Bygga växthus – kostnad, bygglov & montering

Allt du behöver veta för att bygga och planera ett framgångsrikt växthusprojekt. Vilka kostnader som kan tillkomma, hur stort du får bygga utan bygglov, hur du lägger grunden, och mycket mer.

Kostnaden för att bygga ett växthus kan variera mycket beroende på flera faktorer, såsom storlek, materialval, och om du väljer att göra jobbet själv eller anlita professionell hjälp.

En mindre enkel modell av växthus med en yta på cirka 6-8 kvadratmeter kan kosta mellan 5 000 till 15 000 kronor beroende på material, om du köper ett monteringsfärdigt växthus och gör mycket av arbetet du utför själv.

För större och mer avancerade modeller kan priset variera från 20 000 kronor till uppåt 100 000 kronor eller mer. Det är alltid viktigt att planera noga och välja lämpliga material för att säkerställa att växthuset passar dina behov och håller över tid.

 

Hitta hjälp via Dorunner

“Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta för att bygga växthus. Vilka kostnader som kan tillkomma, hur stort du får bygga utan bygglov, hur du lägger grunden, och mycket mer.”

Kan det komma till andra kostnader än själva växthusinköpet?

Om du väljer att anlita professionell hjälp för att bygga ditt växthus, tillkommer kostnader för arbetskraft och material. Kostnaden för att anlita en entreprenör eller snickare kan variera beroende på plats och på entreprenörens erfarenhet, men en grov uppskattning är runt 500 – 1 000 kronor per timme.

Det är viktigt att notera att dessa uppskattningar är generella och att det är bäst att söka råd från experter och göra en mer detaljerad budget baserat på dina specifika behov och önskemål. En rekommendation är alltid att be om offert från flera olika leverantörer för den här typen av uppdrag.

Vad är skillnaden mellan orangeri och växthus?

Både orangerier och växthus är typer av byggnader som används för att odla växter inomhus, men det finns några skillnader mellan de två.

Orangeri

Ett orangeri är en typ av inomhusträdgård eller vinterträdgård, ofta byggd mot en husvägg eller en mur. Ursprungligen användes orangerier för att odla exotiska fruktträd, såsom apelsiner och citroner, som inte kunde odlas utomhus i kallare klimat.

Idag används orangerier ofta för att odla prydnadsväxter och som ett extra rum där man kan vara ute fast ändå inne. I ett äldre orangeri kan det ibland finnas någon form av eldstad, som en kamin eller en kakelugn, för att få upp temperaturen. I modernare orangerier kan uppvärmningen ske genom nya uppvärmningsmetoder.

liten-växthus

Växthus

Ett växthus å andra sidan är en fristående byggnad som är avsedd för att odla växter i en kontrollerad miljö. 

Växthus används för att förlänga växtsäsongen och för att skapa ett kontrollerat klimat för att odla växter som inte skulle överleva i utomhusklimatet. I växthus är det vanligt att odla grönsaker och frukt anpassad för en varmare klimat.

Så, sammanfattningsvis, medan både orangerier och växthus är inomhusmiljöer som används för att odla växter, är orangerier oftast större, har högre tak och fönster, och används gärna som avkopplande utrymmen oftast i anslutning till bostaden. Medan växthus vanligtvis är mindre och har enklare strukturer som är utformade för att skapa en kontrollerad miljö för växtodling.

Med det sagt, så har det blivit allt mer populärt att använda även fristående växthus som ett extra uterum där man inreder med ljusslingor och mysiga utemöbler, samtidigt som det används för att övervintra känsliga växter från trädgården.

Hur stort växthus får man bygga utan bygglov?

Enligt Plan- och bygglagen (PBL) kan du i vissa fall bygga ett växthus utan att ansöka om bygglov, så länge det inte är större än 15 kvadratmeter och inte placeras närmare än 4,5 meter från din tomtgräns. Däremot måste bygget anmälas till kommunen även om det inte kräver bygglov.

Det är alltid viktigt att kontrollera lokala regler och bestämmelser eftersom de kan variera beroende på var du bor och andra faktorer som kan påverka byggprocessen.

Besök din kommuns webbplats eller kontakta byggnadsnämnden för att få mer information om regler och bestämmelser som gäller för växthus i din specifika kommun.

