Beskära träd – hur du går tillväga

Har du nyligen blivit husägare och fått ärva ett päronträd, äppelträd eller prydnadsträd? Vi hjälper dig reda ut hur du bäst tar hand om ditt träd!

En viktig del i att ta hand om sitt träd och se till att den växer sig stark och fyllig är att beskära trädet med jämna mellanrum och ta bort grenar för att bland annat forma växten men främst för att uppmuntra tillväxt och minska risken för röta och sjukdomar. 

Beskärning är viktigt för att bevara trädets storlek och form, samt bibehålla dess styrka och främja blomning. Fruktträd behöver i sin tur också beskäras för att få mycket frukt.

I artikeln går vi igenom om hur du går tillväga för att på bästa sätt ta hand om ditt träd, genom att beskära trädet på rätt sätt och vid rätt tidpunkt.

Hitta hjälp via Dorunner

”Att beskära äppelträd eller päronträd kan alltså bidra till mer frukt i det långa loppet!”

Vikten av att beskära träden i trädgården

Genom att beskära dina träd ser du till att de håller sig friska, säkra och estetiskt tilltalande. Viktigt att komma ihåg är att du enbart får beskära träd på din egen tomt. Om det finns ett träd på grannens tomt som stör dig på något sätt behöver du prata med grannen ifråga och komma överens om en lösning tillsammans.

Äppelträd

Därför ska du ta bort grenar som växer fel, har dött eller skadats

Du kan först och främst beskära fruktträd, lövträd eller barrträd av rent estetiska skäl, till exempel för att du önskar en viss form på träden eller vill skapa mer utrymme i trädgården. 

Korrekt beskärning av en trädgårdsmästare kan också främja ny och hälsosam tillväxt, bland annat genom att ge trädet bättre luftcirkulation och solexponering. Att beskära äppelträd eller päronträd kan alltså bidra till mer frukt i det långa loppet!

Beskärning bidrar även till att eliminera sjukdomsalstrande organismer som svamp och bakterier på både äldre och unga träd. Att klippa bort gamla, svaga eller skadade grenar på äldre träd minskar dessutom dess vikt, och gör trädet säkrare då det förhindrar att trädet lutar eller faller omkull i starka vindar.

Om ett träd är alltför sjukt eller skadat kan det vara läge för trädfällning. Tveka inte att kontakta en professionell trädgårdsmästare eller arborist för rådgivning.

Grenar som skadats

Då är det tid att beskära ditt träd

Träd kan beskäras i princip året runt. Det beror dock helt och hållet på vilken typ av träd det handlar om. En bra grundregel är att beskärning aldrig ska ske under tiden som växten blommar som mest. Allt som blommar på våren ska helt enkelt beskäras innan eller efter blomningen, och om du har träd som blommar under sommar eller höst kan du beskära dessa under våren.

Känsliga träd beskärs under juli, augusti, september

Känsliga träd ska beskäras under JAS-perioden på året – det vill säga under juli, augusti och september. Detta beror på att många träd ”savar” (det vill säga blöder) alldeles för kraftigt om grenarna tas bort under våren. 

Känsliga träd som "savar"

  • Björk
  • Pil
  • Lönn
  • Körsbär
  • Bok
  • Magnolia
  • Valnöt
  • Hästkastanj
  • Sibiriskt korkträd
  • Mullbär
björk

TIPS! Beskära äppelträd och andra fruktträd

Äppelträd och flera andra fruktträd kan du i sin tur klippa under såväl våren som vårvintern och sommaren. Den mest optimala tidpunkten är dock under vårvintern – exempelvis i mars – eftersom du då ser exakt hur grenarna växer och vad du behöver ta bort.

Kom dock ihåg att vissa stenfruktsträd, exempelvis plommon, helst ska beskäras under sensommar eller höst. Plommonträd savar nämligen mycket när det är vår. När du ska beskära plommonträd bör du dessutom bara avlägsna trädgrenar som växer inåt eller är skadade, eftersom överdriven beskärning kan orsaka skada.

Hur ska man beskära ett träd?

Att beskära träd går främst ut på att avlägsna grenar som växer för tätt ihop, dött eller blivit skadade.

Se till att ha rätt redskap till hands

Innan du börjar beskära är det viktigt att veta vilka verktyg som är lämpliga för arbetet. 

