Vilka elinstallationer får jag göra själv?

Vilka elinstallationer får du göra själv? Får du installera en dimmer? Byta strömbrytare? Eller koppla in en spis själv? Här listar vi det du får och inte får göra när det kommer till elarbeten.

Dags att installera el hemma? Det kan vara frestande att spara in på pengarna och riva av arbetet själv. Men glöm inte att vissa elinstallationer är olagliga att ta sig an på egen hand och måste hanteras av ett behörig elektriker. En felaktig hantering av el kan leda till såväl brand som skador, och det är dessutom ett straffbart brott. Här listar vi det du får och inte får göra när det kommer till elarbeten!

”Vid förändringar i fasta elinstallationer måste du enligt lag anlita ett registrerat elinstallationsföretag”.

Vad är elinstallationsarbete?

Elinstallationsarbete är enligt elsäkerhetslagen arbete som omfattar att:

 • koppla loss en fast ansluten elektrisk produkt från en elanläggning
 • reparera, utföra eller ändra en elanläggning
 • utföra fasta installationer av elektriska produkter till en elanläggning

I regel kan man säga att du får utföra enklare installationsarbeten själv, förutsatt att du har kunskaper om hur du går tillväga. Men vid förändringar i fasta elinstallationer måste du enligt lag anlita ett registrerat elinstallationsföretag, oavsett om du ska göra om i din nuvarande bostad eller dra ny el i exempelvis en tillbyggnad. Är du minsta osäker på hur du utför något är det alltid bättre att låta en elektriker göra jobbet.

Elarbeten du får göra själv:

 • byta glödlampor, lamphållare och trasiga proppsäkringar samt återställa utlösta automatsäkringar
 • montera skarvsladdar, sladdströmbrytare och stickproppar
 • byta befintliga strömbrytare eller vägguttag som inte överstiger 16 ampere och som är placerade i egna kapslingar eller dosor
 • reparera och byta ut komponenter i skarvsladdar och apparatsladdar som är trasiga
Kapslad strömbrytare
Exempel på en kapslad strömbrytare

Elarbeten du inte får göra själv:

 • utföra förändringar i fasta installationer
 • byta ut ojordade vägguttag mot jordade sådana
 • lägga kabel i mark
 • installera golvvärme och värmekabel på 230 volt

Vanliga frågor om elinstallationer

När behovet väl är framme kan det vara svårt att veta vad som gäller för just den elinstallationen du behöver utföra. Vi har kollat med Elsäkerhetsverket, så här kommer svar på några av de vanligaste frågorna kring vilka elinstallationer du får och inte får göra själv!

1. Får jag installera en dimmer själv?

En dimmer används för att steglöst reglera ljusstyrkan på en belysning. Det är en fast installerad elkopplare, vilket innebär att du inte får koppla den själv. Vänd dig till en kunnig elektriker för jobbet.

2. Får jag byta en dimmer själv?

Om det handlar om att byta en redan befintlig och fast inkopplad dimmer, går det bra att byta dimmer själv. Observera att dimmern inte får överstiga 16 ampere och 400 volt, och att dimmern måste vara placerad i en egen kapsling eller dosa.

Strombrytare rod

3. Får jag koppla in en strömbrytare själv?

En strömbrytare används för att till exempel tända och släcka belysning. Det är en fast installerad elkopplare, vilket innebär att du inte får installera den själv. Hör av dig till ett registrerat elbolag så ser du till att installationen blir korrekt utförd.

4. Får jag byta en strömbrytare själv?

Det är tillåtet att byta ut vissa fasta elinstallationer såsom vägguttag och strömbrytare till en med likvärdig funktion och inkoppling. Men bara om de är högst 16 ampere och 400 volt, och är placerade i en egen kapsling eller dosa. Skulle du känna dig minsta osäker på hur du utför jobbet på ett säkert sätt är det dock alltid bättre att vara på säkra sidan och kontakta en kunnig elektriker.

Exempel på Perliex vägguttag och stickpropp för installation av spis. Om du har en spis med Perilex-stickpropp får du koppla in den själv om det redan finns ett Perilex-uttag i ditt kök.

5. Får jag koppla in en spis i köket själv?

Ja och nej. Det beror på om det handlar om en spis med fast anslutning eller med stickpropp. För förstnämnda får du vända dig till ett elinstallationsföretag som jobbar med vitvaror och köksinstallationer. För det sistnämnda får du installera spisen själv.

6. Får jag installera uttag för motorvärmare själv?

El, kyla och fukt är en välkänd riskfylld kombination. Därför ska uttag för motorvärmare och motorvärmaren i sig alltid monteras av en behörig elektriker.

7. Får jag installera infravärme själv?

Infravärme kan installeras på två olika sätt. Antingen med jordad stickpropp, eller genom en fast installation där du kan justera effekten på värmen. Väljer du alternativet med stickpropp går det bra att installera den själv, medan det andra alternativet måste monteras av en behörig fackman.

Är du specifikt intresserad av att installera infravärme på terrassen eller din balkong? Då kan du läsa våra bästa tips för när du ska välja terrassvärmare!

8. Får jag installera ångdusch eller bubbelbadkar själv?

Ångduschar och bubbelbadkar är avsedda för inomhusbruk, och vanligtvis hittar du dem i badrum och andra våtrum. För dessa typer av miljöer gäller särskilda regler för elinstallationer, och du får inte utföra några installationer själv. Ta kontakt med en elektriker för att vara på säkra sidan.

Hitta behörig elektriker

Om du är fortsatt osäker på vad som gäller för just din elinstallation, kan du ta en titt på Elsäkerhetsverkets tjänst Koppla säkert. Du kan också höra av dig till behörig fackman för en konsultation. Om du behöver en elektriker på jobbet, är du varmt välkommen att skicka in en förfrågan via oss.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Belysning & el

Vilka elinstallationer får du göra själv? Får du installera en dimmer? Byta strömbrytare? Eller koppla in en spis själv? Här listar vi det du får och inte får göra när det kommer till elarbeten.

När huset ska byggas ut så är det viktigt att tänka på hur elinstallationer i tillbyggnaden utformas. Det här är…

När det blir allt kallare utomhus vill vi gärna ha allt varmare inomhus och mer energi krävs för att värma…

Golvvärme är kanske inte något man en dag plötsligt bestämmer sig för att lägga in. Ofta så är det i…

Leave a comment