Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Vi går igenom

Lys upp din trädgård, uteplats eller garageuppfart med rätt utomhusbelysning. Från smarta system till miljövänliga alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusmiljö. Vi guidar dig genom olika typer av belysning och ger tips för att hjälpa dig välja rätt. 

 

Är du ute efter dekorativ utomhusbelysning som skapar vackra miljöer eller vill du i första hand ha funktionell belysning? Dekorationsbelysning kan göra stor skillnad för trevnaden och även användas för att skapa subtila eller dramatiska effekter.

Med funktionell belysning kan du använda dina utemiljöer på ett effektivare sätt och till exempel minska risken för olyckor när du arbetar i trädgården eller skapa ett uterum du kan använda när det är mörkt. Oavsett vad du är ute efter hoppas vi att du ska hitta den information du behöver för att välja rätt utomhusbelysning i den här guiden

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Vi rekommenderar att fasadbelysningen placeras vid altandörren eller entrédörren för att underlätta navigering och öka säkerheten.”

Olika typer av utomhusbelysning

Utebelysning är ett stort område och det finns en mängd olika typer av utomhusbelysning, som alla tjänar olika ändamål och ger olika estetiska effekter. I  den här guiden har vi valt att titta närmare på följande typer av belysning:

  • Fasadbelysning
  • Trädgårdsbelysning
  • Altanbelysning
  • Underhållsbelysning

Fasadbelysning

Fasadbelysning är en viktig del av utomhusbelysning och syftar till att belysa byggnadens yttre för att förbättra estetik, säkerhet och funktionalitet. Den kan användas för att belysa specifika detaljer på fasaden, som fönster, dörrar och entréer, eller för att skapa en mer allmän belysning. 

Vi rekommenderar att dessa lampor placeras vid altandörren eller entrédörren för att underlätta navigering och öka säkerheten. Alternativt kan de också användas runt huset för att skapa en belysningseffekt som förhöjer under kvällstid.

Gör ditt val av fasadbelysning utifrån hur ditt hus och dess omgivningar ser ut. Fasadbelysning är ofta ett designelement som verkligen hamnar i blickfånget, även när den inte är tänd.

Fasadbelysning
Vägglampa från Markslöjd
Trädgårdsbelysning som lyser upp träd och buskar
Effektfull trädgårdsbelysning av träd och buskar

Trädgårdsbelysning​

Trädgårdsbelysning skapar en vacker och säker miljö i din trädgård. Den kan användas för att belysa specifika områden, eller för att skapa en mer allmän belysning.

Det finns många olika typer av trädgårdsbelysning att välja mellan, inklusive lampor, strålkastare, markspottar, pollare, lyktstolpar och ljusslingor. 

Du kan till exempel rikta markspottar upp mot ett äppelträd för att belysa stammen eller trädkronan. Det är även effektfullt under vintertid om du till exempel har en gran i trädgården.

Pollare är en särskild typ av utomhusbelysning för trädgården. De används för att belysa gångar, trappor och andra områden där det finns risk för att snubbla eller falla. De finns i många olika stilar och material, och kan placeras utmed gångar eller i rabatter. 

Tänk på att du även kan använda utomhusbelysning för att belysa dammar, fontäner och andra vattenelement i trädgården, vilket kan bli väldigt effektfullt!

Pollare
Pollare som lyser upp trädgård
Altanbelysning
Altanbelysning från Markslöjd

Altanbelysning

Altanbelysning är avgörande för att skapa en trivsam och funktionell utomhusmiljö där du kan njuta av kvällar och nätter med familj och vänner. Den kan användas för att belysa matplatsen, soffgruppen eller andra områden där du vill umgås. Eller varför inte placera belysning i trappor eller på sidorna av altanen? 

Det finns många olika typer av altanbelysning att välja mellan, inklusive vägglampor, taklampor, golvlampor, infällda spotlights (så kallade decklights), solcellsbelysning och ljusslingor.

En kombination av olika ljuskällor och armaturer kan skapa en mångsidig och stämningsfull utomhusmiljö som du kan njuta av under många år framöver.

Underhållsbelysning

Underhållsbelysning används för att belysa områden där du behöver arbeta i mörker, till exempel garage, verkstäder och förråd. Det kan även placeras i växthus om du vill ge dina plantor en extra skjuts under vinterhalvåret. 

Belysning längs gångvägar och uppfarter, är en form av underhållsbelysning, och är viktigt för att förhindra olyckor och förbättra säkerheten för både dig och besökare. Ljusarmaturer längs marken eller stolpbelysning kan användas för att skapa en jämn och tydlig belysning längs vägen.

Utomhusbelysning vid gångväg
Tomt med utomhusbelysning
Bild lånad från Markslöjd

Smart utomhusbelysning

Med system som Wiser eller Plejd kan du förvandla din utomhusbelysning till smart utomhusbelysning som erbjuder bekvämlighet, säkerhet och energieffektivitet genom möjligheten att styra belysningen på distans, schemalägga den automatiskt och anpassa ljusstyrkan efter behov. 

Integreringen med röstassistenter och sensorer gör utomhusmiljön intuitiv och säker. Med smart belysning får du en modern och praktisk lösning som också är anpassningsbar och energieffektiv.