För större grenar behöver du till exempel grövre verktyg som en såg eller större grensax. Mindre grenar kan du i sin tur klippa med en mindre grensax eller sekatör. 

Se till att de verktyg du ska använda är vassa och rena innan du använder dem.

Underhållsbeskärning

Uppbyggnads- och underhållsbeskärning

Det finns två olika typer av trädbeskärning – uppbyggnadsbeskärning och underhållsbeskärning. 

Det förstnämnda utförs på unga träd för att säkerställa att trädkronan får en optimal form, medan det sistnämnda utförs på äldre träd för att säkerställa att trädet bibehåller en god hälsa. Beskärning kan alltså gå till på olika sätt beroende på hur gammalt trädet är.

När du ska plocka bort en mindre gren bör snittet alltid läggas precis ovanför ett utåtriktat öga eller en utåtriktad kvist. Trädgrenen kommer nämligen fortsätta växa dit som ögat eller grenen pekar. Klipp inte allt för nära, men lämna inte heller en allt för lång ”tapp”.

När du ska skära bort en gren hela vägen från stammen ska du i sin tur låta grenkragen sitta kvar – alltså delen av barken som är belägen mellan grenen och trädet, och liknar rynkad hud. Då läker snittytan betydligt fortare!

Beskära träd

Uppbyggnadsbeskärning - utgör kronan

Under uppbyggnadsbeskärningen avgörs vilka grenar som kommer utgöra kronan. Detta arbete bör påbörjas ungefär två eller tre år efter plantering, och sedan genomföras varje år under de första tio åren. 

Det viktigaste i detta skede är att avlägsna döda och förstörda grenar, samt grenar som korsar eller vidrör varandra.

En bra grundregel är att inte avlägsna grenar som har en större tjocklek än din egen handled. Att kapa större grenar än så stressar nämligen trädet, så fokusera hellre på mindre grenar och använd små snitt medan du beskär.

Uppbyggnadsbeskärning​

Underhållsbeskärning - skapar balans

Underhållsbeskärning handlar om att skapa en balans mellan trädets nya och äldre grenar. Du kan enkelt särskilja dessa från varandra eftersom de äldre grenarna hänger nedåt medan de nyare växer uppåt. Precis som vid uppbyggnadsbeskärningen ska du främst beskära döda, skadade och korsande trädgrenar som kan påverka trädets tillväxt eller fruktskörd negativt.

När du gallrar bland de friska trädgrenarna ska du i sin tur eftersträva luftighet i trädkronan och halvskugga på stammen, framförallt om du ska beskära äppelträd eller något annat fruktträd. Undvik att avlägsna trädgrenar som har en diameter över cirka 8–10 centimeter, eftersom detta kan leda till svårläkta sår i trädet.

Avsluta med att korta in de så kallade årsskotten på nyare grenarna. Årsskott är den del av en trädgren som vuxit fram under den senaste säsongen. Detta är framförallt viktigt när du till exempel ska beskära äppelträd, eftersom det stimulerar bildandet av fruktved. Ta bort ungefär hälften eller en tredjedel av årsskotten!

Underhållsbeskärning av träd bör genomföras minst vart tredje till femte år. När det gäller fruktträd som exempelvis äppelträd rekommenderar vi dock årlig beskärning. Att beskära äppelträd varje år bidrar till en jämn och god skörd, och även att trädet behåller sin fina form.

klippa grenar

Vattenskott dyker upp om du råkar klippa trädet för hårt

Om du klipper för mycket på trädet blir växten stressad, och då reagerar den ofta med att utveckla så kallade vattenskott. Vattenskott är en nödåtgärd som trädet tar till för att kompensera för bladverken det förlorat. Du måste därför vara väldigt noga med att klippa på rätt sätt, och följa anvisningarna ovan.

Om du trots allt klipper för mycket och trädet börjar utveckla vattenskott finns det vissa saker du bör tänka på. Du kan inte beskära samtliga vattenskott på en gång eftersom de bara växer ut igen, så du måste ta lite åt gången. Börja med att avlägsna en tredjedel av de skott som dykt upp, och klipp resten av skotten cirka en tredjedel på längden. Sedan behöver du helt enkelt ha tålamod, och vänta tills det är tid för beskärning igen. Nästkommande säsong bör du kunna avlägsna hälften av alla resterande skott på en gång.

Hitta rätt trädgårdshjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din trädbeskärning löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Skapa en offertförfrågan.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »