggas på, men här kan torktiden variera från tre till åtta veckor.

Gräv ut källaren med en hantverkare från Dorunner

Att gräva ut och renovera källaren är minst sagt ett omfattande och utmanande jobb. Man handskas med såväl värmepannor och VVS som fuktproblematik, våtrum och bärande konstruktion.

Men när allt jobb är gjort kan du med gott samvete inreda din källare enligt eget tycke och smak och njuta av din nya boyta lång tid framöver.

Vill du ta hjälp av en hantverkare för allt eller delar av din källarrenovering? Då är du varmt välkommen att skapa en offertförfrågan hos oss på Dorunner.

Vilket golv kan jag lägga i källaren?

När det kommer till vilket golv du ska välja att lägga på betongen, beror detta på hur välisolerad grunden är och huruvida du har golvvärme eller inte. Textilmaterial såsom heltäckningsmatta eller nålfilt och stenmaterial såsom klinker och granit fungerar i regel väldigt bra att lägga på betonggolvet i källaren. Detta för att de släpper igenom fukt så att den inte spärras in och orsakar problem. Material som trä eller plast släpper däremot inte igenom fukt lika bra och därför bör du vara försiktig med dem.

Vill du absolut ha trägolv i din källare, är det säkrast att få källaren besiktigad först. Om fuktvandringen i golvet bedöms som ofarlig, kan du med gott mod lägga trä ändå. Genom att lägga en luftspaltsbildande matta mellan betongen och trät kan du se till fukten tar sig ut mot väggarna, i springorna mellan trägolvet och väggen.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din utgrävning löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Bygg & Renovering
grävning under vinter

Gräva ut källare – vad kostar det?

Att gräva ut en källare är ett spännande projekt som kan ge ditt hem ett stort mervärde. Det är ett utmärkt sätt att öka det användbara utrymmet i ditt hem utan att behöva expandera utåt. Det är dock viktigt att tänka på kostnaderna för grävningen innan du tar dig an ett så stort projekt.

Läs mer »

Tänk på det här innan du bygger ett uterum

Du kanske är en av dem som drömmer om ett uterum att mysa i när hösten kommer, men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar? I den här artikeln hittar du det du behöver tänka på innan du börjar planera ditt uterum.

Läs mer »
Garage och carport håller din bil ren

Bygga garage eller carport – kostnader, regler & tips

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst? Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Läs mer »