Putsa fönster – tips och råd

Börjar det kanske att bli dags att putsa fönstret? Med våra bästa tips för att rengöra fönstret kan du skrubba bort alla envisa vinterfläckar snabbt och enkelt!

Så fort vårljuset letar sig in i hemmet syns plötsligt vinterns avtryck på fönsterrutorna. Det börjar bli dags att putsa fönster. Men hur ska man gå tillväga?

Ta del av våra bästa tips och fönsterputsrecept.

Hitta hjälp via Dorunner

”Undvik att tvätta fönsterna i direkt solljus. Rengöringsvattnet torkar snabbare och resultatet kan bli randigt.”

Du behöver:

  • En sprayflaska
  • En luddfri microfiberduk
  • En poler/fönsterduk för glas
  • Luddfritt hushållspapper, ex. Torky
  • Diskmedel
  • Vatten
  • Ättika

Recept på fönsterputsmedel​

5 dl varmt vatten
några droppar diskmedel
2 msk ättika (ättikan förhindrar att resultatet blir flammigt)

Blanda allt i en sprayflaska och spraya direkt på fönsterrutorna. Rengör med en luddfri trasa, till exempel en microfiberduk.

Börja med att blanda fönsterputsmedlet

Använd därefter en torr putsduk för glas eller ett luddfritt hushållspapper för att putsa upp glaset och få bort vätskan.

Passa på att rengöra fönsterbläck och foder när du ändå är i farten. Använd en separat trasa för de ytorna, då de ofta är mycket smutsiga. Den smutsen vill du inte överföra på fönsterrutorna.

Tips! Undvik att tvätta fönsterna i direkt solljus. Rengöringsvattnet torkar snabbare och resultatet kan bli randigt.

Skippa tidningspappret

Det är ganska tidskrävande att putsa fönster. Totalt brukar det vara fyra sidor att putsa på varje fönster. Räkna med att varje sida tar ungefär två minuter att rengöra. 

Det tillkommer även tid för att byta vatten, skölja rent trasorna och rengöra bläck och foder. Det betyder att ett fönster tar omkring 10-15 minuter att färdigställa.

Om du har 10 fönster i ditt hem tar det därmed omkring 2h att putsa dem allihop. Låter det som ett högt berg att bestiga? Ta in hjälp. Hos oss hittar du tusentals städföretag i hela Sverige som gärna hjälper dig.

Tidskrävande och tung syssla

Har du hört att man ska använda tidningspapper för att putsa upp fönstret? Det är ett daterat husmodersknep som förekom när det fanns bly i trycksvärtan som putsade upp ytan. Nuförtiden används inte längre bly och tidningspappret riskerar istället att skapa flammighet på dina nytvättade fönster. Använd istället en putsduk för glas för att putsa upp ytan.

Det går att tvätta fönster i minusgrader

Det går att tvätta fönster i minusgrader, om du blandar i lite spolarvätska eller T-röd i rengöringsmedlet, vilket gör att vätskan inte fryser på rutan.

Har du varken tid eller ork att putsa fönsterna själv kan du låta proffsen hjälpa dig med fönsterputsningen. Hos oss hittar du duktiga städföretag som gärna står till tjänst.

Rutavdrag 50% av arbetskostnaden

Med rutavdraget betalar du bara 50% av arbetskostnaden. Det gör det extra fördelaktigt att ta in hjälp vid fönstertvätten. Här är allt du behöver veta om rot- och rutavdragen.

Hitta duktiga städföretag – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför städningen löser vi på Dorunner det åt dig. 

Vår digitala tjänst matchar ihop dig med proffsiga städföretag i din närhet och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat städföretaget hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Din digitala offertjämförelse tjänst. Skapa en gratis offertförfrågan. Vraka och välj bland flera leverantörer. Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Fler artiklar inom Städ
stora fönster i vit sovrum

Hemstädning – vad kostar det & vad ingår?

Kostnaden för en städtjänst kan variera stort eftersom både frekvensen och typ av tjänst kan skilja sig åt. Du kan få hjälp allt från veckovis till årsvis, inom en mängd olika saker. Därför kan det vara svårt att avgöra vilken typ av tjänst som bäst passar dina behov – vi hjälper dig!

Läs mer »