Eluttag utomhus – det här bör du tänka på

Att tända grillen, slå på utebelsyningen eller infravärmen ute i trädgården eller uteplatsen är något som höjer stämningen och gör att man kan, och vill, nyttja uteplatsen under större delar av året. En förutsättning för att kunna fixa stämningen är praktiska eluttag utplacerade på rätt ställen.

När det kommer till eluttag utomhus är det högre krav. Det gäller även elprodukter för utomhusbruk. Sol, vind, vatten och temperaturskillnader kräver att du är uppmärksam när du ska installera uttag utomhus. I den här artikeln går vi igenom några vanliga frågor vid installation av eluttag utomhus. Bland annat går vi igenom om du får installera dem själv; vad IP-klass är; och vad reglerna säger om placering i höjdled.

Eluttag utomhus, utplacerade på strategiska platser runt om i trädgården eller uteplatsen förenklar ofta hanteringen av diverse trädgårdsmaskiner som behöver el men det möjliggör också att du kan koppla in lampor, infravärme eller elprodukter för ett utekök för att skapa en funktionell utemiljö som är mysigare men även mer användbar under större delen av året. Med flertalet eluttag, och även strömbrytare, slipper du även använda dig av förlängningssladdar. 

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Du måste alltid anlita ett registrerat elinstallationsföretag för att sätta upp ett nytt eluttag.”

Får jag installera ett eluttag utomhus själv?

Som allt som har med el att göra gäller det att man är kunnig och vet vad man gör. Vid fasta nyinstallationer utomhus är det samma regler som gäller både inomhus och utomhus – du måste anlita ett registrerat elinstallationsföretag för att sätta upp ett nytt eluttag.

Är du nyfiken på vilka elinstallationer du får göra själv kan du läsa den här artikeln. 

Behöver du hjälp att installera ett eluttag utomhus kan du använda vår offerttjänst för att ta in offerter från upp till fem elektriker. 

Eluttag utomhus

Vad är IP-klass och vad betyder det för eluttag utomhus?

IP-klass är en speciell märkning för fuktskydd. Eluttag och elprodukter för utomhusbruk eller fuktiga miljöer är märkta med beteckningarna:

  • IPX1 = Droppskyddat
  • IPX3 = Strilsäkert 
  • IPX4 = Sköljtätt
  • IPX7 = Vattentålig

Graden av fuktighetsskydd framgår av beteckningen “IP”, följt av två siffror. Den första siffran anger till vilken grad eluttaget, eller vägguttaget, står emot inträngandet av till exempel damm, eller så kallade fasta föremål. Siffran anges från noll till sex och talar om hur tät en kapsling är, där noll betyder att den är helt oskyddad medan sex betyder att den är dammtät. 

Den andra siffran anger hur vattentät eluttaget är, eller hur bra en kapsling motstår vatten. Den anges med ett värde från noll till nio. Noll betyder att den inte har något skydd alls mot vatten medan åtta betyder att den långvarigt kan sänkas ned i vatten utan att ta skada eller bli farlig. Kort kan man säga att: ju högre siffra desto högre skydd.

Här kan du läsa mer på Elsäkerhetsverket och vad de olika IP-klasserna betyder

Hur vet jag vilken IP-klass jag ska ha till mitt eluttag?

Vilken IP-klass du ska ha på ditt eluttag bestäms av var du vill placera uttaget och vilken typ av fukt eluttaget kommer att utsättas för

Vid strilande vatten och kraftig överspolning

IP-klasser som IPX4 skyddar mot strilande vatten från alla vinklar vilket betyder att den lämpar sig för placering där den behöver stå emot regn eller annan nederbörd, som till exempel snö.

Eluttag utomhus under vinter med snö

Eluttag med klassningen IPX5 skyddar mot överspolning av vatten från munstycke medan IPX6 skyddar mot kraftig överspolning av vatten, i alla riktningar. IP-klassningen IPX6 innebär också att den är spolsäker även när en stickpropp är ansluten i uttaget. Vägguttag som till exempel IP56 är ett smart och spolsäkert eluttag. 

Eluttag på inglasad balkong

Ska du placera eluttaget på en inglasad balkong räcker det många gånger med IP-klassningen IPX1 eftersom uttaget till stor del är skyddat mot nederbörd. 

För placering av eluttag i golv

IPX7 är vattentåligt och innebär att den tillfälligt kan nedsänkas i vatten utan att ta skada, till exempel om du skulle placera uttaget på golvet på en uteplats.

