Eluttag utomhus – säkerhetsåtgärder att hålla reda på

Visst kan du göra enklare elarbeten på egen hand om du har kunskapen. Till exempel kan du byta glödlampor, proppar, lamputtag och vissa strömbrytare samt montera sladdar och stickproppar. Men när det handlar om större eljobb, som att att byta från ett ojordat till ett jordat vägguttag är det andra förutsättningar som gäller.

Det är okej att byta ut enstaka uttag som är avsedda för högst 16 A och som finns i en egen dosa. Men när det handlar om att uppgradera från ojordat till jordat uttag, eller att byta alla uttag i ett rum, behöver du professionell hjälp från en elektriker. Felaktiga kopplingar kan vara farliga och till och med orsaka brand.

Vissa eljobb kan du göra själv om du har kunskapen och är säker på vad du gör. Men när det blir mer komplicerat eller involverar säkerhet, är det bäst att anlita en elektriker.

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Som ägare av en bostad har du ansvaret för elsäkerheten i ditt hem och bör se till att alla elarbeten utförs av kvalificerad personal.”

Måste man jorda eluttag?

När det kommer till frågan om du måste jorda eluttag, är svaret att det finns några viktiga faktorer att överväga. I hus som byggdes från och med 1994 är det generella kravet att alla vägguttag ska vara jordade. Före detta årtal fanns dock undantag där vissa rum, särskilt de med torra och isolerande golv, inte krävde jordade uttag.

Det är normalt inte tillåtet att blanda jordade och ojordade uttag inom samma rum, men det finns undantag i vissa äldre kök där vissa delar kanske inte är jordade. Detta är dock endast godkänt om risken för beröring av utsatta delar och jordade föremål är minimal.

Om du har förändrat rummets utformning sedan elinstallationen eller om det finns en blandning av jordade och ojordade uttag i ett rum, är det bäst att omedelbart kontakta ett registrerat elinstallationsföretag för att vidta åtgärder.

I princip är det inte obligatoriskt att byta ut gamla ojordade uttag, men av säkerhetsskäl rekommenderas det starkt. Sedan 1994 krävs jordade uttag i nybyggda bostäder på grund av den ökade säkerheten de erbjuder. Jordade uttag har en fördel eftersom de kan avbryta strömmen om något går fel, vilket minskar risken för elektriska olyckor.

Som ägare av en bostad har du ansvaret för elsäkerheten i ditt hem och bör se till att alla elarbeten utförs av kvalificerad personal. Byte från ojordade till jordade uttag är ett sådant arbete som måste utföras av en behörig elinstallatör eftersom det innebär att nya ledningar måste dras från elcentralen. Felaktiga kopplingar i detta sammanhang kan vara livsfarliga.

I sammanfattning, även om det inte är obligatoriskt att byta till jordade uttag i äldre bostäder, är det starkt rekommenderat för att öka elsäkerheten. För att göra detta bör du anlita en behörig elektriker, och du kan också dra nytta av rotavdrag för installationskostnaderna. Krav på jordade uttag vid nybyggnation infördes 1994, och krav på jordfelsbrytare för inomhusuttag med högst 16 ampere märkström trädde i kraft 2000.

Som ägare av en bostad har du ansvaret för elsäkerheten i ditt hem och bör se till att alla elarbeten utförs av kvalificerad personal. Byte från ojordade till jordade uttag är ett sådant arbete som måste utföras av en behörig elinstallatör eftersom det innebär att nya ledningar måste dras från elcentralen. Felaktiga kopplingar i detta sammanhang kan vara livsfarliga.

Även om det inte är obligatoriskt att byta till jordade uttag i äldre bostäder, är det starkt rekommenderat för att öka elsäkerheten. För att göra detta bör du anlita en behörig elektriker, och du kan också dra nytta av rotavdrag för installationskostnaderna. Krav på jordade uttag vid nybyggnation infördes 1994, och krav på jordfelsbrytare för inomhusuttag med högst 16 ampere märkström trädde i kraft 2000.

Hur vet jag om eluttag är jordat?

Eluttag och stickproppar måste följa de svenska lagarna och standarderna för att vara lagliga att använda i Sverige. Det innebär att de kan variera utseendemässigt från andra länder, som till exempel Storbritannien med sina tre fyrkantiga stift.

För att avgöra om ett vägguttag är jordat kan du titta på uttagets design. Jordade uttag har ett extra jordbleck. Runda ojordade stickproppar passar inte i dessa jordade uttag.

I hus byggda efter 1994 är huvudregeln att alla uttag ska vara jordade. I äldre hus kan ojordade uttag vara vanliga, särskilt i torra rum. Om du är osäker eller planerar att använda elektriska produkter med jordade stickproppar, är det bra att kontrollera uttagens design.

För säkerhetsskull, om du har ojordade uttag och använder produkter med jordade stickproppar, bör du överväga att anlita en behörig elektriker för att jorda utrymmet. Detta kan förbättra säkerheten och minska riskerna för elektriska olyckor.

Jordfelsbrytaren är avgörande

En jordfelsbrytare är ditt första försvarslinje när det kommer till att förebygga elektriska olyckor utomhus. Se till att ha en fungerande jordfelsbrytare som täcker dina utomhusuttag och testa den regelbundet för att säkerställa att den är i gott skick.

Behöver du en jordfelsbrytare utomhus?

Svaret är ja, och här är varför det är viktigt:

En jordfelsbrytare är som en livförsäkring för din elektriska säkerhet. Den bryter snabbt strömmen om det uppstår ett fel i din elanläggning, vilket kan vara avgörande för att undvika allvarliga olyckor och brand.

Om du använder elektriska apparater utomhus, som trädgårdsverktyg eller elgrillar, är det speciellt viktigt att ha en jordfelsbrytare i ett jordat uttag. Detta säkerställer att strömmen avbryts om något går fel med apparaten, skyddar både dig och din utrustning.

För äldre hus, se till att du har en jordfelsbrytare installerad, helst en som täcker alla uttag. Det är också bra att testa jordfelsbrytaren regelbundet för att säkerställa att den fungerar som den ska.

En jordfelsbrytare ett viktigt skydd mot elolyckor, och det är klokt att ha den både inomhus och utomhus i ditt hem.

Fyra viktiga tips och insikter att tänka på när det gäller eluttag utomhus och säkerhetsåtgärder:

  1. Använd rätt IP-klass: Beroende på var du placerar dina eluttag utomhus, behöver de ha rätt IP-klass för att skydda mot damm och vatten. Kontrollera noga IP-klassningen för dina uttag och se till att den matchar omgivningens förhållanden.

  2. Höjden är viktig: Placera dina utomhusuttag på rätt höjd. Enligt rekommendationer bör uttag som används av lekmän placeras minst 170 cm över marken för att minska risken för barnolyckor. Följ också specifika krav för IP-klasser och höjd beroende på platsen.

  3. Anlita professionell hjälp: När du installerar eller underhåller eluttag utomhus, särskilt om du saknar erfarenhet, är det klokt att anlita en behörig elektriker. De kan säkerställa att allt görs enligt säkerhetsstandarder och förebygger risker för elolyckor.

Genom att följa dessa tips och insikter kan du njuta av säker och bekväm användning av dina eluttag utomhus samtidigt som du minskar risken för olyckor och skador.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför dina elinstallationer löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar Dorunner
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom El & Värme
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.