TIPS!

Minska väntetiden för ditt bygganmälan genom att vara redo med ritningar och beskrivningar av din nya byggnation. 

Glöm inte att även lämna in en beskrivning på växthusets placering och avstånd till grannar och andra byggnader, samt information om de material som kommer att användas. 

växthus-med-odling

Dags att bygga växthus?

Ta in flera offerter och hitta bästa företag för jobbet. Det tar endast några minuter och är helt gratis.

Vad kostar ett bygglov för växthus?

Om du ska bygga ett växthus som är större än 15 kvadratmeter och/eller närmre än 4,5 meter från tomtgräns, måste du ansöka om byggIov. I Sverige är det byggnadsnämnden som ansvarar för att utfärda bygglov, och avgifterna för bygglov varierar mellan kommunerna. För att få en mer exakt uppskattning av vad ett bygglov för ett växthus kommer att kosta, är det bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun och fråga om deras avgiftsstruktur för bygglov.

Det är också värt att notera att det kan tillkomma andra kostnader förutom bygglovsavgiften, till exempel för ritningar och dokumentation som krävs för att söka bygglov.

Hur lång tid tar det att montera upp ett växthus?

Tiden det tar att bygga ett växthus beror på flera faktorer, såsom storlek, materialval, hur monteringsfärdigt själva växthuset är, och hur mycket tid du kan ägna åt projektet varje dag. En mindre enkel modell av växthus kan ta några dagar till en vecka att bygga, medan större och mer avancerade modeller kan ta flera veckor eller till och med månader.

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella förberedelser som behöver göras innan själva byggandet kan påbörjas, såsom planering, markberedning och grundarbete. 

Generellt sett är det alltid bäst att planera noga och ta tillräckligt med tid för att bygga ditt växthus, så att du undviker stress och inte riskerar att göra fel under byggprocessen.

växthus-för-blommor

Hur lägger man grunden till ett växthus?

Att bygga en stabil och säker grund är en viktig del i att konstruera ett växthus som står stadigt och håller länge. Här är några steg att följa för att bygga grunden till ett växthus:

Bygga växthus

Hitta experter som kan hjälpa dig att bygga din växthus snabbt, tryggt och helt förbehållslöst. 

Läs omdöme från tidigare kunder, se referensprojekt och entreprenörernas certifikat. Allt på ett och samma ställe.

1.
Bestäm platsen för ditt växthus och markera området där grunden ska byggas.

2.
Gräv upp marken på platsen för grunden och skapa en jämn yta. 

Om marken inte är stabil eller har en lutning kan det vara nödvändigt att använda en nivelleringsinstrument eller addera underlag för att skapa en jämn yta. 

Det är viktigt att välja rätt material och djup för att säkerställa att grunden är stabil och hållbar.

3.
Bygg en ram för grunden med hjälp av träplankor eller andra liknande material. 

Använd ett vattenpass för att se till att ramen är rak och i nivå.

4.
Fyll ramen med ett lager av stenar eller grus för att skapa en dränerande bas.

5.
Placera cementblock eller stenar i ramen som stöd för växthusets bottenram.

6.
Använd ett vattenpass för att se till att cementblocken eller stenarna ligger plant och är i nivå med varandra.

7.
Placera bottenramen för växthuset på toppen av cementblocken eller stenarna och fäst den med skruvar eller spik.

8.
Det är viktigt att kontrollera att bottenramen och växthusramen passar ordentligt och att det inte finns några glipor mellan dem för att undvika att skadedjur och luftströmmar tränger in i växthuset. 

Använd tätning eller silikon för att täta eventuella glipor mellan bottenramen och grunden.

9.
Kontrollera att bottenramen är i nivå och rak och fortsätt sedan med att bygga själva växthusramen på toppen av bottenramen.

Se till att grunden är stadig och korrekt installerad för att undvika eventuella problem med stabilitet och hållbarhet. 

Är du osäker på hur man bygger en grund till ett växthus kan en alternativ vara att söka professionell hjälp eller råd och få professionell bedömning av ditt projekt.

Vill du få reda på mer innan du bygger ditt växthus? Läs här om 3 viktiga saker att tänka på innan du bygger växthus.

Hitta rätt entreprenör – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför bygge av ditt växthus löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »