Putsa fönster – tips och råd

Så fort vårljuset letar sig in i hemmet syns plötsligt vinterns avtryck på fönsterrutorna. Det börjar bli dags att ta sig an fönsterputsningen. Men hur ska man gå tillväga?

Så fort vårljuset letar sig in i hemmet syns plötsligt vinterns avtryck på fönsterrutorna. Det börjar bli dags att putsa fönster. Men hur ska man gå tillväga?

Ta del av våra bästa tips och fönsterputsrecept.

Du behöver

  • En sprayflaska
  • En luddfri microfiberduk
  • En poler/fönsterduk för glas
  • Luddfritt hushållspapper, ex. Torky
  • Vatten
  • Diskmedel
  • Ättika

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Recept på fönsterputsmedel

5 dl varmt vatten
några droppar diskmedel
2 msk ättika (ättikan förhindrar att resultatet blir flammigt)

Blanda allt i en sprayflaska och spraya direkt på fönsterrutorna. Rengör med en luddfri trasa, till exempel en microfiberduk.

Börja med att blanda fönsterputsmedlet

Recept på fönsterputsmedel
5 dl varmt vatten
några droppar diskmedel
2 msk ättika (ättikan förhindrar att resultatet blir flammigt)

Blanda allt i en sprayflaska och spraya direkt på fönsterrutorna. Rengör med en luddfri trasa, till exempel en microfiberduk.

Använd därefter en torr putsduk för glas eller ett luddfritt hushållspapper för att putsa upp glaset och få bort vätskan.

Passa på att rengöra fönsterbläck och foder när du ändå är i farten. Använd en separat trasa för de ytorna, då de ofta är mycket smutsiga. Den smutsen vill du inte överföra på fönsterrutorna.

Tips! Undvik att tvätta fönsterna i direkt solljus. Rengöringsvattnet torkar snabbare och resultatet kan bli randigt.

Tidskrävande och tung syssla

Det är ganska tidskrävande att putsa fönster. Totalt brukar det vara fyra sidor att putsa på varje fönster. Räkna med att varje sida tar ungefär två minuter att rengöra. Det tillkommer även tid för att byta vatten, skölja rent trasorna och rengöra bläck och foder. Det betyder att ett fönster tar omkring 10-15 minuter att färdigställa.

Om du har 10 fönster i ditt hem tar det därmed omkring 2h att putsa dem allihop. Låter det som ett högt berg att bestiga? Ta in hjälp. Hos oss hittar du tusentals städföretag i hela Sverige som gärna hjälper dig.

Rutavdrag 50% av arbetskostnaden

Med rutavdraget betalar du bara 50% av arbetskostnaden. Det gör det extra fördelaktigt att ta in hjälp vid fönstertvätten. Här är allt du behöver veta om rot- och rutavdragen.

Skippa tidningspappret

Har du hört att man ska använda tidningspapper för att putsa upp fönstret? Det är ett daterat husmodersknep som förekom när det fanns bly i trycksvärtan som putsade upp ytan. Nuförtiden används inte längre bly och tidningspappret riskerar istället att skapa flammighet på dina nytvättade fönster. Använd istället en putsduk för glas för att putsa upp ytan.

det är dags att putsa fönsterna

Det går att tvätta fönster i minusgrader

Det går att tvätta fönster i minusgrader, om du blandar i lite spolarvätska eller T-röd i rengöringsmedlet, vilket gör att vätskan inte fryser på rutan.

Har du varken tid eller ork att putsa fönsterna själv kan du låta proffsen hjälpa dig med fönsterputsningen. Hos oss hittar du duktiga städföretag som gärna står till tjänst.

Fler inlägg