Som referens är den vanligaste IP-klassen inomhus IP20, vilket betyder att den har ett visst skydd mot inträngande fasta föremål, som till exempel damm, men att den inte står emot vatten. 

Är du osäker kan du alltid höra med din elektriker.

Belysning i trädgård vid skymning

Måste man jorda eluttag utomhus?

Eluttag utomhus ska alltid vara skyddsjordade. Det är en skyddsåtgärd som betyder att ett eluttag eller apparat inte blir strömförande om det skulle uppstå ett elfel. Skyddsledaren leder bort strömmen genom de så kallade jordblecken på ett säkert sätt och skyddar dig och dina nära från att bli utsatta för ström. 

Hur vet jag om ett eluttag är jordat?​

Det är enkelt att se om ett eluttag är jordat eller ojordat. Ett ojordat eluttag är runt och saknar framförallt de metallskenor, eller jordbleck, som du hittar i ovan- och underkant av jordade uttag. Runda ojordade stickproppar passar dessutom inte i jordade uttag.

Ojordat eluttag
Ojordat eluttag
Jordat eluttag
Jordat eluttag

Behöver jag en jordfelsbrytare utomhus?​

För nya eluttag utomhus behöver du jordfelsbrytare. Det är ytterligare en säkerhetsåtgärd och ett komplement till din elcentral och de säkringar som finns i den. En jordfelsbrytare bryter snabbt strömmen om det uppstår ett fel i din elanläggning, vilket kan vara avgörande för att undvika allvarliga olyckor och brand. 

Har du äldre vägguttag utomhus sedan tidigare är det även rekommenderat att komplettera dessa med portabla jordfelsbrytare.

Om du använder elektriska apparater utomhus, som trädgårdsverktyg eller elgrillar, är det speciellt viktigt att ha en jordfelsbrytare i ett jordat uttag. Detta säkerställer att strömmen bryts om något går fel med apparaten, och skyddar både dig och din utrustning.

För äldre hus, se till att du har en jordfelsbrytare installerad, helst en som täcker alla uttag. Det är också bra att testa jordfelsbrytaren regelbundet för att säkerställa att den fungerar som den ska.

Vilken höjd ska ett eluttag utomhus vara placerat?

Det finns regler för hur högt ett eluttag utomhus ska placeras. För att begränsa risken för barnolycksfall, har Elsäkerhetsverket som krav att eluttag ska ha petskydd om de sitter under en höjd på 1,7 meter från golv och mark. Det här höjdkravet utgår dock om uttaget är petsäkert. Att eluttaget har ett självstängande lock innebär inte att det är petsäkert. 

Höjden på ett eluttag utomhus bestäms även av vilket användningsområde och vilken IP-klass eluttaget har. Till exempel, IP-klassningen IPX3 har ett krav på att placeras minst 50 cm från golv, mark eller tak. Vägguttag med högre IP-klassning har bättre vattenskydd och kan då placeras närmare golv, mark och tak. 

Sammanfattningsvis:

Tre viktiga tips och insikter att tänka på när det gäller eluttag utomhus och säkerhetsåtgärder:

  1. Använd rätt IP-klass: Beroende på var du placerar dina eluttag utomhus, behöver de ha rätt IP-klass för att skydda mot damm och vatten. Kontrollera noga IP-klassningen för dina uttag och se till att den matchar omgivningens förhållanden.

  2. Höjden är viktig: Placera dina utomhusuttag på rätt höjd. Enligt rekommendationer bör uttag som används av lekmän placeras minst 170 cm över marken för att minska risken för barnolyckor. Följ också specifika krav för IP-klasser och höjd beroende på platsen.

  3. Anlita professionell hjälp: När du installerar eller underhåller eluttag utomhus, särskilt om du saknar erfarenhet, är det klokt att anlita en behörig elektriker. De kan säkerställa att allt görs enligt säkerhetsstandarder och förebygger risker för elolyckor.

Genom att följa dessa tips och insikter kan du njuta av säker och bekväm användning av dina eluttag utomhus samtidigt som du minskar risken för olyckor och skador.

På Dorunner kan du få hjälp att hitta elektriker om du ska installera eluttag utomhus, byta från ojordade uttag till jordade eller installera jordfeslbrytare. Hos oss får du svar från upp till fem elektriker. Du gör enkelt en offertförfrågan här.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför dina elinstallationer löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom El & Värme
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.