Här är exempel på smarta funktioner du kan utnyttja om du installerar smart utomhusbelysning:

Vägglampa från Plejd för utomhusbruk
Vägglampa från Plejd med inbyggt astrour som tänds och släcks vid solnedgång och uppgång
  • Tänd och släck belysningen på distans.
  • Schemalägg belysningen så att lampor tänds och släcks automatiskt vid vissa tider eller under vissa förhållanden.
  • Justera ljusstyrkan på belysningen för att skapa önskad atmosfär.
  • Anpassa belysningen till olika situationer.
  • Styr din utomhusbelysning via en röstassistent som Google Assistant, Apple Siri eller Amazon Alexa.
  • Få notiser om din belysning, till exempel om en lampa är trasig eller om rörelsedetektorn aktiveras.
  • Använd sensorer för att tända belysningen endast när det behövs.
  • Simulera närvaro genom att tända och släcka belysningen automatiskt när du är bortrest.
  • Tänd belysningen automatiskt när du kommer hem så att du slipper leta efter strömbrytaren i mörkret.
Pollare från Markslöjd
Pollare från Markslöjd
Golvlampa på altan
Golvlampa från Markslöjd

Placering av utomhusbelysningen

När du planerar placeringen av utomhusbelysning är det viktigt att överväga syfte, inklusive säkerhet och estetik, samt arkitektur och landskap. Identifiera områden som behöver belysas för att förhindra olyckor och framhäva viktiga funktioner. Fundera på om belysningen ska användas för säkerhet, estetik, eller både och. 

 

Vi har alla olika behov när det gäller ljus. Här är några tips på vad som kan göra skillnad:

  • Ljuskällor vid mörka hörn minskar risken för att du ramlar i mörkret.
  • Belysning vid garage och uppfarter gör att det blir lättare att parkera bilen.
  • Skapa en inbjudande känsla på uteplatsen.
  • Belys vackra växter och andra detaljer i trädgården.
  • Dekorera med ljusslingor vid jul och andra festliga tillfällen.
  • Belys poolen så att du kan bada även när det är mörkt ute.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga elektriker och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

Eller så väljer du att boka elektriker till fast pris via oss. Vi har en rad tjänster inom el. Då får du svar inom 48 timmar från en behörig elektriker. Vi står sedan för garanti & försäkring om det skulle vara något.

Utomhusbelysning med solceller - för lägsta möjliga energiförbrukning

Utomhusbelysning med solceller är ett miljövänligt alternativ till traditionell belysning. Den drivs av solenergi och behöver inte kopplas in till elnätet. Det innebär att du kan ha belysning på platser där det annars inte hade varit möjligt utan eldragning.

Solcellsbelysning finns i många olika varianter, som exempelvis lampor, strålkastare och ljusslingor. Belysning med solceller blir väldigt ekonomiskt i längden. Utebelysning med solceller kan dock vara för svag för vissa ändamål och särskilt under vintern kan det vara svårt att uppnå full laddning av batteriet.

Utomhusbelysning med rörelsesensor

Sensorbelysning tänds automatiskt när den registrerar rörelse. Den är idealisk för att belysa områden som du inte behöver använda regelbundet, till exempel garageuppfarter, entréer och gångar. Med sensorbelysning ser du när det händer något utöver det vanliga, som att ett djur eller en person tar sig in på tomten.

Genom att dra nytta av moderna sensorer kan du skapa en tryggare och bekvämare miljö runt ditt hem samtidigt som du minskar din energiförbrukning och kostnader. Både Wiser och Plejd erbjuder rörelsevakt för att koppla ihop med din övriga smarta-hem-belysning.

Fasadbelysning med inbyggd rörelsesensor
Fasadbelysning med inbyggd rörelsesensor

Får man sätta upp utomhusbelysning själv?

Ja, i vissa fall kan du montera utomhusbelysning själv, men det beror på typen av belysning och på vad för typ av installation som krävs.

Exempel på enkel installation:

  • Stickproppsansluten belysning: Koppla in den i ett jordat uttag.
  • Batteridriven belysning: Helt säker att installera själv.
 

Installation som kräver behörig elektriker:

  • Fasta installationer
  • Belysning utan stickpropp

Läs alltid bruksanvisningen och kontakta en elektriker om du är osäker. 

Vad kostar det att installera utomhusbelysning?

Bokar du installation av utomhusbelysning via oss så kostar det 1990 kr, efter rotavdrag. Tänk på att monteringsavgift om 495 kr och material tillkommer. Det inkluderar installation på befintlig plats och eldosa. Bokar du via oss får du svar inom 48 timmar och kan känna dig trygg med att det är en behörig elektriker som gör jobbet. Vi står för garanti & försäkring.

Vi erbjuder även installation av vägguttag utomhus till ett fast pris på 1690 kr. Monteringsavgift och material tillkommer även här.

Värt att ha i åtanke om du ska installera ett nytt vägguttag utomhus är att du då även behöver räkna med att installera en jordfelsbrytare om du saknar det idag. Det är nämligen ett krav vid installation av nya vägguttag utomhus. Har du äldre vägguttag utomhus sedan tidigare är det även en stark rekommendation att installera en jordfelsbrytare.

Skulle det vara ett mer omfattande arbete kan det vara klokt att ta in offerter. Då gör du enkelt en offertförfrågan via dorunner.se. 

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Fler artiklar inom el
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.